Kesihatan

Sembelit semasa berpuasa dan penyelesaiannya

Terdapat beberapa penyakit yang biasa berlaku ketika berpuasa. Salah satunya adalah sukar buang air besar atau sembelit. Sembelit semasa berpuasa sering disebabkan oleh kekuranganminum, serta perubahan dalam diet dan aktiviti.Uuntuk melegakan sembelit dan menghalangnya daripada kembali, terdapat beberapa Perkara apa yang anda boleh buat.

Sembelit atau sembelit adalah keadaan sukar buang air besar yang dicirikan oleh kekerapan pergerakan usus kurang dari 3 kali seminggu. Di samping itu, orang yang mengalami sembelit sering mengalami keluhan najis keras, rasa gumpalan di dubur, dan terpaksa menahan buang air besar.

Punca Sembelit pada Bulan Puasa

Dalam kajian 900 orang sihat yang berpuasa pada bulan Ramadhan, didapati bahawa puasa dapat meningkatkan risiko sembelit dengan ketara. Kajian ini mendedahkan bahawa risiko sembelit teruk boleh meningkat pada orang yang berpuasa lebih dari dua minggu.

Kekurangan pengetahuan mengenai jenis makanan yang baik untuk dimakan, mengurangkan pengambilan cecair, serta perubahan dalam diet, jumlah pengambilan, dan jadual makan adalah penyebab sembelit semasa berpuasa. Di samping itu, kita cenderung mengurangkan aktiviti fizikal pada bulan puasa. Ia juga dapat meningkatkan risiko sembelit.

Dari kajian lain diketahui bahawa risiko sembelit akan meningkat jika jumlah serat yang dikonsumsi kurang dari 15 gram sehari, dan jumlah air yang dikonsumsi kurang dari 750 ml (sekitar 3 gelas) sehari.

Petua awakUntuk Mencegah Sembelit Semasa Berpuasa

Untuk kekal cergas dan mengelakkan sembelit ketika berpuasa, kita perlu melakukan tiga perkara berikut:

Keperluan cecair yang mencukupi

Walaupun anda berpuasa, keperluan cecair badan anda masih harus dipenuhi. Minum air atau air mineral sekurang-kurangnya dua liter atau 8 gelas sehari. Tingkatkan penggunaan cecair, bermula dari iftar hingga sebelum subuh. Kurangkan pengambilan kafein, alkohol, dan soda kerana ia akan mengeringkan badan anda dan membuat anda haus.

Tingkatkan pengambilan serat

Tingkatkan pengambilan serat, terutama pada waktu subuh. Pengambilan serat yang mencukupi bukan sahaja dapat mengelakkan sembelit, tetapi juga dapat mengurangkan rasa lapar ketika berpuasa. Makanan berserat dicerna dengan lebih perlahan sehingga mereka dapat kenyang lebih lama.

Untuk meningkatkan pengambilan serat, tingkatkan bahagian buah-buahan, sayur-sayuran, dan makanan perangsang usus lain dalam makanan. Jumlah pengambilan serat yang disyorkan adalah sekurang-kurangnya 18 gram sehari. Sebagai perbandingan, satu roti gandum, satu epal, atau satu pisang mengandungi kira-kira 2 gram serat.

Mlakukan senaman ringan

Senaman ringan yang dilakukan secara berkala terbukti dapat membantu usus bergerak lebih aktif. Pergerakan usus yang baik akan memudahkan proses pembuangan najis dan mencegah sembelit. Elakkan melakukan senaman berat yang mengalirkan keringat semasa berpuasa, kerana boleh menyebabkan dehidrasi dan keletihan.

Selain melakukan tiga perkara di atas, pastikan diet anda seimbang dari segi nutrisi dan diproses secara higienis. Sekiranya sembelit berterusan, anda boleh menggunakan julap atau julap untuk memudahkan pergerakan usus. Gunakan julap mengikut arahan penggunaan, dan elakkan penggunaan julap berlebihan atau untuk jangka masa panjang.

Bulan puasa adalah bulan yang penuh dengan keberkatan. Jadi, jangan biarkan sembelit menjadi alasan untuk anda tidak berpuasa. Dengan melakukan cara-cara untuk mengelakkan sembelit di atas, diharapkan pergerakan usus anda akan tetap lancar. Namun, jika sembelit tidak bertambah baik, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Ditulis oleh:

dr. Riana Nirmala Wijaya