Kehidupan yang sihat

3 Cara Diet Semula Jadi Ini Boleh Menurunkan Berat Badan Dengan Sihat

Memiliki berat badan yang ideal adalah impian banyak wanita dan lelaki. Tidak jarang, pelbagai cara akan diambil untuk mendapatkan berat badan yang ideal, mulai dari mengambil ubat pelangsing, sedot lemak, hingga diet ketat. Sebenarnya, ada diet semula jadi yang boleh dilakukan untuk mendapatkan berat badan yang diinginkan.

Berbeza dengan diet ketat yang mengharuskan anda menahan lapar yang berlebihan, diet semula jadi bermaksud anda masih boleh makan makanan dan masih dapat menambah berat badan yang anda inginkan. Namun, makanan yang dimakan adalah makanan yang mengandungi vitamin, mineral, protein dan serat yang diperlukan oleh tubuh.

Pelbagai Cara Diet Semula jadi yang Sihat

Berikut adalah beberapa kaedah diet semula jadi yang perlu anda ketahui, termasuk:

 • Memenuhi keperluan kalori setiap hari

  Berdasarkan usia, jantina, aktiviti fizikal, dan keadaan kesihatan umum, seseorang memerlukan jumlah kalori yang berbeza. Contohnya, pada wanita berusia 19 hingga 30 tahun yang tidak aktif, kalori yang diperlukan adalah kira-kira 2,000 kalori sehari. Sementara itu, bagi wanita yang cukup aktif, kalori yang diperlukan adalah sekitar 2,000 hingga 2,200 kalori. Kemudian, bagi lelaki berusia 19 hingga 30 tahun yang tidak aktif, kalori yang diperlukan adalah sekitar 2,400. Sementara itu, lelaki yang cukup aktif memerlukan kira-kira 2,600 hingga 2,800 kalori sehari.Keperluan kalori harian ini dapat meningkat atau berkurang, bergantung pada aktiviti fizikal yang anda lakukan setiap hari. Kami mengesyorkan agar keperluan kalori harian anda tidak melebihi had yang ditentukan. Kerana jika anda mengambil lebih banyak kalori daripada keperluan kalori setiap hari, tubuh akan menyimpan kalori tersebut sebagai lemak.

  Untuk menyokong diet semula jadi yang sihat, anda harus memenuhi keperluan kalori ini dengan memakan makanan yang tinggi protein, karbohidrat kompleks, dan lemak sihat. Elakkan sumber kalori yang tidak sihat, seperti makanan manis yang tinggi gula.

 • Minum air secukupnya

  Tubuh memerlukan cecair agar organ-organ di dalamnya berfungsi dengan baik. Mengekalkan suhu badan, menjaga keseimbangan cairan dan elektrolit, melembapkan kulit, mencegah dehidrasi, dan menjaga kesihatan ginjal, adalah beberapa faedah yang anda dapat dari minum air. Anda juga boleh menggunakan air sebagai kaedah diet semula jadi. Beberapa kajian menunjukkan bahawa mengambil banyak air dapat meningkatkan metabolisme tubuh dan mengurangkan rasa lapar. Untuk mengurangkan rasa lapar sehingga anda tidak makan berlebihan, lebih baik minum segelas air setengah jam sebelum anda makan. Rasa kenyang setelah minum air akan membuatkan anda mengambil lebih sedikit kalori, yang dapat membantu mengurangkan berat badan.

  Di samping itu, mulailah mengurangkan pengambilan minuman berkalori tinggi dan gantikannya dengan air. Untuk mengekalkan pengambilan cecair badan, anda harus mengambil sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari.

 • Makan sayur-sayuran dan buah-buahan

  Semasa menjalani diet semula jadi, anda tidak perlu takut kelaparan, kerana anda digalakkan makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Tidak hanya mengandungi vitamin dan mineral, sayur-sayuran dan buah juga mengandungi serat dan air. Kandungan ini dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama. Sayuran dan buah juga rendah kalori, jadi anda tidak perlu terlalu risau jika anda memakannya dalam kuantiti yang banyak.

Apabila anda mendengar istilah kaedah diet semula jadi, anda mungkin segera berfikir bahawa kaedah ini akan memakan masa yang lama untuk mendapatkan berat badan yang diinginkan. Sebenarnya, dengan lebih berdisiplin dalam menerapkan kaedah ini, seimbang dengan latihan biasa, tidak mustahil anda dapat menurunkan berat badan yang anda inginkan dalam waktu yang singkat.

Sekiranya masih sukar untuk mendapatkan berat badan ideal setelah mencuba pelbagai diet dan senaman, anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mendapatkan nasihat mengenai diet penurunan berat badan yang sesuai untuk anda.