Kehidupan yang sihat

Latihan untuk Meningkatkan Libido: Manfaat dan Jenis

Libido atau keinginan seksual boleh berkurang disebabkan oleh pelbagai perkara, dari tekanan hingga keadaan perubatan tertentu. Sekiranya anda atau pasangan sering mengalaminya, terdapat beberapa jenis senaman untuk meningkatkan libido dan meningkatkan kepuasan semasa melakukan hubungan seks.

Tahap libido setiap orang boleh berbeza. Namun, terdapat beberapa keadaan yang dapat menyebabkan keinginan seksual seseorang berkurang, mulai dari masalah dengan pasangan, tekanan yang teruk, keletihan, kehamilan, menopaus, hingga masalah kesihatan tertentu, seperti diabetes, gangguan hormon, dan barah.

Manfaat Senaman untuk Meningkatkan Libido

Senaman dapat menyuburkan tubuh, baik secara fizikal dan mental, yang seterusnya dapat meningkatkan nafsu atau keinginan seksual anda. Berikut adalah beberapa faedah latihan yang berkaitan dengan peningkatan libido:

1. Meningkatkan kepuasan seksual

Bersenam adalah salah satu aktiviti terbaik untuk dilakukan secara berkala untuk meningkatkan stamina, termasuk libido, dan meningkatkan kepuasan seksual. Dengan stamina yang kuat, tempoh hubungan seksual anda dengan pasangan anda dapat bertahan lebih lama.

Selain itu, bersenam juga dapat membina otot yang berperanan penting dalam hubungan seksual, seperti otot perut, otot lantai panggul, dan otot di sekitar paha, kaki, dan organ intim. Dengan kesihatan yang lebih baik, badan anda juga akan lebih mudah mencapai orgasme.

2. Mengurangkan tekanan

Bersenam adalah cara yang sihat untuk menguruskan tekanan. Ini kerana aktiviti fizikal dapat merangsang penghasilan endorfin, yang merupakan tekanan semula jadi dan hormon penghilang rasa sakit, sehingga anda dapat merasa lebih bahagia. Apabila anda gembira, libido anda juga dapat meningkat.

3. Meningkatkan keyakinan diri

Keinginan seksual juga dipengaruhi oleh bagaimana anda melihat diri anda. Terdapat kajian yang mengatakan bahawa senaman secara teratur dapat membuat seseorang melihat dirinya lebih positif, sehingga harga diri dan keyakinan diri akan meningkat. Dengan cara itu, keinginan seksual juga dapat meningkat.

4. Meningkatkan peredaran dan aliran darah

Semasa bersenam, jantung akan mengepam darah lebih cepat dan lebih banyak, sehingga aliran darah ke seluruh badan akan lebih lancar, termasuk ke organ intim.

Pada lelaki, peredaran darah yang lancar berguna untuk melancarkan proses ereksi dan menjadikannya tahan lebih lama. Semasa pada wanita, ia dapat merangsang vagina untuk menghasilkan cecair pelincir semula jadi dengan lebih lancar.

Jenis Senaman untuk Meningkatkan Libido

Pada dasarnya, semua jenis senaman bagus untuk dilakukan, tetapi terdapat beberapa jenis senaman yang lebih berkesan untuk meningkatkan libido, termasuk:

1. Latihan Kegel

Latihan Kegel adalah salah satu sukan yang bermanfaat untuk prestasi seksual, termasuk meningkatkan libido. Latihan ini membolehkan darah mengalir dengan lebih lancar ke organ intim dan menguatkan otot-otot dasar pelvis.

Pada lelaki, ia kemudian dapat mencegah ejakulasi dini. Sementara untuk wanita, senaman Kegel dapat membantu meningkatkan pengeluaran cecair pelincir vagina, membuat otot faraj lebih ketat, dan memudahkan orgasme.

2. Mencangkung

Mencangkung berguna untuk mengencangkan otot-otot badan bawah, seperti kaki dan punggung. Selain itu, senaman ini juga dapat memudahkan aliran darah ke organ intim. Oleh itu, melakukan setinggan dapat membantu meningkatkan libido anda.

3. Yoga

Yoga juga dapat digunakan sebagai pilihan latihan untuk meningkatkan libido. Melakukan yoga secara berkala dapat membantu meningkatkan stamina, menenangkan, mengurangkan tahap tekanan, dan meningkatkan mood. Dengan begitu, keinginan seksual anda juga dapat meningkat.

4. Berenang

Latihan ini dapat meningkatkan aliran darah ke seluruh badan, meningkatkan kualiti tidur, mengurangkan tekanan, dan meningkatkan mood. Berenang juga bagus untuk melatih otot dan sendi badan menjadi lebih kuat dan meningkatkan stamina, agar gairah seksual juga dapat terbangun dengan lebih mudah.

5. Senaman kardio

Melakukan pelbagai latihan kardio dapat membantu meningkatkan aliran darah dan mengekalkan berat badan yang ideal. Bagi lelaki, ini berguna untuk membuat ereksi tahan lebih lama. Bagi wanita, senaman kardio dapat membantu mencapai orgasme dengan lebih mudah.

6. Latihan kekuatan

Latihan kekuatan berguna untuk melatih dan mengencangkan otot-otot badan, supaya badan anda kelihatan lebih atletik dan berkadar. Selain membuat anda lebih yakin, bentuk badan yang cantik juga dapat membuat pasangan anda lebih berminat untuk melakukan hubungan seks.

Supaya faedah bersenam untuk meningkatkan libido dapat dimaksimumkan, anda atau pasangan perlu melakukannya dengan kerap. Waktu yang disyorkan untuk bersenam adalah 20−30 minit setiap hari atau sekurang-kurangnya 3−5 kali seminggu.

Petua Meningkatkan Libido dan Kepuasan Seksual

Untuk menyokong keberkesanan latihan, anda juga dapat meningkatkan gairah seksual dan menjadikan hubungan seksual lebih menyenangkan dalam beberapa cara, termasuk pemanasan sebelum melakukan hubungan seks atau foreplay lebih lama.

Anda boleh mulakan foreplay dengan memberi urutan atau sentuhan lembut pada bahagian sensitif pasangan anda. Kemudian, beri dia belaian dan ciuman, agar suasana menjadi lebih intim.

Untuk mengelakkan kebosanan, anda dan pasangan boleh mengubah suasana semasa melakukan hubungan seks, misalnya dengan mandi bersama sebelum melakukan hubungan seks atau berusaha melakukan hubungan seks di bilik mandi.

Jangan lupa makan makanan yang meningkatkan libido, berehat secukupnya, dan menguruskan tekanan dengan baik, agar kehidupan seksual anda dengan pasangan anda tetap harmoni.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah dan jenis latihan untuk meningkatkan libido atau mengalami masalah dengan kualiti dan kepuasan hubungan seksual, jangan ragu untuk berjumpa doktor.