Kehidupan yang sihat

Mengecilkan Payudara Melalui Pembedahan

Memiliki payudara yang besar adalah impian bagi banyak wanita. Namun, sebilangan wanita sebenarnya mencari cara untuk mengurangkan payudara mereka kerana merasa kurang yakin atau untuk kelihatan lebih kurus.

Selain dari sebab penampilan, ada juga wanita yang berniat mengurangkan payudara kerana alasan kesihatan, seperti sakit belakang, sakit leher, sakit bahu, mengalami masalah kulit di bahagian bawah payudara, kerengsaan kulit, atau kesukaran melakukan beberapa aktiviti.

Kecilkan Payudara dengan Pembedahan

Pembedahan payudara boleh dilakukan sebagai cara mengecilkan payudara. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang harus anda ketahui mengenai prosedur ini.

Sebelum pembedahan dilakukan oleh pakar bedah plastik, terdapat beberapa pemeriksaan payudara yang perlu dilakukan, salah satunya adalah mamografi. Selepas itu, doktor akan memberitahu berapa banyak tisu atau lapisan payudara yang akan dikeluarkan.

Sebelum memutuskan untuk menjalani pembedahan, anda harus berjumpa dengan doktor anda, terutamanya mengenai perkara berikut:

 • Masa yang diperlukan untuk sembuh.
 • Tempat tinggal di hospital.
 • Sejarah perubatan, terutama yang berkaitan dengan kesihatan payudara.
 • Beritahu doktor anda jika anda merokok atau minum alkohol.
 • Maklumkan juga kepada doktor anda jika ada ubat atau makanan tambahan yang anda ambil.
 • Tanya doktor anda apa yang perlu dilakukan sebelum dan selepas pembedahan.

Proses Operasi dan Penyembuhan

Sebelum melakukan pembedahan sebagai cara mengecilkan payudara, doktor biasanya meminta anda berhenti menggunakan ubat seperti aspirin atau ibuprofen. Di samping itu, doktor akan bertanya kepada anda jenis anestesia yang anda pilih, ia boleh menjadi anestesia separa atau umum. Prosedur pembedahan akan disesuaikan dengan ukuran payudara awal dan ukuran yang ingin anda capai. Pembedahan biasanya memakan masa sekitar 2 hingga 5 jam.

Dalam operasi ini, doktor akan memotong bahagian hitam di sekitar puting yang disebut areola. Doktor akan membuat sayatan di bawah payudara, kemudian membuang lapisan kulit dan lemak di dalam payudara sehingga mencapai ukuran yang diinginkan. Pada akhir operasi, jika puting tidak berada di kedudukan yang betul, doktor akan meletakkannya semula.

Selepas pembedahan, anda akan menggunakan pembalut kain kasa dan saluran pembuangan untuk mengalirkan cecair dari pembengkakan pada payudara. Penggunaan bra tidak digalakkan selama seminggu. Sekiranya keadaan anda sudah mulai bertambah baik dan dibenarkan menggunakan coli oleh doktor, pilih coli khas dengan bahan lembut dan halus.

Penyembuhan pada pembedahan payudara memerlukan masa yang lama dan anda mungkin merasa sakit pada payudara anda. Untuk mengatasinya, doktor akan memberi ubat penghilang rasa sakit. Dalam tempoh penyembuhan, anda perlu berehat sepenuhnya selama satu minggu, dan hadkan aktiviti yang berat hingga satu bulan.

Mengurangkan Risiko Operasikbuah dada

Pembedahan sebagai cara untuk mengurangkan ukuran payudara boleh menjadi jalan keluar bagi anda yang mempunyai masalah kesihatan atau terganggu dengan ukuran payudara yang tidak seimbang. Walau bagaimanapun, operasi ini juga mempunyai sejumlah risiko. Berikut adalah beberapa risiko yang mungkin timbul selepas operasi:

 • Rasa kebas pada puting
 • Bentuk payudara atau puting tidak sekata
 • Tidak dapat menyusu
 • Pendarahan di dalam payudara
 • Jangkitan luka sayatan

Setelah mengetahui proses dan risiko pembedahan sebagai cara untuk mengurangkan ukuran payudara, anda diharapkan lebih bersedia secara mental. Sekiranya operasi telah dilakukan, cubalah selalu merawat parut dan berjumpa doktor sekiranya luka nampaknya tidak sembuh. Agar luka pembedahan sembuh dengan cepat, anda harus mengelakkan aktiviti berat semasa tempoh penyembuhan.