Keluarga

5 Khasiat Delima untuk Kanak-kanak

Mungkin ramai ibu bapa enggan memberikan buah delima kepada anak mereka kerana buah ini terdiri daripada banyak biji dan sukar dimakan. Sebenarnya, manfaat buah delima untuk kanak-kanak agak pelbagai, Bun. Tidak hanya sihat dan berkhasiat, buah ini juga mempunyai rasa masam, manis, dan menyegarkan, yang mungkin disukai si kecil anda.

Delima atau Punica granatum kaya dengan nutrien. Selain itu, buah ini juga menyimpan banyak air dalam biji atau apa yang disebut aril. Nutrien yang terkandung dalam delima termasuk protein, karbohidrat, serat, kalsium, magnesium, fosforus, kalium, folat, dan kolin.

Bukan hanya itu, buah ini juga sangat baik untuk kesihatan dan perkembangan anak-anak kerana mengandungi antioksidan dan vitamin, seperti vitamin B, vitamin C, vitamin D, dan vitamin K.

Senarai Faedah Delima untuk Kanak-kanak

Delima sesuai sebagai makanan ringan yang sihat untuk anak-anak. Selain enak dimakan secara langsung, delima dapat diproses menjadi jus delima segar, sebagai campuran salad atau salad buah, dan juga enak ketika ditaburkan ke dalam mangkuk. oatmeal untuk sarapan kanak-kanak.

Berikut adalah kelebihan buah delima untuk kanak-kanak yang perlu anda ketahui:

1. Meningkatkan sistem imun kanak-kanak

Delima adalah sumber antioksidan, folat, zink, vitamin C, dan vitamin E yang baik untuk meningkatkan sistem imun kanak-kanak. kamu tahu. Kandungan nutrisi penting untuk memastikan keadaan si kecil anda sentiasa bugar dan kuat terhadap pelbagai kuman dan virus, termasuk virus Corona yang menyebabkan COVID-19.

Selain itu, buah delima juga mempunyai sifat antibakteria dan antivirus. Kesan ini tentu baik untuk mengurangkan risiko anak kecil anda dijangkiti.

2. Menyokong kesihatan otot

Dalam 100 gram delima, mengandung sekurang-kurangnya sebanyak 235 miligram kalium. Mineral ini memainkan peranan penting dalam menyokong kesihatan otot kanak-kanak. Selain kalium, buah ini juga mengandungi kalsium, protein, dan fosfor.

Bukan hanya baik untuk kesihatan otot, ketiga-tiga bahan ini juga sangat baik dalam menyokong tulang dan gigi yang sihat, dan menjadikan tubuh anak kecil anda tetap kuat dalam menjalankan aktiviti harian mereka, Bun.

3. Menjaga fungsi dan kesihatan jantung

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan buah delima nampaknya bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung. Ini berkat kandungan sejumlah nutrien, seperti serat, antioksidan, serta vitamin C, dan kalium yang baik untuk menurunkan kadar kolesterol jahat dan mengawal tekanan darah.

Dengan memakan buah delima dan pelbagai makanan sihat lain, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, dan biji-bijian, anak-anak akan menghadapi risiko penyakit jantung dan darah tinggi yang lebih rendah.

4. Menghambat pertumbuhan sel barah

Berbanding dengan teh hijau dan anggur merah, delima mengandungi hampir 3 kali lebih banyak antioksidan. Selain berfungsi untuk mengatasi kesan radikal bebas, kandungan ini juga berkhasiat dalam melindungi sel-sel tubuh anak dari kerosakan dan mencegah pertumbuhan sel-sel barah.

5. Mencegah dehidrasi

Salah satu kelebihan buah delima untuk kanak-kanak yang sama pentingnya adalah mencegah dan mengatasi dehidrasi. Ini berlaku apabila anak kekurangan pengambilan cecair badan, misalnya kerana cirit-birit, kekurangan makanan dan minuman, demam tinggi, atau muntah banyak.

Delima adalah salah satu buah yang mengandungi banyak air dan elektrolit, seperti kalium, magnesium, dan natrium. Oleh itu, buah ini baik untuk diberikan kepada anak-anak untuk memenuhi keperluan cecair badan mereka.

Manfaat buah delima untuk kanak-kanak memang banyak. Oleh itu, mulai sekarang, anda tidak perlu ragu memasukkan buah ini ke dalam menu harian si kecil anda, okey?

Agar si kecil dapat merasakan faedahnya, ada beberapa petua dalam memilih buah delima, Bun, iaitu memilih buah delima dalam keadaan segar dan tidak ada noda pada kulit. Selain itu, pastikan delima yang anda pilih sudah masak, ya. Kerana kandungan air dan nutrien dalam buah delima masak lebih tinggi dan lebih sihat.

Sebelum memberikannya kepada anak kecil anda, pastikan ibu telah mencuci delima, membelahnya menjadi 2 bahagian, dan membuang semua biji sehingga mudah baginya untuk memakannya.

Ingat, pemberian buah delima kepada anak mesti disesuaikan mengikut usia mereka, Bun. Pada kanak-kanak yang baru belajar makan makanan padat, biji delima dapat membuatnya tersedak ketika dimakan secara langsung.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah buah delima untuk kanak-kanak atau ingin mengetahui makanan lain yang sesuai digabungkan dengan buah delima untuk memenuhi keperluan pemakanan anak kecil anda, anda boleh berjumpa doktor.