Kehidupan yang sihat

Menjalani Hidup sebagai Orang Buta

Hidup dengan masalah penglihatan tidak mudah dan memerlukan banyak proses penyesuaian. Namun, itu tidak bermaksud mustahil. BBerapa banyak langkah penyesuaian yang boleh diambil? oleh orang buta untuk dapat hidup berdikari dan bersosial dengan persekitaran sekitarnya.

Berdasarkan data dari Kementerian Kesehatan pada tahun 2014, di Indonesia ada sekitar 5.6 juta orang yang hidup dengan kecacatan, dan sekitar 2.2 juta dari mereka buta.

Orang buta atau orang yang hidup dengan buta boleh dikategorikan kepada dua, iaitu sebahagian buta dan sepenuhnya buta. Buta separa bermaksud anda masih mempunyai penglihatan yang terhad. Walaupun kebutaan yang lengkap bermaksud berada dalam kegelapan sepenuhnya atau tidak dapat melihat sama sekali, bahkan tidak setitik cahaya. Tidak seperti gangguan penglihatan yang lain, kebutaan tidak dapat diperbaiki dengan penggunaan alat bantu seperti kacamata, kanta lekap, atau ubat.

Dengan belajar menyesuaikan diri, membuat beberapa penyesuaian, dan menguasai sejumlah kemahiran khas, orang buta masih dapat hidup berdikari dan menjalankan pelbagai aktiviti dengan selamat dan selesa.

Berikut adalah beberapa langkah untuk menjadikan hidup lebih mudah walaupun dengan penglihatan terhad:

 • Akses imaklumat dan hlmmendidik

  Walaupun mereka tidak dapat melihat, orang buta masih boleh membaca buku, majalah, atau surat khabar, sama ada secara konvensional atau dalam talian (di talian). Mereka dapat mempelajari Braille, sistem tulisan yang menggunakan titik dinaikkan dan bukannya nombor dan huruf abjad biasa. Banyak buku telah dibuat dalam bahasa Braille untuk memudahkan mereka yang mengalami masalah penglihatan untuk membaca.

  Maklumat untuk orang cacat penglihatan juga sekarang dapat diakses melalui perisian (perisian) komputer yang dapat membaca dokumen dan teks (buku audio). Fungsi ini membolehkan pengguna mendengar bacaan teks yang dipaparkan di skrin komputer. Selain itu, ada juga papan kekunci Komputer edisi braille untuk menulis.

 • Jadikan tugas rumah tangga lebih mudah

  Braille juga dapat membantu orang buta melakukan kerja rumah harian mereka secara bebas. Contohnya, melekatkan label ke mesin basuh menggunakan Braille.

 • Membantu mobiliti dalam aktiviti harian

  Orang buta juga boleh menggunakan anjing pemandu untuk memudahkan mereka berjalan dengan selamat, begitu juga dengan rakan.

 • Menyesuaikan diri dengan persekitaran

  Melalui bantuan teknologi ini, tidak mustahil seseorang yang cacat penglihatan menjadi seseorang yang tetap produktif di tempat dia bekerja.

 • Jalani gaya hidup sihat

  Orang buta juga dapat bergabung dengan komuniti buta dan menghadiri acara untuk mendapatkan pelbagai maklumat, serta cara untuk bersosial.

 • Dapatkan sokongan keluarga dan persekitaran

  Selain sokongan emosi, keluarga dapat menolong orang yang cacat penglihatan dengan mengatur rumah dan mengatur susun atur perabot untuk memudahkan mereka bergerak di rumah, memastikan lantai rumah tidak licin, menyingkirkan objek yang boleh menggerakkannya, dan membantunya membezakan nilai wang nominal.

Dalam menjalani kehidupan seharian, setiap orang buta pasti mempunyai caranya sendiri. Semua itu tidak dapat dipisahkan dari proses yang disertai dengan keinginan untuk terus belajar dan menyesuaikan diri menggunakan deria lain yang masih berfungsi dengan baik. Jadi, tidak mustahil orang buta dapat menjalankan aktiviti dan kehidupan seharian secara bebas, walaupun mempunyai batasan.