Keluarga

5 Kebaikan Pir untuk Kesihatan Kanak-kanak

Di sebalik rasa manis dan lazat, terdapat pelbagai faedah pir untuk kesihatan anak-anak, kamu tahu, Roti. Manfaat ini disebabkan oleh kandungan nutrien di dalamnya. Ayuh, Ibu, kenal pasti apa faedah pir untuk kesihatan anak-anak yang sangat disesalkan.

Pir mengandungi banyak nutrien yang diperlukan oleh tubuh anak. Buah berbentuk loceng ini kaya akan serat, air dan antioksidan, tetapi rendah kalori. Pir juga mengandung berbagai vitamin dan mineral, termasuk vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin K, folat, magnesium, kalium, tembaga, dan kalsium.

Senarai Faedah Pir untuk Kesihatan Kanak-kanak

Kerana kandungan nutrisi cukup lengkap, wajar jika buah ini dapat memberikan manfaat yang luar biasa untuk anak-anak, termasuk:

1. Menguatkan sistem ketahanan badan

Kandungan antioksidan, vitamin A, vitamin C, dan pelbagai mineral dalam pir mempunyai manfaat untuk meningkatkan sistem imun kanak-kanak. Manfaat ini sangat penting untuk anak kecil anda, terutama di tengah wabak COVID-19 seperti sekarang, Bun.

Selain itu, kandungan antioksidan pada pir juga mempunyai khasiat untuk dapat mencegah dan meredakan peradangan. Dengan faedah-faedah ini, tubuh anak kecil anda boleh menjadi lebih sihat dan cenderung jatuh sakit.

2. Menjaga kesihatan saluran pencernaan

Pir adalah sumber serat yang sangat baik untuk pencernaan kanak-kanak. Buah ini mengandungi serat dan air yang dapat merangsang pergerakan usus dan melembutkan najis, sehingga pencernaan anak akan lebih lancar.

Dengan memberi anak anda pengambilan serat yang mencukupi, baik dari pir atau sayur-sayuran dan buah-buahan lain, dia dapat mengelakkan sembelit. Oleh kerana kandungan serat yang lebih tinggi pada kulit pir, sajikan buah tanpa dikupas. Dengan cara itu, manfaat pir untuk kesihatan anak akan dimaksimumkan.

3. Mengawal kenaikan berat badan

Selain baik untuk pencernaan anak-anak, kandungan serat dan air dalam pir dapat membuat anak merasa kenyang lebih lama. Manfaat buah pir ini dapat mengurangkan keinginan anak kecil anda untuk makan makanan ringan yang tidak sihat, seperti kerepek, gula-gula, ais krim, atau biskut, sehingga dia dapat mengelakkan kegemukan.

Bukan hanya dapat mencegah kenaikan berat badan yang berlebihan, pengambilan makanan berserat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, juga dapat membantu pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda.

4. Memelihara saraf dan otot yang sihat

Dalam 100 gram pir, terdapat kira-kira 120 mg kalium. Mineral ini diperlukan untuk menjaga kesihatan dan fungsi sistem saraf dan otot. Selain itu, kalium juga mempunyai kebaikan menjaga tekanan darah tetap stabil dan menguatkan tulang dan gigi.

5. Mencegah dan merawat dehidrasi

Pir adalah salah satu jenis buah dengan kandungan air yang tinggi. Selain itu, buah ini juga mengandungi banyak elektrolit, seperti kalium, magnesium, dan natrium. Dengan pengambilan cecair dan elektrolit yang mencukupi, si kecil akan mengelakkan dehidrasi.

Selain memberi pir kecil atau buah lain yang mengandung banyak air, anda juga perlu memberinya susu ibu, susu, atau air secukupnya sehingga kebutuhan cairannya terpenuhi.

Selain pelbagai faedah di atas, pir juga bagus untuk dimakan untuk menjaga kesihatan kulit anak-anak.

Itulah pelbagai faedah pir untuk kesihatan anak-anak yang perlu anda ketahui. Namun, pastikan anda mencuci pir dengan bersih sebelum menghidangkannya kepada si kecil.

Walaupun pir memberikan banyak faedah untuk kesihatan anak-anak, anda masih perlu mengubah diet anak kecil anda dengan pelbagai makanan sihat yang lain. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mengetahui makanan apa yang baik untuk kesihatan dan pertumbuhan anak kecil anda.