Keluarga

Fakta Mengenai Kelahiran Teratai dan Kemungkinan Risiko

Kelahiran teratai adalah kaedah kelahiran yang telah lama diketahui. Kaedah ini sedikit berbeza dengan kaedah biasa, kerana tali pusat tidak dipotong setelah bayi dilahirkan. Mengapa demikian dan apakah fakta di sebalik kaedah kelahiran teratai?

Secara amnya, tali pusat akan dipotong sejurus selepas bayi dilahirkan dan semasa plasenta masih di dalam badan ibu. Ini dilakukan untuk mengelakkan pendarahan berat yang dapat dialami setelah melahirkan. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku dengan kaedah kelahiran teratai.

Mengenal Kaedah Kelahiran Teratai

Istilah kelahiran teratai merujuk kepada kaedah kelahiran dengan tidak memotong tali pusat dan membiarkan plasenta melekat pada bayi baru lahir sehingga ia terpisah dengan sendirinya. Secara amnya, tali pusat akan terlepas dalam masa 3-10 hari selepas bayi dilahirkan.

Kaedah ini juga disokong oleh cadangan WHO yang menyatakan bahawa memotong tali pusat harus ditangguhkan dan tidak digalakkan memotong tali pusat terlalu awal, kecuali dalam keadaan kecemasan di mana bayi tidak dapat bernafas dan memerlukan resusitasi bayi.

Berdasarkan kajian yang dilakukan pada beberapa bayi yang mengandung dan pramatang, terdapat beberapa faedah yang dapat diperoleh dengan menunda pemotongan tali pusat untuk sementara waktu dan salah satunya ialah membiarkan bayi menerima bekalan darah dan oksigen dari tali pusat .

Ini membolehkan bayi mempunyai sel darah merah yang lebih tinggi dalam 1-2 hari pertama dan zat besi yang lebih tinggi sehingga usia 6 bulan. Bagi bayi pramatang, tindakan ini dapat mengurangkan risiko jangkitan dan kemungkinan pemindahan darah.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan faedah kaedah kelahiran teratai. Ini kerana kelahiran teratai juga dapat mendatangkan risiko yang dapat dialami oleh ibu dan janin.

Risiko Kaedah Kelahiran Teratai

Terdapat beberapa risiko yang boleh terjadi ketika menggunakan kaedah kelahiran teratai, iaitu:

Jangkitan

Plasenta mengandungi darah dan terdedah kepada jangkitan yang boleh merebak ke bayi. Sejurus selepas bayi dilahirkan, plasenta berubah menjadi tisu mati kerana tidak lagi dapat mengedarkan darah.

Ini memudahkan bakteria membiak dalam tisu mati dan akhirnya membusuk. Oleh itu, plasenta biasanya dikeluarkan sejurus selepas melahirkan.

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan kaedah kelahiran teratai, doktor atau bidan anda biasanya akan memantau dengan berhati-hati untuk kemungkinan jangkitan.

Jaundis

Kelewatan memotong tali pusat terlalu lama juga dapat meningkatkan risiko bayi mengalami bilirubin berlebihanjadi bayi berwarna kuning (penyakit kuning). Ini disebabkan oleh bekalan darah yang berlebihan yang diperoleh dari tali pusat.

Bayi yang dilahirkan dengan kaedah kelahiran teratai, mungkin memerlukan masa rawatan yang lebih lama selepas kelahiran.

Melambatkan pemotongan tali pusat sebentar dipercayai memberi manfaat kepada ibu dan janin. Walau bagaimanapun, had masa untuk menunda pemotongan dan keadaan perubatan yang tepat untuk kaedah kelahiran teratai masih diperdebatkan.

Seperti prosedur perubatan lain, kelahiran teratai juga boleh membawa risiko. Oleh itu, berjumpa dengan doktor atau bidan terlebih dahulu sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan kaedah ini.

Oleh itu, doktor boleh melakukan pemeriksaan dan menentukan sama ada keadaan dan janin anda mungkin menjalani kaedah kelahiran teratai.