Kehidupan yang sihat

Ambil Manfaat Daun Jambu Batu, Bukan Buahnya sahaja

Buah jambu batu sudah tidak asing bagi masyarakat Indonesia berkat rasanya yang manis dan Kkandungan pemakanan dalamdi dalamnya. Tetapi bukan hanya buah, daun jambu biji juga berubah juga mempunyai banyak faedah.

Jambu biji adalah buah yang diketahui kaya akan vitamin C, serat, dan antioksidan. Buah ini juga mempunyai manfaat dalam menghilangkan cirit-birit, batuk, diabetes, kolik, katarak, kolesterol tinggi, penyakit jantung, dan barah. Namun, tidak ramai yang mengetahui faedah daun jambu batu, yang juga penting untuk kesihatan tubuh.

Memahami Kebaikan Daun Jambu Batu

Daun jambu biji juga dianggap mempunyai manfaat kesihatan yang hampir sama dengan kandungan buahnya. Berikut adalah beberapa kelebihan daun jambu biji:

  • Mengandungi antioksidan

    Tidak hanya buah jambu biji yang mengandung antioksidan, tetapi daun jambu biji juga memiliki antioksidan yang dapat mencegah kesan berbahaya dari proses pengoksidaan, yaitu pembebasan molekul radikal bebas. Kita sering mengalami pendedahan terhadap radikal bebas dalam aktiviti seharian kita, misalnya disebabkan oleh pencemaran, ubat-ubatan, dan juga jenis makanan tertentu. Radikal bebas boleh mencetuskan masalah kesihatan, seperti penyempitan dan pengerasan arteri (aterosklerosis), barah, penyakit Alzheimer, dan beberapa jenis artritis.

  • Melegakan kekejangan perut semasa haid

    Kesakitan haid biasanya dirasakan di bahagian bawah perut. Bagi sebilangan wanita, sakit haid boleh mengganggu aktiviti harian. Kekejangan perut yang berlaku sebelum atau semasa haid (senggugut) dikira dapat diatasi dengan ekstrak daun jambu biji yang mengandungi 6 miligram flavonoid setiap hari.

  • Memperbaiki keadaan penghidap diabetesediabetes dan diabetes

    Prediabetes adalah keadaan ketika tahap gula dalam darah lebih tinggi daripada biasa, tetapi tidak termasuk dalam kategori diabetes. Prediabetes cenderung berkembang menjadi diabetes dalam masa kurang dari 10 tahun jika tidak dirawat.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa manfaat daun jambu biji yang diproses menjadi teh, dapat menurunkan kadar gula darah tinggi, terutama pada orang yang menderita prediabetes dan diabetes. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan kajian lebih lanjut mengenai keberkesanan dan keselamatannya.

Daun jambu batu mudah dijumpai dan banyak terdapat di sekitar kita. Tetapi jika anda ingin menggunakannya untuk mencuba pelbagai khasiat daun jambu biji seperti yang disebutkan di atas, anda harus tetap berhati-hati. Berunding dengan doktor sebelum mengambil daun jambu biji atau produk herba dari daun ini, terutama jika digunakan bersama ubat lain.