Kesihatan

Fakta mengenai cegukan di COVID-19 dan bagaimana mengatasinya

Gejala COVID-19 semakin bervariasi dan baru-baru ini terdapat gejala lain yang dialami oleh penghidap, iaitu cegukan. Walaupun kelihatan ringan dan biasa, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan, terutama jika ia berlangsung selama berhari-hari.

Cegukan berlaku apabila otot diafragma berkontrak secara tidak sengaja dan disertai dengan penutupan pita suara, menghasilkan bunyi khas. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti makan terlalu cepat atau mengambil minuman ringan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, cegukan boleh menjadi gejala keadaan perubatan tertentu dan salah satunya adalah COVID-19.

Fakta mengenai cegukan sebagai gejala COVID-19

Terdapat beberapa gejala yang biasanya dialami oleh penderita COVID-19, mulai dari gejala ringan hingga teruk. Gejala boleh merangkumi demam, batuk, sesak nafas, keletihan, sakit otot, dan cirit-birit. Pelbagai gejala ini biasanya muncul 2-14 hari setelah terdedah kepada virus Corona.

Walau bagaimanapun, terdapat juga gejala lain yang dialami oleh penghidap COVID-19, iaitu cegukan. Cegukan di COVID-19 biasanya berlangsung lebih dari 2 hari dan perlu mendapatkan rawatan segera oleh doktor. Kadang-kadang cegukan disertai demam dan sakit tekak.

Cegukan yang berlaku secara berterusan boleh dipicu oleh kerosakan atau kerengsaan saraf otot diafragma. Ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan saraf ini rosak atau jengkel, iaitu:

  • Kehadiran objek asing yang memasuki dan menyentuh gegendang telinga
  • Goiter, tumor, atau sista di leher
  • Penyakit refluks asid atau GERD
  • Sakit tekak atau laringitis

Selain itu, cegukan juga dapat terjadi kerana masalah dengan sistem saraf pusat, seperti strok, gangguan metabolik seperti gangguan elektrolit, atau penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti steroid.

Namun, cegukan bukanlah gejala khas COVID-19, jadi perlu dilakukan pemeriksaan yang lebih mendalam melalui ujian makmal atau ujian pencitraan, seperti sinar-X dada.

Walau bagaimanapun, hubungan antara cegukan berterusan dan gejala COVID-19 masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Cara Mengatasi Cegukan Sebagai Gejala COVID-19

Sebilangan besar kes cegukan hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara mudah untuk menghilangkan cegukan anda, termasuk:

  • Tarik nafas dalam beg kertas
  • Berkumur dengan air ais
  • Tahan nafas anda selama beberapa saat
  • Minum air sejuk
  • Hadkan penggunaan minuman berkarbonat dan makanan penghasil gas

Sekiranya beberapa kaedah di atas tidak dapat mengatasi cegukan yang anda alami atau cegukan itu bertahan lebih dari 2 hari, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Untuk merawat cegukan ringan, doktor akan memberi anda ubat, seperti: baclofen, klorpromazin, dan metoklopramida. Walau bagaimanapun, jika ubat ini tidak berkesan dalam merawat keadaan ini, suntikan diberikan bupivacaine akan diberikan untuk menyekat saraf yang menyebabkan cegukan.

Untuk cegukan yang berterusan dan tidak dapat dirawat dengan dua jenis rawatan di atas, doktor akan mengesyorkan pembedahan implan yang menggunakan rangsangan elektrik untuk menghentikan cegukan.

Walaupun cegukan sebagai gejala COVID-19 belum biasa dan kelihatan ringan, anda masih harus berjaga-jaga dan berjumpa doktor, terutamanya jika cegukan anda disertai dengan gejala COVID-19 yang lain.

Untuk melindungi diri dari terkena virus Corona, jangan lupa untuk selalu menggunakan protokol kesihatan, baik di dalam maupun di luar rumah. Di samping itu, anda juga disarankan untuk menjalani gaya hidup sihat dengan melakukan senaman secara teratur, makan makanan berkhasiat yang seimbang, dan mendapat cukup waktu rehat.