Keluarga

Sekiranya Anda Mempunyai Kuretase Semasa Anda Keguguran?

Mengalami keguguran adalah mimpi ngeri bagi setiap wanita yang rindu akan kehadiran bayi. Selain pendarahan, keguguran sering dikaitkan dengan prosedur kuretase atau kuretase. Walau bagaimanapun, tidak semua keguguran memerlukan penyembuhan.

Keguguran adalah kematian janin secara spontan atau tiba-tiba yang berlaku sebelum 20 minggu kehamilan. Biasanya, ini sering berlaku pada 3 bulan pertama kehamilan.

Ketika keguguran, darah keluar bersama dengan gumpalan yang merupakan tisu janin. Ini tidak berlaku sekiranya anda hanya haid. Dalam beberapa kes, pendarahan begitu besar sehingga mesti segera dihentikan. Salah satu cara adalah dengan kuret.

Tidak Semua Keguguran Harus Diatasi

Keguguran boleh dibahagikan kepada 2 jenis, iaitu keguguran tanpa kuretase dan yang memerlukan kuretase. Penyembuhan dalam kes keguguran adalah prosedur yang dilakukan dengan tujuan membersihkan tisu janin yang masih tersisa di rahim sehingga pendarahan dapat berhenti.

Keguguran yang tidak memerlukan kuretasi, misalnya, adalah keguguran total. Dalam keguguran total, semua tisu kehamilan keluar secara semula jadi. Oleh itu, tidak perlu prosedur kuretase kerana tidak ada tisu yang tersisa di rahim.

Beberapa keadaan keguguran yang mungkin memerlukan kuret termasuk:

Keguguran tidak lengkap (keguguran tidak lengkap)

Keguguran yang tidak lengkap atau pengguguran yang tidak lengkap masih meninggalkan beberapa tisu di rahim. Keadaan ini memerlukan prosedur kuret kerana jika tidak, pendarahan dapat berlanjutan dan jangkitan rahim mungkin berlaku.

keguguran yang tidak dapat dielakkan (keguguran yang tidak dapat dielakkan)

Dalam keguguran ini, pendarahan berlaku dan serviks terbuka, tetapi tisu kehamilan masih utuh di rahim. Namun, kerana serviks terbuka, kehamilan tidak dapat dipertahankan dan perlu dikeluarkan. Salah satu cara adalah dengan kuret.

Keguguran septik (keguguran septik)

Dalam keguguran jenis ini, terdapat jangkitan pada rahim yang boleh membahayakan ibu, oleh itu ia mesti dirawat dengan segera. Pengendalian yang mesti diberikan segera selain antibiotik adalah penyembuhan sehingga rahim bersih dari tisu janin yang tersisa.

Kemungkinan Komplikasi Selepas Prosedur Curettage

Walaupun kuretase dianggap selamat, ada beberapa komplikasi yang mungkin terjadi setelah proses kuretase berlangsung. Antara lain adalah:

  • Berdarah
  • Komplikasi kerana anestesia
  • Jangkitan
  • Kerosakan pada tisu serviks dan rahim
  • Pembentukan parut atau lekatan pada dinding rahim juga dikenali sebagai sindrom Asherman.
  • Koyakan tisu di dinding rahim.

Tidak semua keguguran memerlukan penyembuhan. Selain kuretase, ada juga pilihan lain untuk membersihkan rahim dari tisu yang tersisa, misalnya dengan ubat. Namun, biasanya, kuret lebih disukai kerana paling cepat menghentikan pendarahan.

Sekiranya pakar obstetrik anda menasihati anda untuk melakukan rawatan kuret, persiapkan diri anda. Prosedur kuret biasanya memakan masa yang singkat dan tidak memerlukan rawatan di hospital. Sebilangan wanita bahkan dapat melakukan aktiviti ringan seperti biasa lagi.

Walau bagaimanapun, keguguran boleh menjadi trauma dan menyedihkan bagi anda dan pasangan anda. Jadi, tidak mengapa memberi masa untuk pulih secara fizikal dan emosi.

Keguguran bukanlah akhir dari segalanya, Macam mana boleh jadi. Anda masih boleh hamil lain kali. Jangan teragak-agak untuk berunding dengan pakar obstetrik anda mengenai cara mengelakkan keguguran berulang.

Sekiranya selepas kuretase anda mengalami aduan yang teruk, seperti pendarahan yang berlangsung lebih dari 2 minggu, pingsan, atau demam tinggi, segera berjumpa doktor.