Kesihatan

Ini adalah fakta kanak-kanak kecil minum kopi hitam dan minuman berkafein yang lain

Bagi orang dewasa, minum kopi hitam yang mengandungi kafein adalah perkara biasa, malah menjadi kebiasaan. Tetapi, bagaimana jika kopi hitam dimakan oleh anak kecil? Lihat fakta mengenai minum kopi dan minuman berkafein lain pada kanak-kanak melalui penerangan berikut:.

Anda mungkin sering mendengar mitos bahawa memberi kopi hitam dapat membantu menjaga kesihatan anak. Tetapi sebelum memberi kopi atau minuman berkafein lain, pertimbangkan terlebih dahulu fakta berikut.

Fakta kira-kira Anak Kecil Minum Kopi Hitam

Kopi hitam, teh, coklat, dan minuman ringan tertentu mengandungi bahan yang disebut kafein. Bahan-bahan ini dapat mempengaruhi metabolisme tubuh, merangsang sistem saraf pusat, meningkatkan daya tumpuan, membuat anda lebih waspada dan terjaga, dan memberikan tenaga tambahan.

Walaupun mempunyai banyak manfaat, pada anak kecil, kopi dan minuman berkafein lain dapat memberi kesan buruk, kerana tubuh anak-anak bertindak balas terhadap kafein secara berbeza daripada orang dewasa.

Berikut adalah fakta mengenai pengambilan kopi hitam dan minuman berkafein lain pada kanak-kanak yang penting untuk anda ketahui:

1. Menyebabkan gangguan tidur

Pengambilan kopi hitam atau minuman berkafein lain dalam dos kecil cukup untuk memastikan anak-anak terjaga sepanjang hari. Ini kerana kafein yang terdapat dalam kopi hitam dan minuman lain dapat menjadi perangsang yang dapat meningkatkan tekanan darah dan degupan jantung anak-anak, dan menyukarkan mereka untuk tidur.

Selain itu, peningkatan tekanan darah akibat kafein juga boleh menyebabkan anak menjadi hiperaktif dan sukar untuk menumpukan perhatian.

2. Mencetuskan senak

Tidak hanya menyebabkan gangguan tidur, anak-anak yang mengambil kopi hitam dan minuman berkafein lain juga dapat mengalami gangguan pencernaan. Ini kerana kandungan kafein di dalamnya dapat meningkatkan asid perut, memudahkan anak-anak mengalami pedih ulu hati dan sakit perut.

3. Meningkatkan risiko kekurangan zat makanan

Pengambilan kopi hitam dan minuman berkafein lain juga dapat meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami kekurangan zat makanan. Sebabnya, minuman ini tidak mengandungi nutrien, seperti vitamin dan mineral, yang diperlukan oleh kanak-kanak dalam tempoh pertumbuhan mereka. Mengonsumsi minuman jenis ini secara berlebihan dapat meningkatkan risiko anak-anak mengalami kekurangan zat makanan.

4. Mmenyebabkan dehidrasi

Kafein dalam kopi hitam dan minuman lain adalah diuretik, yang boleh menyebabkan tubuh mengeluarkan banyak cecair melalui air kencing. Sekiranya cecair badan diekskresikan terlalu banyak, anak berisiko mengalami dehidrasi.

5. Menghambat pertumbuhan anak

Kafein dalam kopi hitam dan minuman lain juga dapat menghalang pertumbuhan anak. Ini kerana kafein boleh mengganggu penyerapan kalsium dalam tubuh anak, sehingga pertumbuhan tulang anak akan terganggu.

6. Mmenyebabkan rongga

Semasa mengambil minuman berkafein, penambahan gula dan pemanis lain sering dilakukan. Ini boleh menyebabkan minuman yang dimakan oleh kanak-kanak mempunyai kandungan gula yang tinggi, dan jika terlalu banyak diminum, boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami karies gigi atau rongga gigi.

7. Meningkatkan risiko kegemukan

Kopi hitam dicampurkan dengan sirap, gula, krim disebat atau krim putar mengandungi lebih banyak kalori. Sekiranya pengambilan kalori berlebihan, tubuh akan secara automatik menukar kalori ini menjadi lemak. Terlalu banyak lemak dalam badan boleh menyebabkan kegemukan dan pelbagai masalah kesihatan.

8. Mmenyebabkan kesan sampingan apabila dihentikan

Kebiasaan mengambil kafein boleh menyebabkan kesan sampingan semasa anda ingin berhenti. Menghentikan kafein secara tiba-tiba boleh menyebabkan sakit kepala, sakit otot, kemurungan sementara, dan mudah marah.

9. Memburukkan lagi penyakit jantung dan saraf

Bagi kanak-kanak yang mempunyai penyakit jantung kongenital dan gangguan neurologi, pengambilan minuman berkafein harus dielakkan. Sebabnya, pengambilan minuman berkafein dapat memburukkan lagi dua penyakit ini.

Ketahui Batasan Pengambilan Kafein pada Kanak-kanak

Sebenarnya, kanak-kanak atau remaja dibenarkan untuk minum minuman berkafein, termasuk kopi hitam. Namun, ada batasan dalam memakannya.

Berikut adalah had maksimum pengambilan kafein setiap hari pada kanak-kanak:

  • 45 mg untuk kanak-kanak berumur 4-6 tahun.
  • 62.5 mg untuk kanak-kanak berumur 7-9 tahun.
  • 85 mg untuk kanak-kanak berumur 10-12 tahun.

Di samping itu, untuk jenis kopi tertentu, seperti espresso, cappuccino, dan latte, harus dimakan ketika anak berusia 18 tahun.

Berhati-hati memberikan kopi hitam atau minuman berkafein kepada anak-anak. Anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mengetahui pengambilan makanan dan minuman apa yang baik untuk kesihatan anak dan menyokong pertumbuhan dan perkembangannya.