Kesihatan

Vitamin B12 dan Anemia Kekurangan Folat - Gejala, sebab dan rawatan

Anemia kekurangan vitamin B12 dan folat adalah keadaan ketika tubuh kekurangan sel darah merah yang sihat kerana kekurangan vitamin B12 dan folat. Keadaan ini menyebabkan gejala umum anemia, tetapi juga dapat disertai dengan gejala lain yang disebabkan oleh kekurangan dua vitamin ini.

Vitamin B12 dan folat (vitamin B9) mempunyai banyak peranan penting untuk tubuh. Salah satu fungsinya adalah untuk menghasilkan dan membentuk sel darah merah, yang berperanan dalam mengangkut oksigen ke seluruh tubuh.

Dalam anemia kekurangan vitamin B12 dan folat, tubuh kekurangan dua vitamin ini sehingga pembentukan sel darah merah terganggu. Akibatnya, sel darah merah tumbuh secara tidak normal hingga ukuran yang sangat besar. Keadaan ini juga dikenali sebagai anemia megaloblastik.

Walaupun besar, sel darah merah yang tidak normal tidak dapat membawa oksigen secara optimum. Tanpa bekalan sel darah merah yang kaya dengan oksigen, organ dan tisu badan tidak dapat berfungsi dengan baik. Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Sebab dan Gejala Vitamin B12 dan Anemia Kekurangan Folat

Penyebab anemia kekurangan vitamin 12 dan folat sangat pelbagai. Seseorang boleh menghidap anemia kekurangan folat B12 dan folat jika:

  • Kurang pengambilan makanan yang mengandungi vitamin B12 dan folat
  • Mempunyai keadaan yang menghalang penyerapan vitamin B12 dan folat
  • Mengambil ubat tertentu
  • Adakah mengandung, jadi badan memerlukan lebih banyak vitamin

Gejala kekurangan vitamin B12 dan anemia kekurangan folat muncul dengan perlahan. Beberapa aduan yang boleh berlaku dalam bentuk kulit pucat, berdebar-debar, telinga berdenging, dan hilang selera makan.

Keluhan di atas juga boleh disertai dengan gejala lain yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B12 dan kekurangan folat.

Cara Merawat dan Mencegah Anemia Kekurangan Vitamin B12 dan Folat

Anemia kekurangan vitamin B12 dan folat umumnya mudah dirawat. Rawatan bertujuan untuk mengembalikan kadar vitamin B12 dan folat dalam tubuh menjadi normal, salah satunya adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan yang mengandung dua vitamin ini.

Anemia kekurangan vitamin B12 dapat dicegah dengan memakan makanan yang kaya dengan vitamin B12 dan folat, tidak merokok, dan tidak meminum minuman beralkohol yang berlebihan.