Kesihatan

Baris Buah Menurunkan Darah Tinggi

Adakah buah yang boleh menurunkan tekanan darah tinggi? Hipertensi atau tekanan darah tinggi memang memerlukan rawatan menyeluruh, termasuk peraturan diet. Abeberapamenaip buah-buahan yang manadipercayai dapat menolong menurunkan darah tinggi apabila dimakan dengan kerap.

Menurunkan tekanan darah dan mengawalnya dalam had normal adalah cara bagi penghidap hipertensi untuk mengelakkan komplikasi akibat penyakit ini. Salah satunya adalah dengan memakan buah-buahan yang dipercayai menurunkan tekanan darah tinggi.

Pelbagai Jenis Buah untuk Menurunkan Darah Tinggi

Inilah deretan buah-buahan yang dipercayai menurunkan tekanan darah tinggi:

1. Tembikai

Tembikai adalah salah satu buah yang sering disyorkan untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Satu kajian menyatakan bahawa suplemen ekstrak tembikai dapat membantu orang gemuk untuk mengawal tekanan darah mereka. Ini kerana tembikai mengandungi citrulline, yang merupakan asid amino yang dapat meningkatkan kadar nitrogen oksida di dalam badan, sehingga membantu melebarkan saluran darah anda.

2. Strawberi

Satu kajian menunjukkan bahawa dengan memakan semangkuk strawberi atau blueberry setiap minggu dapat mengurangkan risiko terkena tekanan darah tinggi. Ini kerana strawberi kaya dengan antosianin, yang selain berfungsi memberi warna pada buah ini, diyakini juga memiliki sifat antioksidan yang baik untuk mencegah tekanan darah tinggi.

3. Anggur

Selain mengandungi serat dan rendah kalori, semua jenis anggur diketahui kaya dengan polifenol, yang merupakan antioksidan yang dapat membantu melawan radikal bebas dalam tubuh. Berkat polifenol ini, anggur dipercayai dapat membantu mencegah sindrom metabolik, salah satunya adalah tekanan darah tinggi.

4. Pisang

Kandungan kalium dalam pisang mempunyai kebaikan menyeimbangkan jumlah natrium atau garam di dalam badan. Oleh itu, tekanan darah dapat dikawal.

5. Kiwi

Satu kajian menunjukkan bahawa memakan tiga buah kiwi setiap hari selama dua bulan dapat menurunkan tekanan darah. Ini kerana buah kiwi mempunyai nutrien yang kaya dan lengkap, seperti vitamin C, vitamin E, folat, dan kalium.

Tidak hanya itu, buah kiwi juga kaya akan serat, antioksidan, dan bioaktif yang juga berperanan menurunkan tekanan darah pada penderita hipertensi.

Untuk hasil yang maksimum, makanlah pelbagai jenis buah-buahan secara berkala untuk mengurangkan tekanan darah tinggi. Tetapi ingat, anda masih perlu minum ubat seperti yang disarankan oleh doktor anda, menjaga diet anda, bersenam secara teratur, dan melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.