Keluarga

Ibu, inilah kelebihan yoga untuk anak-anak

Yoga boleh menjadi pilihan latihan untuk anda lakukan dengan anak anda. Sukan ini bukan sahaja menyuburkan tubuh si kecil, tetapi juga memberi kesan yang baik terhadap kesihatan mentalnya. kamu tahu. AyuhLihat pelbagai faedah yoga untuk kanak-kanak dalam artikel berikut.

Yoga adalah satu bentuk latihan yang memfokuskan pada kekuatan dan kelenturan badan dan pernafasan. Sukan ini cukup diminati kerana terbukti dapat membuat minda tenang dan badan lebih cergas. sekarang, manfaat yoga tidak hanya dapat dirasakan oleh orang dewasa, tetapi juga oleh anak-anak.

Pelbagai Manfaat Yoga untuk Kanak-kanak

Berikut adalah pelbagai faedah yoga untuk kanak-kanak yang sangat disesalkan:

1. Meredakan tekanan

Aktiviti yang padat, tuntutan daripada ibu bapa atau sekolah, kurang rehat, untuk mengalami buli boleh memberi tekanan kepada kanak-kanak. Untuk mengatasinya, anda boleh mengajak anak anda melakukan yoga secara berkala.

Pergerakan yoga akan menjadikan minda santai dan emosi lebih stabil, sehingga tekanan secara beransur-ansur akan mereda. Selain itu, yoga juga dapat membuat anak lebih tenang ketika menghadapi situasi yang boleh mencetuskan kegelisahan.

2. Meningkatkan fleksibiliti dan keseimbangan badan

Pergerakan yoga dapat membuat otot anak meregang dan lentur, jadi dia akan lebih lincah dan tidak kaku semasa melakukan aktiviti. Selain itu, yoga juga boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk melatih keseimbangan dan koordinasi tubuh anak-anak sehingga kemahiran motor mereka semakin baik.

3. Meningkatkan tumpuan dan tumpuan

Semasa melakukan yoga, memerlukan fokus yang tinggi untuk melakukan pergerakan tertentu sambil mengekalkan keseimbangan. sekarangIni dapat melatih anak kecil anda untuk dapat fokus pada aktiviti dan meningkatkan kemampuannya untuk berkonsentrasi semasa belajar, sehingga dia dapat memperoleh nilai yang lebih baik di sekolah.

4. Meningkatkan keyakinan diri

Adalah normal bagi kanak-kanak untuk malu ketika menghadapi situasi baru. Namun, perkara ini tidak boleh dibiarkan berlarutan kerana boleh mempengaruhi kehidupan sosialnya. Untuk meningkatkan keyakinan diri si kecil, anda boleh mengajaknya melakukan yoga.

Yoga dapat mengajar anak-anak untuk bersabar, tabah, dan berusaha untuk mencapai pergerakan yang sempurna. sekarangSikap ini akan menjadikan anak kecil anda membesar menjadi orang yang lebih berani dan yakin untuk meneroka perkara baru.

Sebagai tambahan kepada faedah yang dijelaskan di atas, penyelidikan menunjukkan bahawa yoga boleh menjadi cara yang berkesan untuk mengurangkan tingkah laku agresif dan hiperaktif pada kanak-kanak dengan autisme dan ADHD. Selain itu, yoga juga diketahui dapat mengatasi kegelisahan pada anak-anak.

Untuk mendapatkan faedah yoga, pastikan anak anda melakukannya dengan kerap. Ibu boleh membawanya ke kelas yoga anak sehingga dia ditemani oleh tenaga pengajar. Namun, jika ini tidak mungkin, anda boleh menemani anak anda melakukan yoga di rumah, dengan mengikuti tutorial video secara langsung di talian.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah yoga untuk kanak-kanak dan pergerakan yoga yang betul, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?