Kesihatan

Trachoma - Gejala, sebab dan rawatan

Trachoma adalah jangkitan mata yang disebabkan oleh bakteria Chlamydia trachomatis. Seseorang boleh mendapat keadaan ini jika mereka bersentuhan langsung dengan orang yang dijangkiti, atau jika mereka menyentuh mata mereka setelah menyentuh objek yang telah terkena bakteria Chlamydia trachomatis.

Trachoma biasanya menyerang mata dan kelopak mata terlebih dahulu, dengan gejala awal kerengsaan dan gatal-gatal ringan. Tetapi, jika tidak dirawat, trachoma boleh menyebabkan komplikasi serius dan juga kebutaan. Perlu diingat bahawa kebutaan yang disebabkan oleh trachoma adalah kekal dan tidak dapat dibalikkan.

Trachoma boleh menjangkiti kanak-kanak dengan mudah. Walau bagaimanapun, penyakit ini biasanya berkembang dengan sangat perlahan. Gejala boleh muncul ketika pesakit membesar.

Gejala Trachoma

Gejala trachoma biasanya berlaku pada kedua mata, termasuk:

 • Gatal dan kerengsaan mata, termasuk kelopak mata.
 • Sakit mata.
 • Rasa lebih sensitif terhadap cahayafotofobia).
 • Bengkak kelopak mata.
 • Pelepasan dari mata yang mengandungi nanah dan lendir.

Untuk mengenal pasti keparahan trachoma, WHO menentukan 5 peringkat perkembangan penyakit, iaitu:

 • Keradanganfolikular.Tahap ini adalah peringkat awal perkembangan penyakit trachoma yang ditandai dengan kemunculan folikel di mata, yang dapat dilihat dengan bantuan kaca pembesar. Folikel ini berbentuk seperti gumpalan kecil yang mengandungi sel darah putih (limfosit), yang terletak di bahagian dalam kelopak mata atas.
 • Keradangan teruk. Tahap ini dicirikan oleh kerengsaan dan jangkitan mata yang teruk, disertai dengan pembengkakan dan penebalan kelopak mata atas.
 • Luka dalam kelopak mata dalaman. Jangkitan dan kerengsaan pada peringkat awal boleh menyebabkan luka pada kelopak mata. Luka ini dapat dilihat dengan kaca pembesar yang muncul sebagai garis putih. Pada tahap ini, kelopak mata dapat berubah bentuk (distorsi) dan membengkok ke dalam (entropion).
 • Trichiasis.Trichiasis Ini berlaku apabila kelopak mata berubah bentuk, menyebabkan bulu mata tumbuh ke dalam. Bulu mata yang tumbuh boleh menyebabkan gesekan pada mata, terutama pada kornea, sehingga kornea menjadi jengkel dan cedera.
 • Mendung kornea. Kornea yang jengkel kerana trichiasis boleh terkena keradangan, sehingga menjadi keruh. Kornea yang berawan mungkin tidak kelihatan sejelas kornea biasa.

Gejala trachoma akan lebih teruk pada kelopak mata atas daripada pada kelopak mata bawah. Pada trachoma yang teruk, bahagian mata yang lain, seperti kelenjar air mata, boleh dijangkiti. Sekiranya kelenjar air mata sudah dipengaruhi oleh gejala trachoma, pengeluaran air mata dapat berkurang dan menyebabkan mata kering, sehingga gejala trachoma yang terjadi dapat menjadi lebih parah.

Punca Trachoma

Trachoma disebabkan oleh jangkitan bakteria Chlamydia trachomatis pada mata. Chlamydia trachomatis adalah bakteria gram negatif yang hanya dapat hidup sebagai parasit dalam tisu tubuh manusia. Selain daripada bakteria Chlamydia trachomatis, jenis bakteria lain, seperti Chlamydia psittaci dan Chlamydia pneumoniae, Ia juga disyaki menyebabkan trachoma pada manusia.

Trachoma boleh disebarkan melalui hubungan langsung atau tidak langsung. Penyebaran trachoma melalui sentuhan langsung dapat dilakukan melalui cairan mata dan hidung penderita trachoma. Perabot yang digunakan oleh penderita setiap hari juga dapat menjadi media penyebaran trachoma. Contohnya ialah pakaian, tuala dan sapu tangan. Trachoma juga boleh disebarkan melalui serangga yang sering mendarat di dalam tinja manusia.

Beberapa faktor lain yang juga berperanan dalam penularan trachoma adalah:

 • Kebersihan yang buruk. Seseorang yang tinggal di persekitaran yang tidak sihat boleh menjadi lebih mudah terkena trachoma. Tabiat harian yang tidak bersih, seperti tidak memperhatikan kebersihan wajah dan tangan, juga dapat memudahkan penularan trachoma.
 • Tinggal di kawasan kumuh. Seseorang yang tinggal di persekitaran kumuh lebih mudah terdedah kepada trachoma kerana hubungan antara penduduk di kawasan ini lebih cenderung berlaku.
 • Hidup di bawah garis kemiskinan. Orang yang hidup di bawah garis kemiskinan atau tinggal di negara miskin lebih mudah terkena trachoma daripada orang yang hidup di atas garis kemiskinan atau tinggal di negara maju.
 • Anak-anak. Kanak-kanak yang tinggal di kawasan di mana terdapat penghidap trachoma lebih mudah terdedah kepada trachoma daripada orang dewasa
 • Wanita lebih mudah terkena trachoma daripada lelaki, salah satunya kerana wanita sering bersentuhan dengan anak-anak.
 • Tidak ada MCK yang mencukupi. Ketiadaan MCK yang mencukupi dalam penempatan, baik MCK swasta atau awam, menjadikan penyebaran trachoma antara penduduk menjadi lebih mudah.

Diagnosis Trachoma

Doktor boleh mengesyaki pesakit mengalami trachoma jika ada gejala, yang disahkan melalui pemeriksaan fizikal. Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan melakukan pemeriksaan sokongan dalam bentuk ujian kultur bakteria. Untuk tujuan ini, doktor akan mengambil sampel dari mata, kemudian menghantarnya ke makmal untuk pemeriksaan selanjutnya.

Rawatan dan Pencegahan Trachoma

Kaedah rawatan trachoma akan memberi tumpuan kepada antibiotik dan pembedahan. Namun, untuk membantu penyembuhan, pesakit juga perlu menjalani kaedah rawatan lain. WHO mengembangkan satu siri rawatan trachoma dalam bentuk strategi SELAMAT, yang terdiri daripada:

 • Pembedahan (hlmpembedahan). Pembedahan dilakukan untuk mencegah komplikasi kebutaan akibat trachoma, terutama pada pesakit yang telah memasuki tahap trichiasis. Pembedahan mata dilakukan oleh pakar oftalmologi dengan memperbaiki kelopak mata yang cedera agar tidak menimbulkan kerengsaan pada mata. Sekiranya kornea menjadi keruh kerana trachoma, pesakit trachoma boleh menjalani pemindahan kornea.
 • Antibiotik(hlmmemberi aantibiotik). Antibiotik diberikan untuk membunuh bakteria Chlamydia trachomatis menyebabkan trachoma pada pesakit. Antibiotik yang diberikan adalah azithromisin atau tetrasiklin. Sekiranya di kawasan perumahan terdapat banyak kanak-kanak dengan trachoma, disarankan agar ahli keluarga dan masyarakat sekitarnya juga menjalani rawatan dengan antibiotik untuk mencegah penularan.
 • pembersihan muka(mmenjaga kebersihan kawasan muka). Menjaga kawasan muka bersih dapat mengurangkan keparahan trachoma yang dialami, terutama pada kanak-kanak. Di samping itu, dengan menjaga kebersihan kawasan wajah, penyebaran trachoma dapat dikurangkan.
 • Penambahbaikan persekitaran(mmenjaga kebersihan persekitaran). Langkah ini bertujuan untuk menjaga kebersihan persekitaran tempat tinggal penderita trachoma, terutama kebersihan air. Langkah utama lain adalah mencegah pembuangan tinja di mana-mana tempat yang dapat meningkatkan penyebaran trachoma. Untuk mencegah penyebaran penyakit ini melalui serangga, keluarga dan masyarakat di sekitar penghidap juga disarankan untuk menggunakan penghalau lalat di sekitar rumah.

Komplikasi Trachoma

Jangkitan trachoma yang tidak dirawat dengan segera atau berulang kali boleh menyebabkan komplikasi serius. Sebahagian daripada mereka:

 • Tisu parut pada permukaan dalaman kelopak mata.
 • Perubahan bentuk kelopak mata. Kelopak mata boleh melipat ke dalam (entropion) atau bulu mata boleh tumbuh ke dalam (trichiasis).
 • Tisu parut pada kornea mata atau ulser kornea.
 • Penurunan ketajaman penglihatan sehingga buta.