Keluarga

Sebab mengapa bayi perlu diberi kacang sejak usia dini dan peraturan untuk memberikannya

Kacang tanah adalah makanan yang sering mencetuskan reaksi alergi. Ini boleh membuat ibu ragu-ragu untuk memberikannya kepada si kecil ketika dia sudah bersedia untuk makan makanan padat, walaupun pemberian kacang dari usia dini dipercayai dapat mencegah anak-anak dari alergi terhadap kacang tanah. kamu tahu. Macam mana boleh jadi, boleh? Lihat penjelasannya di sini!

Kacang tanah sering mencetuskan alahan. Namun, itu tidak bermakna si kecil anda tidak boleh makan kacang. Ibu disarankan untuk memperkenalkan kacang tanah kepada anak mereka sejak awal pemberian makanan tambahan. Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui peraturan untuk memberikannya terlebih dahulu.

Peraturan untuk Memberi Kacang Tanah kepada Bayi

Memperkenalkan kacang kepada si kecil dari usia 6 bulan terbukti dapat mengurangkan risiko terkena alergi kacang di kemudian hari. Namun, sebelum memberinya kacang, anda mesti terlebih dahulu mengetahui seberapa tinggi risiko anak anda mengalami alahan kacang tanah. Berikut adalah tahap:

 • Berisiko tinggi, jika anak anda pernah mengalami alergi telur atau eksim teruk.
 • Risiko sederhana, jika anak anda mengalami eksim ringan atau sederhana.
 • Berisiko rendah, jika si kecil anda tidak pernah mengalami eksim atau alergi telur.

Apa pun tahap risiko untuk anak kecil anda, anda masih boleh memberinya kacang sejak dia mula makan makanan pejal, alias usia 6 bulan. Cuma, jika anak anda berisiko sederhana atau tinggi, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu. Sekiranya perlu, pemberian kacang tanah dilakukan di bawah pengawasan doktor di hospital.

Sekiranya risiko anak kecil anda mempunyai alergi kacang rendah, anda boleh mula memperkenalkan kacang kepada si kecil di rumah. Semasa memberi kacang untuk pertama kalinya, disarankan untuk tidak mencampurkannya dengan bahan makanan lain. Ini berlaku sekiranya reaksi alergi berlaku, anda dapat mengetahui dengan pasti apa yang menyebabkannya.

Anda boleh mula memberi makan kacang tanah dan air atau menggunakan mentega kacang tanpa gula. Walau bagaimanapun, tekstur mentega kacang boleh terlalu tebal untuk bayi. Oleh itu, pastikan anda menambah air secukupnya sehingga teksturnya sesuai untuk si kecil anda.

Sehingga beberapa jam selepas si kecil makan kacang, awasi dia untuk reaksi alahan. Sekiranya tidak, Ibu boleh terus memberikan kacang tanah kepada MPASInya. Hidangan kacang yang disyorkan adalah 6 gram seminggu dibahagikan kepada 3 hidangan.

Tanda Reaksi Alahan Kacang Tanah pada Bayi

Sebilangan bayi boleh mengalami reaksi alahan setelah memakan kacang tanah. Reaksi alergi yang muncul boleh merangkumi:

 • gatal-gatal
 • Ruam merah dan gatal pada kulit
 • Bengkak pada bahagian badan tertentu
 • Susah bernafas
 • Bersin
 • Mengi
 • Pucat
 • Pening dan muntah
 • Cirit-birit
 • Kehilangan kesedaran

Reaksi alahan kacang pada setiap bayi boleh berbeza. Dalam kes ringan, bayi hanya mengalami reaksi alahan pada satu bahagian badan, seperti wajah. Reaksi alahan ringan boleh dirawat dengan antihistamin. Walau bagaimanapun, dalam tindak balas alergi maut, seperti kejutan anaphylactic, rawatan segera diperlukan pada ED.

Adalah wajar jika anda takut memberi kacang si kecil kerana takut akan reaksi alergi. Namun, menangguhkan pemberian kacang atau tidak memberikannya sama sekali juga bukanlah penyelesaian yang tepat. Semakin lambat, semakin besar risiko anak anda mengalami alahan kacang di kemudian hari.

Bagaimanapun, lebih baik untuk mengantisipasi alahan dari sekarang untuk mengelakkan reaksi yang membawa maut pada masa akan datang. Sekiranya anda masih ragu dan bimbang, cubalah berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai faedah dan risiko memperkenalkan kacang tanah kepada si kecil anda.