Keluarga

Inilah Cara Menghilangkan Kutu Kepala pada Kanak-kanak

Cara menghilangkan kutu kepala pada kanak-kanak tidak sukar. Walaupun kutu kepala tidak berbahaya, keadaan ini boleh menyebabkan anak-anak rasa gatal dan tidak selesa bahagian kepalanya. Kpotongan rambut Ia juga boleh menyebabkan luka akibat calar, yang kemudian dapat berkembang menjadi jangkitan.

Gatal dari kutu kepala boleh terjadi pada kulit kepala, di belakang telinga, atau belakang leher, dan boleh berlanjutan selama berminggu-minggu atau bahkan setelah kutu hilang.

Sekiranya anak kecil anda terkena kutu kepala, parasit ini perlu segera dibasmi. Selain membiarkan anak anda kembali ke aktiviti mereka dengan selesa, pentingnya menerapkan cara untuk menghilangkan kutu kepala pada anak-anak adalah untuk mencegah penyebarannya kepada orang lain.

Cara menghilangkan kutu kepala pada kanak-kanak

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kutu kepala pada kanak-kanak sepenuhnya:

Gunakan sikat

Salah satu cara yang mudah dan berkesan untuk menghilangkan kutu kepala pada kanak-kanak adalah menyikat rambut dengan menggunakan sisir. Sikat bergigi halus ini dapat menyaring dan menghilangkan kutu kepala dan telurnya.

Langkah-langkahnya merangkumi:

 • Basahkan rambut dan kulit kepala si kecil, supaya kutu tidak mudah bergerak.
 • Sapukan perapi pada rambut si kecil anda, supaya rambut dapat disikat dengan lebih mudah.
 • Sikat rambut dari kulit kepala hingga hujung rambut.
 • Keluarkan kutu dan telur dari sisir. Untuk mempermudah, anda boleh mengelap sisir dengan tisu atau kertas. Selepas itu, bilas sisir dengan air suam.
 • Ulangi menyikat rambut si kecil secara berkala setiap 3-4 kali sehari, sekurang-kurangnya 3 minggu, sehingga kutu hilang sepenuhnya.

Untuk mengurangkan gatal dan membantu menghilangkan kutu, anda boleh menggunakan minyak pati yang mengandungi ekstrak minyak pokok teh, bunga cengkih, pudina, minyak kayu putih, atau lavender, ke kulit kepala si kecil. Minyak ini juga boleh dicampurkan ke dalam perapi ketika menyikat rambutnya.

Menggunakan ubat pembasmi kutu

Kutu kepala pada anak juga dapat dihilangkan dengan menggunakan pembasmi kutu kepala, seperti: permetrin, lindane, dan spinosad. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk syampu, krim, dan losyen rambut.

Namun, sebelum menggunakan ubat pembunuh kutu pada rambut anak kecil anda, perhatikan perkara berikut:

 • Ikuti arahan dan cara menggunakan ubat kutu pada setiap bungkusan produk.
 • Jangan biarkan si kecil anda menggunakan ubat kutu sendiri, supaya ubat itu tidak ditelan olehnya.
 • Jangan gunakan ubat ini pada kanak-kanak berumur 2 tahun ke bawah tanpa berunding dengan pakar pediatrik mereka terlebih dahulu.
 • Selalu bilas ubat di singki dengan menggunakan air suam dan tidak semasa mandi, sehingga ubat tidak mengalir dari kepala ke kawasan kulit yang lain.
 • Simpan pembasmi kutu kepala dari jangkauan si kecil anda.
 • Berhati-hatilah agar si kecil anda tidak menyentuh atau menggaru kulit kepala apabila diberi kutu.

Petua Mencegah Penyebaran Kutu Kepala

Kutu kepala sangat mudah merebak. Untuk mengelakkan penyebaran kutu kepala dari si kecil kepada orang lain, ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan, iaitu:

 • Bersihkan barang di bilik anak anda dengan kerap, seperti pakaian, cadar, tuala, topi, boneka, menggunakan air panas dan keringkan di bawah sinar matahari.
 • Permaidani vakum dan semua perabot berlapis di rumah anda kerap.
 • Rendam dalam barang air panas yang biasanya digunakan oleh si kecil untuk rambutnya, seperti sikat, klip rambut, atau tali rambut. Beritahu dia untuk tidak meminjamkan barang-barang ini kepada orang lain.
 • Beritahu anak kecil anda untuk mengelakkan hubungan langsung dengan anak-anak lain di sekolah atau di sekitar rumah.

Kutu kepala pada kanak-kanak agak mengganggu, terutamanya jika mereka membuat anak-anak sering rewel dan sukar tidur. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat diatasi dan dicegah dengan cara di atas.

Sekiranya anda telah melakukan pelbagai cara untuk menghilangkan kutu kepala pada anak-anak, tetapi parasit ini masih berterusan, anda harus memeriksa keadaan si kecil kepada doktor. Oleh itu, doktor dapat memberikan rawatan yang tepat untuk kutu kepala dan mencegah penularan.