Kesihatan

Berhati-hatilah dengan kawasan rawan denggi ini

Kerana Ia mempunyai iklim tropika dan kepadatan penduduk yang tinggi,dkawasan rawan denggi cukup tersebar luas di keseluruhan Indonesia. Agar anda lebih waspada terhadap jangkitan virus yang ditularkan melalui gigitan nyamuk, mari kita kenal pasti kawasan yang rentan terhadap denggi.

Mengelakkan denggi sangat penting bagi anda dan keluarga, kerana penyakit ini boleh membahayakan dan boleh membawa maut. Mengenali kawasan yang mudah dijangkiti denggi boleh membuat anda lebih berhati-hati jika anda atau berhasrat untuk menduduki kawasan tersebut, atau akan pergi ke sana.

Kawasan Rawan DHF di Indonesia

Indonesia adalah salah satu negara dengan kes denggi tertinggi di Asia Pasifik. Berdasarkan data yang diterbitkan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2017, berikut adalah tiga provinsi dengan kadar morfiditas DHF tertinggi:

  • Bali
  • Kalimantan Timur
  • Kalimantan Barat

Sementara itu, tiga wilayah dengan kadar morbiditi terendah adalah:

  • Maluku Utara
  • Nusa Tenggara Timur
  • Maluku

Jumlah kematian akibat demam denggi di seluruh Indonesia pada tahun 2017 mencapai 493 orang, dengan angka kematian tertinggi di Gorontalo dan Sulawesi Utara. Namun, secara keseluruhan, kadar morbiditi dan kematian akibat DHF di Indonesia telah menurun jauh dari tahun-tahun sebelumnya.

Sebahagian dari ini tidak dapat dipisahkan dari peningkatan kualitas layanan kesehatan yang baik, fasilitas kesihatan yang semakin mencukupi, dan peningkatan kesadaran masyarakat.

Faktor-Faktor Yang Menyebabkan Kawasan Rawan DHF

Rawan atau tidak DHF dipengaruhi oleh beberapa faktor. Beberapa faktor dapat dikawal dan ada yang tidak. Inilah penjelasannya:

Faktor persekitaran

Populasi nyamuk Aedes aegypti secara amnya meningkat pada musim hujan. Hujan yang tinggi adalah keadaan terbaik bagi pembiakan nyamuk yang membawa virus denggi. Walaupun begitu, di Indonesia, pembiakan nyamuk berlaku hampir sepanjang tahun.

Salah satu faktor utama adalah lingkungan yang menyokong nyamuk membiak, seperti jumlah saluran air yang banjir, timbunan barang terpakai, dan ketidakkonsistenan penduduk untuk mengalirkan mandi atau takungan air.

Faktor sosial

Kementerian Kesihatan mendedahkan bahawa kebanyakan kes DHF berlaku di bandar-bandar dengan kepadatan penduduk yang tinggi, seperti di Jawa. Kesesakan ini diperburuk oleh infrastruktur yang tidak mencukupi, seperti kemudahan pengumpulan dan pembuangan sampah, serta takungan air bersih.

Di samping itu, tingkah laku penduduk untuk mengumpulkan air di takungan tanpa menjaganya tetap bersih menjadikan bekas ini lokasi yang sesuai untuk pembiakan nyamuk.

Kurangnya pemahaman masyarakat mengenai pentingnya membasmi sarang nyamuk juga merupakan faktor yang menyebabkan peningkatan kes di kawasan yang terdedah kepada denggi.

Dengan mengenali kawasan rawan denggi dan pelbagai faktor penyebabnya, diharapkan dapat membuat anda lebih mengetahui tentang penyakit ini. Anda juga boleh mencegah denggi dengan menyertai program kerajaan, iaitu Gerakan 3M Plus dan Gerakan Jumantik 1 Rumah 1.

Sekiranya anda dan keluarga anda berada di kawasan rawan denggi dan mengalami gejala demam denggi, seperti demam tinggi, sakit kepala, sakit otot, segera berjumpa doktor sehingga mereka dapat dirawat seawal mungkin untuk mencegah komplikasi yang lebih serius.