Keluarga

Ibu, Luangkan "Saya Masa" Untuk Tetap Bahagia

Tanggungjawab seorang wanita sebagai isteri, ibu bapa, dan juga pencari nafkah, kadang-kadang boleh menjadi tekanan dan tekanan. Agar tidak memberi kesan lebih lanjut terhadap keadaan psikologi, penting bagi anda untuk meluangkan masa untuk diri sendiri atau "saya masadan menenangkan fikiran.

Berbanding dengan lelaki, wanita lebih cenderung melakukan banyak pekerjaan sekaligus atau berbilang tugas. Apabila anda sering melakukan banyak aktiviti atau kerja, ini dapat membuat seseorang lebih mudah stres.

Kesibukan yang sibuk menjadikan wanita sering lupa untuk berehat dan tidak memberi perhatian kepada diri sendiri, bahkan tidak menyedari bahawa tekanan boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan mereka.

Sebenarnya, tekanan yang dibiarkan terlalu lama boleh menyebabkan pelbagai masalah psikologi, seperti kemurungan. Pada ibu yang baru melahirkan, kemunculan tekanan yang teruk boleh menyebabkan baby blues atau bahkan kemurungan selepas bersalin.

Jadi, jika anda mula merasa letih dan badan anda merasa sangat letih, ini mungkin "penggera"Sehingga Ibu berehat sebentar untuk memulihkan keadaan fizikal dan mentalnya.

Meringankan Tekanan dengan Saya Masa

Satu kajian mengatakan bahawa banyak wanita hari ini merasa kurang senang, jika dibandingkan dengan wanita pada era 40 tahun yang lalu. Salah satu perkara yang mungkin menjadi penyebabnya adalah kekurangan masa saya masa aka masa untuk diri sendiri.

Sebenarnya, masa lapang ini diperlukan oleh wanita untuk menjaga kesihatan mental setelah seharian menjaga rumah, anak-anak, bekerja, dan bahkan tidak perlu menjaga ibu bapa mereka.

Tanpa peluang untuk meluangkan masa untuk diri sendiri, seorang wanita mudah merasa letih dan tentu saja terdedah kepada tekanan. Oleh itu, meluangkan masa untuk saya masa dapat menghilangkan tekanan, sehingga anda dapat menyegarkan minda anda untuk kembali fokus menjaga keluarga dan pekerjaan anda.

Masa saya masa Anda boleh mengisinya dengan beberapa perkara yang anda suka, seperti:

  • Duduk dan minum kopi atau teh selama beberapa minit
  • Berbual dengan rakan, saudara, atau saudara terdekat melalui telefon atau panggilan video
  • Main dengan haiwan kesayangan anda
  • Mainkan muzik atau lagu kegemaran anda
  • Mandi di tab mandi sambil menghidupkan aromaterapi
  • Rawatan kecantikan seperti muka atau penjagaan kuku di rumah

Semasa menjalani saya masaAnda juga boleh meluangkan masa untuk bersenam atau melakukan aktiviti yang dapat membuat anda lebih santai, misalnya dengan berlatih yoga atau meditasi.

Petua untuk Menghabiskan Masa Saya Masa

Pelbagai aktiviti yang tidak berkesudahan, sering membuat seorang wanita melambatkan melakukan sesuatu saya masa. Untuk merealisasikan dan memanfaatkan masa lapang, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

Utamakan diri anda

Di tengah-tengah jadual yang sangat sibuk yang memerlukan masa dan pemikiran, anda mungkin sukar untuk mencari masa yang tepat untuk diri anda. Terutama jika anda harus menjaga keluarga dan pekerjaan anda.

Dalam kes ini, Ibu dinasihatkan untuk tidak memaksa diri apabila terlalu letih dan mengutamakan diri sendiri. Ibu harus dapat berhenti sejenak dan meluangkan masa untuk menenangkan dan melepaskan beban fikiran.

Bersantai sangat penting untuk minda dan badan, jadi anda akan merasa lebih segar dan bertenaga untuk melakukan pelbagai aktiviti. Satu perkara yang perlu anda ingat ialah memprioritaskan diri sendiri bukanlah mementingkan diri sendiri, terutama mengenai kesihatan fizikal dan mental anda.

Buat rancangan

Tandakan semua tarikh penting yang mesti dihadiri, seperti ulang tahun, acara sekolah, atau percutian keluarga, beberapa hari sebelum tarikh tersebut. Oleh itu, anda boleh merancang bila saya masa betul.

Setiap orang memerlukan keseimbangan dalam hidup, termasuk seorang ibu. Sekiranya anda merasa terbeban dalam melaksanakan tugas dan pekerjaan harian, jangan ragu untuk meminta bantuan pasangan anda atau ahli keluarga anda yang lain. Apabila anda mendapat bantuan, anda boleh meluangkan masa untuk saya masa.

Nikmati masa ini saya masa Dan jangan merasa bersalah kerana meluangkan masa untuk diri sendiri. Ini kerana ibu yang bahagia pasti akan membuat anak-anak dan keluarga mereka lebih bahagia.

Sekiranya anda telah meluangkan masa untuk saya masa tetapi masih merasa tertekan, cemas, tidak merasa lebih baik daripada keadaan sebelumnya, atau bahkan menunjukkan gejala kemurungan, ada baiknya anda berjumpa pakar psikologi untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang tepat.