Keluarga

Pelbagai Khasiat Aloe Vera untuk Kulit Wanita Hamil

MTerdapat pelbagai khasiat lidah buaya untuk kulit wanita hamil, mulai dari melembapkan kulit hingga menyamar tanda regangan. Manfaat ini juga dapat diperoleh dengan cara yang mudah, tetapi wanita hamil harus tetap berhati-hati dalam menggunakan lidah buaya.

Banyak produk penjagaan dan kecantikan kulit mengandungi bahan kimia yang boleh membahayakan kehamilan. Kebimbangan ini akhirnya membuat beberapa wanita hamil memilih untuk beralih ke perawatan kulit yang dibuat dari bahan semula jadi, seperti menggunakan lidah buaya untuk perawatan kulit.

Kelebihan Aloe Vera untuk Kulit Ibu

Lidah buaya diketahui mengandungi pelbagai nutrien, seperti vitamin A, vitamin C, vitamin E, folat, kalsium, dan asam amino. Lidah buaya juga mengandungi zat anti-radang, antioksidan, dan antibakteria.

Kandungan inilah yang menjadikan lidah buaya digunakan untuk mengatasi berbagai keluhan, mulai dari merawat luka, menyembuhkan kulit yang terbakar sinar matahari, hingga menghilangkan jerawat.

Bagi wanita hamil, manfaat lidah buaya untuk kulit bukan hanya itu, tetapi ada juga manfaat lain yang sangat disesalkan, seperti:

1. Pudar tanda regangan

Penampilan tanda regangan semasa kehamilan adalah perkara biasa, tetapi tidak sedikit wanita hamil yang merasa terganggu dengannya. Wanita hamil termasuk dalam itu? Tidak perlu risau. Keluhan ini dapat diatasi oleh wanita hamil dengan lidah buaya.

Kaedahnya tidak sukar. Selepas mandi, sapukan gel lidah buaya di bahagian badan yang terjejas tanda regangan. Sekiranya anda mahukan hasil yang maksimum, wanita hamil boleh mencampurkan lidah buaya dengan minyak zaitun atau minyak zaitun kacang badam.

Minyak zaitun dan minyak kacang badam mengandungi antioksidan dan vitamin E, sehingga keduanya dapat membantu menyamar tanda regangan.

2. Mmelembapkan kulit

Gel yang mengandungi ekstrak lidah buaya atau getah lidah buaya segar diketahui dapat melembapkan kulit, sekaligus menjadikan kulit kelihatan lebih halus.

Walaupun begitu, jangan sapukan gel lidah buaya secara berlebihan, kerana ia benar-benar dapat menjadikan kulit kering, terutama jika wanita hamil memiliki kulit sensitif.

3. Mengatasi kulit gatal

Perubahan hormon dan peregangan kulit yang berlaku semasa kehamilan boleh menjadikan kulit gatal dengan mudah. Dengan menggunakan gel aloe vera ke kawasan kulit yang gatal, keluhan ini dapat diatasi.

Selain menggunakan gel lidah buaya secara langsung ke kulit, wanita hamil juga boleh mencampurkannya dengan losyen atau pelembap kulit yang biasa digunakan. Ini dapat membantu menjaga kelembapan kulit, jadi gatal-gatal pada kulit boleh menjadi lebih ringan atau kurang.

4. Menyamarkan bintik hitam (melasma)

Tompok hitam (melasma) adalah salah satu keadaan yang paling biasa dialami oleh wanita hamil. Untuk mengatasi aduan ini, wanita hamil boleh menggunakan lidah buaya. Lidah buaya dapat mencerahkan kulit sehingga dipercayai dapat menyamarkan bintik-bintik gelap.

Manfaat lidah buaya untuk kulit wanita hamil adalah bervariasi, tetapi wanita hamil masih harus berhati-hati dalam menggunakannya, kerana reaksi alergi, seperti kulit kemerahan, gatal-gatal, atau ruam, dapat muncul setelah lidah buaya diterapkan pada kulit .

Selain berhati-hati dalam menerapkan lidah buaya pada kulit, wanita hamil juga disarankan untuk tidak mengambil suplemen yang mengandungi ekstrak lidah buaya. Ini kerana makanan tambahan lidah buaya belum terbukti berguna dan selamat untuk dimakan oleh ibu hamil atau ibu menyusu.

Sekiranya wanita hamil mengalami alahan atau masalah kulit lain setelah menggunakan lidah buaya ke kulit, segera berhenti menggunakan lidah buaya dan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.