Kehidupan yang sihat

Lebih daripada menghilangkan rasa bosan, inilah kelebihan coretan yang perlu anda ketahui

Coretan percuma atau coretan sering dianggap sebagai aktiviti hanya untuk menghilangkan rasa bosan. Walaupun, faedahnya dooling lebih daripada itu, kamu tahu. Dooling baik untuk membantu membersihkan minda dan menjaga kesihatan mental.

Doodle adalah aktiviti menggambar yang dibuat secara bebas tanpa peraturan standard dan tanpa proses pemikiran. Karya seni ini biasanya menggambarkan pemikiran, persepsi, dan mood pencipta. Walaupun kelihatan tidak teratur, coretan secara amnya akan kelihatan unik dan menarik.

Pelbagai Kebaikan Doodle

Doodle boleh menjadi tempat seseorang mengekspresikan dirinya secara kreatif. Kegiatan ini juga dapat digunakan sebagai bentuk katarsis, iaitu melepaskan emosi atau keluhan yang tersimpan di dalam minda. Tidak sedikit pun yang dibuat coretan sebagai salah satu penggalak mood mereka.

Di samping itu, faedahnya coretan dikenali baik untuk melatih memori, proses berfikir, dan kesihatan mental. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh daripada melakukan dooling:

1. Meningkatkan daya tumpuan

Dalam menjalani hari-hari, anda pasti harus mempunyai daya tumpuan yang baik agar aktiviti yang dijalankan dapat berjalan dengan lancar. Walau bagaimanapun, keletihan kadang-kadang boleh mematahkan tumpuan anda, sehingga anda berisiko melakukan kesalahan.

Untuk membantu meningkatkan tumpuan, cuba dooling, ayuh! Aktiviti ini dapat menjadikan tubuh lebih rileks, sehingga minda anda dapat lebih jelas dan tumpuan anda akan meningkat. Bukan hanya tumpuan yang lebih baik, coretan baik untuk meningkatkan mood. hati. Aktiviti ini bahkan boleh dilakukan sebagai kaedah untuk mempraktikkan kemahiran ambidextrous, kamu tahu

2. Meningkatkan daya ingatan

Doodle Ia juga berguna untuk mengasah memori dan meningkatkan ingatan. Sebenarnya, satu kajian menunjukkan bahawa tabiat coretan atau melukis dapat mencegah dan membantu melegakan gejala pikun pada pesakit demensia.

Semasa melakukan aktiviti ini, otak akan dilatih untuk dapat lebih fokus atau memusatkan minda. Ini sepatutnya menjadi alasan mengapa coretan berguna untuk latihan memori.

3. Mengatasi kerisauan

Tekanan dan kegelisahan yang anda rasakan ketika menghadapi tekanan atau masalah tertentu adalah perkara biasa. Biasanya kegelisahan ini akan hilang setelah masalah yang menyebabkannya diselesaikan. Namun, jika kegelisahan yang anda rasakan cukup berat dan sukar dikawal, ini boleh memudaratkan anda. kamu tahu.

Untuk mengawal kegelisahan, coretan boleh menjadi penyelesaiannya. Menyatakan emosi melalui dooling akan membuat anda lebih santai, sehingga kegelisahan dapat mereda. Doodle juga bagus untuk menjalankan kreativiti, supaya anda dapat menyelesaikan masalah dengan lebih baik.

4. Meredakan tekanan

Faedah lain yang boleh diperolehi dari coretan adalah untuk membantu menghilangkan tekanan. Penyelidikan menunjukkan bahawa aktiviti seni, seperti melukis dan coretan, dapat mengaktifkan sel di otak yang mempengaruhi peningkatan mood. Ia baik untuk mengurangkan tekanan.

Doodle malah merangkumi satu bentuk aktiviti seni yang baik untuk kesihatan mental. Ekspresi diri melalui coretan atau media lain, seperti menulis, menyanyi, dan menari, adalah salah satu cara yang baik untuk mencegah gangguan mental, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan.

Setelah mengetahui kebaikannya coretan, akan memalukan jika anda terlepas, kan? Jadi, selain melakukannya untuk mengisi masa lapang, anda juga boleh coretan pada masa-masa tertentu. Sebagai contoh, coretan sebelum temu duga kerja untuk menghilangkan kegelisahan atau coretan ketika fikiran anda kacau dengan tekanan.

Sekiranya selepas melakukan coretan kegelisahan dan tekanan yang anda rasakan tidak hilang atau bertambah buruk, anda harus berjumpa doktor atau ahli psikologi, ya. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui cara yang tepat untuk mengatasi kegelisahan atau tekanan, mengikut keadaan yang anda alami.