Keluarga

Adakah Selamat untuk Ibu Hamil Menggunakan Losyen Penghalau Nyamuk?

Terdapat pelbagai penyakit yang boleh menular melalui gigitan nyamuk. Untuk mengelakkan perkara itu, losyen penghalau nyamuk selalunya menjadi pilihan. Walau bagaimanapun, adalahmenggunakan losyen penghalau nyamuk untuk ibu mengandung dikelaskan sebagai selamat? Ayuh, lihat penjelasan di bawah.

Pakar berpendapat bahawa wanita hamil lebih mudah terkena gigitan nyamuk. Ini kerana kadar pernafasan wanita hamil cenderung meningkat, sehingga mengeluarkan lebih banyak karbon dioksida yang menarik nyamuk. Selain itu, suhu badan ibu hamil yang agak panas adalah salah satu faktor yang mendorong wanita hamil mudah digigit nyamuk.

Losyen nyamuk keselamatan untuk wanita hamil

Pada dasarnya, losyen penghalau nyamuk selamat digunakan semasa mengandung. Menggunakan losyen penghalau nyamuk berguna untuk mencegah wanita hamil dari pelbagai penyakit yang dibawa oleh nyamuk, seperti penyakit Zika atau demam denggi.

Walaupun begitu, wanita hamil mesti memilih losyen penghalau nyamuk yang betul. Jenis losyen yang selamat digunakan adalah losyen yang mengandungi DEET, picaridin, IR3535, minyak lemon kayu putih, mentol diol (PMD), atau 2-undecanon. Sebaiknya elakkan penggunaan losyen penghalau nyamuk yang mengandungi permetrin.

Semasa menggunakan losyen penghalau nyamuk, hindari kawasan di sekitar mata dan mulut, ya. Jangan lupa mencuci tangan selepas menggunakan losyen penghalau nyamuk.

Cara Mencegah Gigitan Nyamuk Secara Semula Jadi

Selain menggunakan losyen, ada beberapa cara semula jadi yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mencegah gigitan nyamuk, termasuk:

1. Jaga kebersihan rumah

Selain menghindari virus dan kuman yang menyebabkan penyakit, menjaga kebersihan rumah juga dapat menjadi salah satu cara untuk mencegah pembiakan nyamuk. Pastikan wanita hamil membersihkan rumah dari bekas yang berisi air berdiri sehingga tidak menjadi tempat nyamuk bertelur.

2. Pakai baju panjang

Memakai pakaian panjang yang menutup hampir seluruh permukaan kulit juga boleh menjadi salah satu cara untuk mencegah gigitan nyamuk. Namun, pastikan pakaian yang dipakai oleh wanita hamil masih selesa di badan, okey?

3. Ggunakan aromaterapi

Buat aroma bilik rumah yang harum dan bebas nyamuk dengan menggunakan aromaterapi. Nyamuk biasanya enggan mendekati ketika mereka menghidu minyak lavender kayu putih limau, dan minyak pokok teh (minyak pokok teh).

4. Gunakan kelambu semasa tidur

Cuba gunakan kelambu semasa tidur, kerana ini berkesan untuk mencegah gigitan nyamuk. Sekiranya boleh, pasang kelambu di pengudaraan setiap bilik. Selain itu, penggunaan kipas angin atau penghawa dingin juga dianggap dapat menangkis kehadiran nyamuk.

Secara umum, penggunaan losyen penghalau nyamuk semasa kehamilan dianggap selamat. Walau bagaimanapun, elakkan menggunakannya secara berlebihan.

Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mendapatkan cadangan penggunaan losyen penghalau nyamuk untuk wanita hamil yang sesuai. Begitu juga, jika wanita hamil mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti alergi atau kulit sensitif, anda harus terlebih dahulu bertanya kepada doktor anda sebelum menggunakan losyen penghalau nyamuk.