Keluarga

Lebih Mudah Melupakan Selepas Bersalin? Mungkin Ini Tanda Otak Mommy

Otak mama atau apa yang juga disebut momnesia adalah istilah untuk keadaan yang kerap lupa kepada ibu yang baru melahirkan.Ini terbukti sebagai perubahan biasa yang secara semula jadi berlaku discapercopy. Ayuh, ketahui lebih lanjut di sini.

Selepas melahirkan, anda mungkin lebih mudah lupa daripada biasa. Penyelidikan mendapati ini disebabkan oleh perubahan struktur pada otak yang dipengaruhi oleh perubahan hormon selepas bersalin. Perubahan struktur ini di otak dapat bertahan lama, sekurang-kurangnya 2 tahun.

Otak Mama Dikelaskan sebagai Biasa

Mudah dilupakan bukanlah sesuatu yang menguntungkan. Walau bagaimanapun, kata penyelidikan otak mama lebih sebagai proses perkembangan wanita untuk menjadi ibu. Seperti peralihan dari remaja ke dewasa, peralihan dari wanita ke ibu juga melibatkan perubahan hormon dan fizikal, termasuk perubahan dalam otak.

Perubahan otak yang menyebabkan mOtak Ommy Sebenarnya, ia menjadikan naluri ibu untuk bayinya lebih tajam. Kerana perubahan ini, ibu secara semula jadi dapat memahami keperluan dan kehendak bayi dengan lebih baik walaupun dia tidak dapat menyatakannya.

Malangnya, perubahan ini juga menyebabkan anda menjadi lebih pelupa, sering melamun, dan beremosi. Walaupun begitu, ini juga boleh disebabkan oleh keletihan dalam menjaga anak-anak.

Pakar mengesyaki bahawa otak mama berkaitan dengan kehadiran hormon oksitosin selepas melahirkan anak. Hormon ini boleh mempengaruhi bahagian otak yang berperanan dalam pembentukan ingatan, sehingga wanita dapat melupakan kenangan tertentu yang dianggap tidak penting oleh otak.

Cara berkeliling Otak Mama

Ibu, jangan terlalu risau otak mama kerana terdapat pelbagai cara untuk mengatasi masalah ini agar tidak mengganggu aktiviti, iaitu:

1. Jumpa waktu tidur

Kurang tidur dari menjaga bayi boleh menjadikannya lebih sukar untuk anda ingat, kerana otak hanya mula menanam maklumat semasa kita tidur. Oleh itu, cuba bergilir-gilir menjaga anak kecil anda dengan bapa atau saudara-mara anda yang lain, agar anda masih dapat berehat secukupnya.

2. Makan makanan yang sihat

Makan makanan secara berkala untuk otak untuk membantu menguatkan ingatan. Sumber makanan termasuk salmon, telur, tahu, teh hijau, blueberry, brokoli, dan kunyit. Sekiranya perlu, teruskan pengambilan vitamin pranatal untuk menyokong pertumbuhan dan kesihatan sel otak.

3. Utamakan rutin penting

Setelah melahirkan, Ibu akan melakukan pelbagai aktiviti baru dalam hal menjaga Si Kecil, rumah tangga, atau mungkin bekerja. Supaya semua itu tidak menjadi beban pada fikiran anda dan menjadikannya sukar untuk menumpukan perhatian, buatlah sistem keutamaan untuk perkara yang perlu anda lakukan. Sekiranya perlu, buat senarai semak untuk memudahkan anda.

4. Menerima pelbagai perubahan hidup setelah melahirkan

Mempunyai bayi membuat perbezaan dalam hubungan anda dengan pasangan, keluarga, dan rakan anda. Selain itu, ibu juga harus menyesuaikan diri dengan peranannya sebagai seorang ibu, yang akan jauh berbeza dari sebelum dia hamil.

Perkara-perkara ini boleh membuat anda murung dan hilang tumpuan. Namun, dengan menyedari dan menerima keadaan ini, sekurang-kurangnya anda dapat mengelakkan diri daripada merasa sedih atau marah.

Di samping itu, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan ingatan dan menyesuaikan diri dengan perubahan ini, termasuk menuliskan apa yang perlu dilakukan atau dibeli dan kemudian melekatkannya di pintu peti sejuk, memasang penggera di telefon bimbit, serta melakukan meditasi untuk membantu minda fokus.

Jadi, tidak perlu bingung apabila anda sering lupa atau cuai setelah melahirkan, ya, Bun. Dengan melakukan pelbagai cara untuk berkeliling otak mama di atas, diharapkan anda dapat menjalani kehidupan baru dengan selesa dan kekal produktif.

Tetapi, jika keadaannya otak mama Sekiranya ini menyebabkan pelupa yang sangat teruk atau membuat anda kecewa, cubalah berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.