Kesihatan

Ketahui Cara Betul Merawat dan Mencegah Batu Ginjal

Batu buah pinggang bolehmenyebabkan kerengsaan pada saluran kencing dan menyebabkan sakit ketika membuang air kecil. Batu ginjal adalah simpanan mineral yang menyerupai batu yang terbentuk di buah pinggang, dan boleh melalui saluran kencing. Mengetahui cara merawat batu ginjal dapat membantu anda elakkan komplikasi yang berbahaya.

Pembentukan batu ginjal umumnya hanya dirasakan ketika batu ginjal bergerak atau menyumbat saluran di ginjal, atau ketika batu mengalir dibawa oleh air kencing dari ginjal ke saluran kencing.

Gejala yang mungkin timbul termasuk sakit belakang atau belakang, sakit ketika membuang air kecil, sakit di sekitar pangkal paha, urin merah, coklat, atau merah jambu, dan mual dan muntah.

Pelbagai Cara Merawat Batu Ginjal

Batu ginjal dapat dirawat dengan beberapa cara, bergantung pada ukuran dan penyebabnya. Untuk merawat batu ginjal kecil, anda boleh mengambil 2 hingga 3 liter air, atau 8 hingga 10 gelas sehari. Kaedah ini dapat membantu membuang deposit batu ginjal kecil dari buah pinggang dan saluran kencing anda.

Selain air minuman, batu ginjal juga dapat dirawat dengan cara berikut:

 • Mengambil ubat penahan sakit

  Apabila batu ginjal bergerak dari ginjal ke saluran kencing, anda mungkin merasa sakit pada saluran kencing. Dalam keadaan ini, anda boleh mengambil paracetamol atau ubat penghilang rasa sakit lain seperti yang disyorkan oleh doktor anda, untuk menghilangkan rasa sakit yang anda alami.

 • Menjalani rawatan perubatan

  Untuk mengatasi batu karang, doktor juga boleh memberi kelas ubat penyekat alfa. Rawatan ini berguna untuk merehatkan otot saluran kencing, memudahkan batu ginjal keluar dari badan tanpa menyebabkan rasa sakit.

 • Mengambil ubat herba

  Sebagai rawatan alternatif, anda juga boleh mengambil ubat herba. Salah satunya adalah ubat herba yang mengandungi daun kejibeling dan daun tempuyung. Kedua-dua tumbuhan mengandungi sebatian bioaktif flavonoid dan dipercayai mempunyai khasiat untuk merawat batu karang. Walaupun telah lama digunakan di Indonesia, penelitian lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanan ubat tradisional ini.

Cara mencegah batu karang sebelum terlambat

Sebelum pembentukan batu ginjal di dalam badan, alangkah baiknya jika anda mula menerapkan diet dan gaya hidup yang sihat. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan minum air dan bersenam secara berkala. Anda juga boleh mencegah batu karang dengan cara berikut:

 • Tingkatkan makanan berkalsium tinggi

  Terdapat beberapa jenis makanan yang tinggi kalsium, termasuk sayur-sayuran hijau seperti bayam, brokoli, atau bok choy, serta sardin dan salmon.

 • Kurangkan pengambilan garam

  Terlalu banyak garam dalam air kencing akan menghalang penyerapan kalsium dan meningkatkan risiko batu karang.

 • Elakkan makanan tambahan vitamin C

  Kebiasaan mengambil makanan tambahan vitamin C, terutama bagi lelaki, meningkatkan risiko batu karang. Lebih baik memilih makanan yang mengandungi vitamin C secara semula jadi.

 • Hadkan pengambilan protein haiwan

  Protein haiwan yang terdapat pada unggas, daging babi, dan beberapa jenis ikan adalah berasid. Sekiranya kandungan asid dalam air kencing meningkat, risiko terkena batu ginjal juga meningkat.

Selain berfungsi sebagai rawatan herba untuk batu ginjal, daun tempuyung juga berpotensi membantu mencegah batu ginjal. Menurut penyelidikan, daun tempuyung dan daun kejibeling dapat membantu mengatasi sejumlah gangguan pada buah pinggang, termasuk mengatasi batu saluran kencing dan batu empedu, serta mencegah pemendapan mineral yang merupakan permulaan pembentukan batu ginjal. Gabungan kedua tumbuhan ini juga dapat membantu mencegah dan membuang batu ginjal, dan melancarkan saluran kencing.

Memandangkan buah pinggang mempunyai fungsi yang sangat penting untuk tubuh, menjaga kesihatan ginjal tidak boleh diabaikan. Sekiranya anda merasakan gejala masalah buah pinggang, termasuk batu ginjal, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor. Sebilangan orang yang mengalami batu karang cenderung mengalami pembentukan batu ginjal berulang, jadi rawatan khas diperlukan untuk mengatasinya, seperti pembedahan.