Kesihatan

Ketahui Maklumat yang Betul mengenai Vaksin Demam Berdarah Denggi

Vaksin demam denggi (DHF) telah tersedia di Indonesia selama beberapa tahun. Penggunaan vaksin demam denggi sangat dianjurkan untuk mengurangkan keparahan dan kematian demam denggi di Indonesia.

Demam denggi adalah salah satu penyakit berjangkit yang mematikan di negara-negara dengan iklim tropika dan subtropika, termasuk Indonesia. Data dari Kementerian Kesehatan Indonesia menyatakan bahawa kes denggi yang muncul pada tahun 2020 mencapai lebih dari 71.000 kes dengan jumlah kematian sekitar 450 orang.

Oleh itu, untuk mengelakkan peningkatan kes denggi, salah satu caranya adalah dengan menerima vaksin denggi. Namun, sudah tentu, anda mesti terlebih dahulu mengetahui maklumat yang tepat mengenai vaksin DHF.

Vaksin Demam Denggi Selamat dan Berkesan

Vaksin denggi yang ada sekarang adalah vaksin CYD-TDV (Dengvaxia). Vaksin ini mengandungi virus Denggi yang dilemahkan secara langsung. Virus denggi terbahagi kepada 4 jenis, iaitu DEN-1, DEN-2, DEN-3, dan DEN-4. Vaksin Dengvaxia dapat melindungi tubuh dari empat jenis virus ini.

Sehingga kini, belum ada laporan mengenai kesan sampingan vaksin Dengvaxia yang diterima oleh POM Indonesia. Namun, dalam konteks kehati-hatian, POM RI akan terus memantau penggunaan vaksin ini di Indonesia.

Vaksin Dengvaxia berguna untuk mencegah berlakunya demam denggi yang teruk dan menyebabkan kematian. Di Indonesia, yang merupakan endemik untuk DHF, kejadian DHF yang membawa maut sangat mungkin terjadi pada orang yang telah dijangkiti virus Denggi, dan kemudian dijangkiti sekali lagi.

Arahan Penggunaan Vaksin Demam Denggi

Vaksin demam berdarah denggi ditujukan untuk kanak-kanak dan orang dewasa, dari usia 9-45 tahun. Namun, manfaat pemberian vaksin terbukti lebih berkesan pada penerima vaksin berusia 9-16 tahun.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, vaksin ini diberikan kepada orang yang pernah dijangkiti virus denggi sebelumnya. Jadi, seseorang yang tidak pernah dijangkiti virus denggi tidak dibenarkan mendapatkan vaksin denggi.

Berikut adalah dos dan arahan untuk menggunakan vaksin demam denggi:

  • Dos vaksin diberikan 3 kali, masing-masing 0,5 mL, dengan selang 6 bulan suntikan.
  • Sekiranya pemberian vaksin ditangguhkan, perlu berjumpa doktor untuk menentukan perubahan jadual.
  • Suntikan vaksin denggi diberikan secara subkutan (disuntikkan ke lapisan di bawah kulit) di lengan atas.

Harap maklum bahawa tidak semua orang boleh mendapat suntikan vaksin denggi. Vaksin denggi tidak digalakkan diberikan kepada:

  • Ibu mengandung dan menyusui
  • Orang yang mempunyai sejarah reaksi alergi yang teruk terhadap vaksin, sama ada vaksin demam denggi atau vaksin lain
  • Orang yang mengalami demam tinggi atau sederhana
  • Pesakit dengan jangkitan HIV, sama ada simptomatik (dengan gejala) atau tanpa gejala (tanpa gejala)

Sehingga kini, sekurang-kurangnya lima vaksin denggi tambahan sedang dinilai dalam ujian klinikal. Vaksin yang sedang dikembangkan diharapkan dapat melindungi semua orang, baik dijangkiti atau tidak, dari pelbagai jenis virus denggi.

Walaupun begitu, sebenarnya DHF dapat dicegah tanpa vaksin. Langkah-langkah pencegahan denggi yang berkesan dan berkesan termasuk menguras tab mandi, menaburkan serbuk abate untuk membunuh larva nyamuk, menutup takungan air, dan menyemburkan penghalau serangga di semua bilik di rumah.

Sekiranya anda terdedah kepada demam denggi dan ingin melindungi diri anda menggunakan vaksin denggi, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan keadaan anda dengan doktor anda. Kemudian doktor akan memutuskan sama ada anda perlu menerima vaksin DHF atau tidak.