Keluarga

Cara Mengatasi Kebiasaan Menyusui Anak

Tidak sedikit ibu bapa yang memberi penenang kepada bayi supaya bayi mereka tidak rewel dan lebih tenang. Sebenarnya, kebiasaan memerah boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan bayi. kamu tahu. Oleh itu, anda mesti tahu kapan waktu yang tepat untuk memberi anak anda penenang dan kapan hendak berhenti.

Bayi secara semula jadi mempunyai keinginan untuk menghisap atau memasukkan sesuatu ke dalam mulutnya, walaupun mereka tidak lapar. Ini dapat dilihat dari kebiasaan bayi menghisap jari sendiri atau objek yang boleh dicapai.

Oleh kerana kebiasaan ini, banyak bayi diberi dot oleh ibu bapa mereka. Selain itu, alat pacu juga digunakan untuk menjadikan bayi lebih tenang dan tidak rewel.

Walau bagaimanapun, Ibu dan Ayah perlu mengetahui apakah faedah dan risiko yang boleh berlaku sekiranya anak kecil anda terlalu kerap menyusu.

Manfaat dan Kesan Tabiat Menyusui Bayi

Hingga kini, penggunaan dot atau dot pada bayi masih menuai kebaikan dan keburukan, terutama mengenai kesan pada kesihatan bayi. Secara umum, faedah ngempeng adalah:

  • Menjadikan bayi berasa lebih tenang, selesa, dan kurang rewel
  • Membantu bayi tidur dengan lebih nyenyak
  • Mengurangkan ketidakselesaan bayi dalam situasi tertentu, misalnya semasa imunisasi atau ketika dia rewel kerana kolik
  • Mengurangkan risiko kematian bayi secara tiba-tiba
  • Latih bayi untuk belajar menelan dan menyusu, sehingga berat badan mereka bertambah dengan lebih cepat

Walaupun begitu, kebiasaan menghisap juga boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan bayi, kamu tahu. Sekiranya bayi terlalu panjang dan sering menyusu, dia lebih berisiko mengalami keadaan berikut:

  • Kesukaran belajar menyusu secara langsung dari kekeliruan puting atau puting, terutamanya jika dia telah disusui sejak dia berusia di bawah 4-6 minggu
  • Lebih terdedah kepada jangkitan telinga
  • Jangkitan kerana penggunaan dot kotor atau tidak bersih
  • Masalah pergigian, seperti gigi bengkok atau tidak rata
  • Ketagihan kepada penenang

Petua agar si kecil tidak mengalami ketagihan

Sekiranya anda memutuskan untuk memberikan pacifier kepada si kecil anda, pastikan anda memilih pacifier yang berkualiti. Ibu boleh memilih alat pacu bayi yang terbuat dari silikon, bebas dari bisphenol-A (BPA), mudah dibersihkan, dan sesuai untuk usia si kecil.

Pilih juga alat pacu bayi yang mempunyai lubang di tepi supaya udara dapat masuk dan keluar. Berikut adalah beberapa panduan untuk menggunakan pacifier pada bayi untuk menjadikannya lebih selamat dan tidak membuatnya bergantung pada pacifier:

Jangan berikan alat pacu bayi anda terlalu awal

Semakin awal bayi anda dibenarkan menyusu, semakin tinggi risiko bayi menjadi ketagih dengan alat pacu. Oleh itu, anda boleh mula memberi dot kepada si kecil setelah dia pandai menghisap puting atau sekurang-kurangnya ketika dia berusia lebih dari 4-6 minggu.

Jangan gunakan alat pacu sebagai usaha awal untuk menenangkan bayi

Elakkan kebiasaan memberi dot sebagai "senjata" untuk menenangkan si kecil ketika dia menangis. Ibu boleh mencuba kaedah lain terlebih dahulu, seperti menggegarkan si kecil, mengurut, atau menyanyikan lagu untuk menenangkan si kecil. Anda juga tidak perlu memberi pacifier kepada si kecil apabila dia tidak cerewet dan tidak mencari dot.

Elakkan menambahkan pemanis ke peredam

Elakkan kebiasaan menggunakan cairan pemanis ke peredam, seperti madu, gula, atau sirap, kerana boleh merosakkan gigi si kecil. Selain itu, rasa manisnya juga dapat menjadikannya lebih bergantung dan sukar untuk berhenti menghisap.

Semasa memberikan pacifier kepada si kecil, anda tidak boleh memberikan pacifier yang mempunyai tali atau rantai kerana ada risiko tersedak bayi.

Ibu juga perlu membersihkan pacifier dengan kerap dan memastikan pacifier yang akan diberikan kepada si kecil bersih. Sekiranya pacifier kotor, si kecil anda boleh mendapat jangkitan bakteria atau virus dari pacifier.

Elakkan memberi pacifier dengan tali atau rantai untuk mengelakkan risiko tersedak bayi. Ini berbahaya kerana boleh menyebabkan kecederaan pada bayi.

Cara Melatih Anak-anak untuk Menghentikan Penyusuan

Ibu harus mula mengawal atau mengurangkan penyediaan alat pacu ketika si kecil berumur 6 bulan atau sekurang-kurangnya 1 tahun. Berikut adalah petua untuk melatih anak kecil anda supaya dia berhenti menghisap:

1. Jauhkan pacifier dari jangkauan kanak-kanak

Anda boleh menyimpan pacifier di laci atau tempat tinggi dan menguncinya, sehingga sukar dicapai dan si kecil tidak dapat mengambilnya.

2. Hadkan masa menghisap anak anda

Agar si kecil tidak menjadi kebiasaan menghisap, anda boleh menjadualkan masa mondar-mandir si kecil, misalnya, hanya pada waktu pagi atau malam.

3. Alihkan anak anda dari dot

Semasa anak kecil anda ingin menyusu, cubalah mengalihkan perhatiannya dengan mengajaknya melakukan aktiviti lain, seperti menyanyi, bermain, bergurau, atau menonton televisyen.

Apabila tiba masanya si kecil anda tidur dan ingin menyusu, anda boleh mengalihkan perhatiannya dengan membaca kisah dongeng atau memainkan lagu dengan irama yang tenang.

4. Beri pemahaman secara perlahan

Apabila si kecil anda sudah cukup dewasa dan mula memahami apa yang dikatakan oleh Ibu dan Ayah, mulailah memberi dia pemahaman yang mudah mengapa dia harus berhenti menghisap. Contohnya, dengan mengatakan bahawa kebiasaan menghisap hanya dilakukan oleh bayi dan bukan anak-anak seusianya.

Agar ngempeng tidak menjadi kebiasaan atau pergantungan untuk anak kecil anda, anda boleh menggunakan kaedah di atas dan melakukannya secara beransur-ansur tetapi secara konsisten.

Biasanya, kanak-kanak akan berhenti mundur ketika berumur 2–4 tahun. Namun, jika si kecil mengalami kesukaran untuk menghilangkan kebiasaan memerah, walaupun ketika dia lebih tua, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.