Kehidupan yang sihat

Ibu, mari kita tahu bagaimana menjaga kesihatan ibu dan anak di sini

Kesihatan yang baik diperlukananak dalam melakukan pelbagai aktivitidi sekolah, dan juga oleh ibu-ibu yang sibuk bekerja dan mengurus rumah tangga. Tanpa badan yang sihat, aktiviti harian dapat diabaikan. Oleh itu, belajar bagaimana menjaga kesihatan ibu dan anak yang berikut.

Menjaga kesihatan ibu dan anak bukanlah perkara yang sukar dilakukan. Anda hanya perlu menerapkan gaya hidup sihat secara konsisten setiap hari. Mulakan dengan perkara-perkara kecil, seperti menjaga kebersihan diri dan menjaga kebersihan rumah anda.

Cara Menjaga Kesihatan Ibu dan anak

Terdapat banyak cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan ibu dan anak, sambil mencegah penularan pelbagai penyakit, termasuk:

  • Mengamalkan diet yang sihat

    Diet yang sihat sangat mempengaruhi kesihatan ibu dan anak. Sekiranya kesihatan anda terjaga, sudah tentu anda dapat menjaga anak anda dengan baik. Sebaliknya, sekiranya ibu sakit, kesihatan si kecil dapat terganggu. Makanan yang dimakan harus mengandung nutrisi lengkap dan seimbang, yang mengandung karbohidrat, protein, lemak, vitamin, mineral dan serat, sesuai dengan kebutuhan tubuh.

  • Temui waktu tidur yang ideal

    Berdasarkan usia, manusia mempunyai keperluan tidur yang berbeza. Bayi yang baru lahir menghabiskan 14-17 jam untuk tidur, balita memerlukan 10-13 jam tidur, dan orang dewasa memerlukan 7-9 jam tidur. Malangnya, banyak orang masih mengabaikan pentingnya tidur yang cukup setiap hari. Sebenarnya, tempoh dan kualiti tidur sangat mempengaruhi keadaan kesihatan.

  • Elakkan terkena asap rokok

    Supaya kesihatan ibu dan anak sentiasa terjaga, cubalah selalu menghindari pendedahan kepada asap rokok dan pencemaran udara. Asap rokok boleh mencetuskan asma, jangkitan pernafasan, gangguan paru-paru, dan bahkan boleh membawa maut kepada kanak-kanak. Oleh itu, cubalah sentiasa menjaga kebersihan udara di persekitaran tempat tinggal, terutama di rumah.

Menjaga Kebersihan Diri dan Alam Sekitar

Menjaga kebersihan diri dan persekitaran akan sangat membantu meningkatkan kesihatan ibu dan anak. Pastikan sentiasa menjaga kebersihan diri anak, dengan mandi atau membersihkan badannya secara berkala, menukar pakaiannya setiap hari, dan memastikan bilik tidur dan kawasan permainannya bersih. Selain itu, Ibu juga perlu menjaga kebersihan diri agar tidak menyebarkan kuman penyakit kepada si Kecil. Salah satunya ialah mencuci tangan anda selepas melakukan aktiviti dan sebelum berinteraksi dengan anak kecil anda.

Mencuci tangan bertujuan membersihkan kotoran dan kuman yang melekat di tangan, sehingga tidak merebak ke badan anak. Kuman mudah melekat di tangan anda, misalnya ketika anda menyentuh peralatan memasak, peralatan mandian, pakaian dan lampin yang kotor, atau semasa membersihkan rumah.

Kebiasaan mencuci tangan juga perlu diajarkan kepada si Kecil. Biasakan anak mencuci tangan dengan air bersih dan sabun, selepas setiap aktiviti, selepas menggunakan tandas, dan sebelum makan.

Sekiranya diperlukan, mencuci tangan juga boleh dilakukan dengan sabun antiseptik. Antiseptik adalah bahan kimia yang dapat membunuh kuman, termasuk kuman di permukaan kulit. Cecair antiseptik boleh digunakan untuk mencuci tangan apabila terdapat banyak kuman di tangan atau ketika air bersih dan sabun tidak tersedia. Sebelum berinteraksi dengan si kecil, anda disarankan untuk mencuci tangan dengan cecair antiseptik, terutamanya jika anda sakit atau setelah melakukan aktiviti yang berisiko terdedah kepada banyak kuman, seperti merawat orang sakit, menukar lampin bayi, atau membersihkan sisa haiwan .

Selain kebersihan diri, kebersihan persekitaran tempat tinggal juga penting untuk diperhatikan. Ibu perlu membersihkan rumah dan perabot di dalamnya dengan kerap. Perhatikan juga kebersihan peralatan makan, pakaian, tempat tidur, dan pelbagai peralatan kanak-kanak, termasuk mainan. Ibu dapat mengajar dan melibatkan anak kecil anda dalam menjaga kebersihan rumah, agar kebiasaan hidup yang bersih dapat tertanam dalam dirinya sejak usia dini.

Selain mengamalkan cara-cara menjaga kesihatan ibu dan anak di atas, disarankan untuk segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala masalah kesihatan. Pemeriksaan kesihatan secara berkala juga perlu dilakukan agar keadaan kesihatan ibu dan anak terjaga.