Keluarga

Bolehkah Bayi Makan Cendawan?

Cendawan adalah salah satu bahan makanan yang paling popular di Indonesia. Selain enak dimakan, cendawan juga mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatan. Namun, bolehkah cendawan dimakan oleh bayi?

Cendawan mempunyai bentuk dan tekstur yang sangat pelbagai. Bahan ini senang disediakan dan sering digabungkan dengan hidangan lain, seperti sup, sayur tumis, atau pasta. Rasanya yang gurih dan sedap menjadikan cendawan juga sering digunakan sebagai kuah memasak.

Keselamatan Penggunaan Cendawan pada Bayi

Kegembiraan cendawan juga dapat dirasakan oleh bayi, kamu tahu, Roti. Ibu boleh memproses makanan kaya nutrien ini sebagai makanan pelengkap. Namun, anda harus menunggu sehingga si kecil berumur 10-12 bulan sebelum menghidangkan cendawan.

Cendawan kaya dengan kalium. Nutrien ini dapat menyokong perkembangan otot, menyuburkan sel saraf otak, dan mengekalkan irama jantung si kecil. Kalium juga berperanan mengatur keseimbangan cairan dalam tubuh sehingga dapat menjaga tekanan darah tetap stabil.

Menyediakan makanan pelengkap dengan diet kalium tinggi juga dapat mengurangkan risiko anak anda mengalami masalah kesihatan di kemudian hari, seperti batu ginjal dan osteoporosis.

Beberapa jenis cendawan juga merupakan sumber vitamin D. Vitamin ini mempunyai peranan penting dalam membina tulang dan gigi yang kuat. Kekurangan vitamin D dapat meningkatkan risiko terkena riket, yang dapat menyebabkan kelainan pertumbuhan tulang.

Selain kandungan ini, jamur juga mengandung nutrien yang baik untuk menunjang pertumbuhan dan perkembangan bayi, seperti zat besi, selenium, dan serat.

Petua Memproses Cendawan sebagai MPASI

Cendawan boleh didapati dengan mudah di pasar tradisional atau pasar raya. Ada banyak jenis jamur yang dijual, mulai dari jamur kancing, jamur shitake, jamur maitake, jamur tiram, jamur portobello, hingga jamur enoki.

Namun, sebelum membeli dan memproses cendawan sebagai makanan pejal, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

  • Pilih cendawan yang masih utuh dan bersih. Elakkan membeli cendawan yang lembap, basah, berlendir, atau keras.
  • Basuh tangan anda sebelum memproses cendawan.
  • Basuh cendawan hingga bersih di bawah air yang mengalir.
  • Proses cendawan dengan menumis atau menumis. Masukkan minyak zaitun, bawang putih, dan sedikit garam untuk menambah rasa.
  • Pastikan memasak cendawan sehingga selesai.
  • Hidangkan cendawan dengan bayam, kacang hijau, kentang, atau makanan sihat yang lain.
  • Simpan cendawan yang belum diproses dalam bekas tertutup dan sejukkan sehingga 5 hari.

Cendawan boleh menjadi pilihan makanan pelengkap yang baik untuk kesihatan bayi. Namun, pastikan juga bahawa anda terus memberi makanan dan susu ibu kepada si kecil agar keperluan pemakanan mereka dapat dipenuhi.

Sebagai tambahan, harap maklum bahawa jamur boleh mencetuskan alahan pada sesetengah kanak-kanak. Sekiranya setelah memakan cendawan, anak anda mengalami gejala alergi, seperti ruam, gatal, bengkak bibir dan wajah, batuk, cirit-birit, dan kesukaran bernafas, segera bawa dia ke doktor, ya, Bun.