Keluarga

Kesan Dadah yang Mengerikan pada Bayi dalam kandungan

Kesan ubat-ubatan pada bayi di rahim tidak boleh dipandang rendah. Penggunaan dadah oleh wanita hamil berpotensi menyebabkan pelbagai kesan buruk pada janin, mulai dari berat bayi rendah, gangguan perkembangan bayi, hingga kematian ibu dan janin.

Semasa hamil, setiap bahan yang memasuki badan wanita hamil akan mengalir melalui plasenta dan tali pusat ke bayi. Sekiranya wanita hamil makan makanan sihat, bayi akan merasakan khasiat makanan. Namun, ini juga bermaksud bahawa bayi boleh menjadi 'pengguna dadah' jika wanita hamil menggunakan dadah.

Pelbagai Kesan Dadah terhadap Bayi yang Belum Lahir

Walaupun tahapnya kecil, bayi dapat merasakan kesan negatif ubat jika wanita hamil mengambil ubat haram. Kesan ini boleh menyakitkan bayi sejak dia berada di dalam kandungan sehingga dilahirkan.

Berikut adalah jenis ubat dan kesannya pada bayi:

1. Heroin

Heroin termasuk dalam salah satu ubat haram yang dapat dimakan oleh janin melalui plasenta. Kerana ketagihan, bayi di dalam rahim juga boleh bergantung pada ubat ini dan mengalami gejala penarikan. Keadaan ini dikenali sebagai sindrom pantang bayi (NAS).

Gejala NAS pada bayi baru lahir termasuk menangis berlebihan, demam, sawan, kenaikan berat badan yang perlahan, cirit-birit, dan muntah. Keadaan ini juga boleh menyebabkan kematian pada bayi.

2. Kokain

Bayi ibu yang menggunakan kokain semasa mengandung berisiko lebih tinggi untuk dilahirkan sebelum waktunya dan mempunyai berat lahir, lilitan kepala dan panjang yang lebih rendah. Selain itu, penggunaan kokain semasa hamil juga dapat meningkatkan risiko keguguran yang berlaku secara tiba-tiba.

3. Ganja

Ganja atau ganja adalah salah satu ubat terlarang yang paling biasa. Walaupun banyak orang menganggap ganja selamat digunakan, terdapat banyak penyelidikan untuk menyokong bahawa penggunaan ubat ini semasa kehamilan menyebabkan berat lahir rendah dan kelahiran pramatang.

Di samping itu, sebuah kajian juga melaporkan bahawa beberapa bayi yang dilahirkan oleh wanita hamil yang menggunakan ganja mengalami gangguan perkembangan sistem saraf, yang dicirikan oleh gangguan penglihatan, tangisan bernada tinggi, dan gegaran badan.

4. Metadon

Methadone sebenarnya adalah penghilang rasa sakit opioid, tetapi masih boleh menyebabkan kebergantungan. Walaupun mereka tidak mempunyai banyak kesan seperti opioid seperti heroin, mereka juga boleh menyebabkan bayi baru lahir mengalami gejala penarikan, seperti cirit-birit, kekejangan perut, luka kulit, dan menangis tanpa henti.

5. Metamfetamin

Penggunaan methamphetamine atau methamphetamine semasa kehamilan juga menyebabkan banyak kesan buruk pada janin. Ini termasuk meningkatkan risiko kelahiran pramatang, gangguan plasenta, keguguran, berat lahir rendah, dan kelainan jantung dan otak bayi.

6. PCP & LSD

Menggunakan ubat halusinogen seperti PCP & LSD semasa kehamilan boleh meningkatkan risiko wanita hamil mencederakan diri sendiri dan juga mencederakan bayinya. Selain itu, halusinogen juga dapat membuat bayi lahir dengan berat badan rendah, kelainan kongenital, dan kerosakan otak.

Cara Mengendalikan Pengguna Dadah Mengandung

Sekiranya wanita hamil menggunakan ubat, berjumpa dengan pakar sakit puan dan tanyakan bagaimana berhenti menggunakan ubat dengan selamat, tanpa menyebabkan gejala penarikan yang berbahaya.

Bersikap jujur ​​dengan doktor atau bidan bahawa wanita hamil adalah pengguna dadah sehingga mereka dapat memberikan perawatan dan perhatian sesuai dengan keperluan wanita hamil dan janin mereka.

Bagi wanita yang menggunakan ubat tetapi merancang kehamilan, sangat disyorkan untuk mendapatkan bantuan perubatan dan kaunseling sebelum hamil. Ini penting untuk mencegah gangguan serius semasa kehamilan, semasa melahirkan, dan selepas melahirkan, serta untuk mencegah kelainan pada janin.

Kehamilan adalah hadiah yang perlu dijaga sebaik mungkin. Oleh itu, seboleh mungkin pastikan tubuh berada dalam keadaan sihat dan dilindungi dari bahan berbahaya semasa mengandung. Oleh itu, sentiasa menanamkan gaya hidup sihat dengan mengelakkan penyalahgunaan dadah.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kesan ubat pada bayi di dalam kandungan, jangan ragu untuk berjumpa doktor sehingga wanita hamil dapat menjauhkan diri dari perkara yang boleh membahayakan keselamatan diri dan janin.