Kesihatan

Meningocele, kecacatan tiub saraf yang jarang berlaku

Meningocele adalah penonjolan membran yang menutupi tulang belakang dan bahagian saraf tunjang. Penyakit ini biasanya dicirikan oleh benjolan di punggung bayi. Meningocele disebabkan oleh kelainan dalam pembentukan saraf tunjang dan tisu saraf janin di rahim.

Meningocele adalah sebahagian daripada penyakit kerana gangguan pembentukan tiub saraf pada janin atau spina bifida. Kantung atau sista meningocele muncul melalui celah di tulang belakang.

Gelembung ini diisi sebahagian dengan saraf tunjang dan cairan tulang belakang. Selain mempengaruhi penampilan tulang belakang bayi, meningocele juga boleh mempengaruhi saraf di sekitarnya.

Pengesanan awal meningocele dapat dilakukan sebelum bayi dilahirkan. Apabila usia kehamilan memasuki 15-20 minggu, doktor dapat melakukan pemeriksaan ultrasound untuk memantau perkembangan janin dan mengesan sama ada terdapat kelainan dalam pembentukan tiub saraf.

Untuk hasil yang lebih tepat, doktor boleh melakukan pemeriksaan genetik dengan mengambil sampel cecair amniotik untuk melihat apakah terdapat kelainan kongenital pada janin.

Cara menghilangkan meningocele

Setelah bayi didiagnosis menghidap meningocele, kemungkinan doktor akan menjadualkan pembedahan secepat mungkin. Pembedahan awal dapat mencegah jangkitan, pembengkakan, dan kerosakan lebih lanjut pada saraf tunjang bayi.

Namun, jika saraf tunjang cacat atau rosak, pembedahan mungkin tidak dapat memperbaikinya.

Pembedahan rawatan meningocele dilakukan dengan membuat sayatan di dalam kantung atau sista yang kelihatan mengalirkan cairan di dalamnya. Semasa proses pembedahan, bayi berada di bawah anestesia atau anestesia umum untuk tertidur dan tidak mengalami kesakitan.

Rawatan Selepas Pembedahan Meningocele

Setelah pembedahan selesai, bayi akan diberi antibiotik oleh doktor untuk mencegah jangkitan. Selain itu, bayi juga harus dimasukkan ke hospital selama kira-kira 2 minggu setelah selesai menjalani pembedahan meningocele.

Semasa tempoh pemulihan bayi, doktor kemungkinan akan melakukan beberapa penyiasatan, seperti ujian darah dan MRI atau ultrasound, untuk memastikan bahawa luka pembedahan telah sembuh dan memantau penumpukan cairan di kepala bayi atau hidrosefalus.

Selain itu, risiko lain yang dapat timbul setelah operasi meningocele adalah jangkitan atau keradangan saraf tunjang, serta gangguan saraf, seperti kelemahan pada kelumpuhan otot.

Oleh itu, meningocele perlu dirawat dari awal dengan pembedahan agar bayi tidak mengalami masalah kesihatan yang lebih teruk.

Meningocele dan Asid Folik

Risiko anak kecil anda mengalami kecacatan meningocele dan tiub neural atau spina bifida dapat dikurangkan malah dapat dicegah sekiranya wanita hamil mengambil cukup asam folat semasa kehamilan.

Wanita hamil disarankan untuk mula mengambil suplemen asid folik sekitar 400-600 mikrogram setiap hari, sekurang-kurangnya 1 bulan sebelum hamil. Asid folik juga harus diminum pada 12 minggu pertama kehamilan.

Untuk memenuhi keperluan asid folik, wanita hamil boleh mengambil makanan yang mengandungi asid folik, termasuk:

  • Sayur-sayuran, seperti asparagus, bayam, brokoli, dan kentang
  • Buah-buahan, seperti buah sitrus, tomato, dan alpukat
  • Biji-bijian, sebagai contoh oatmeal dan roti gandum
  • Ikan
  • Telur
  • Kekacang, seperti kacang soya dan kacang ginjal

Asid folik adalah nutrien larut dalam air. Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan kandungan asid folik yang optimum, disarankan untuk mengukus (jangan rebus) makanan yang mengandungi asid folik.

Namun, jangan terlalu banyak makanan kerana boleh mengeluarkan asid folik di dalamnya.

Selain makanan, asid folik juga boleh didapati melalui suplemen kehamilan yang diresepkan oleh doktor.

Untuk mengelakkan berlakunya meningocele, wanita hamil juga disarankan untuk memeriksa kehamilan secara rutin ke pakar obstetrik. Tanyakan juga apakah faktor risiko lain yang dapat meningkatkan kejadian meningocele pada bayi sehingga langkah pencegahan dapat diambil.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found