Keluarga

Pelbagai Cara Mengatasi Penglihatan Buram semasa Kehamilan

Ttidak jarang ibu mengandung (Bumil)menghela nafasbetul masalah penglihatan. Salah satu masalah penglihatan yang biasa dialami semasa mengandung adalah penglihatan kabur. Penglihatan yang tenang dan kabur dapat dikurangkan dengan beberapa cara di bawah ini.

Penglihatan kabur semasa kehamilan biasanya disebabkan oleh lebihan cecair di dalam badan. Keadaan ini menyebabkan kornea mata menjadi lebih tebal dan tekanan di dalam bola mata meningkat. Selain itu, penglihatan kabur semasa kehamilan juga dapat disebabkan oleh mata kering, pening semasa kehamilan, perubahan hormon, ke keadaan yang lebih serius, seperti kerosakan pada retina atau preeklamsia.

Cara mengatasi Penglihatan Kabur kepada wanita hamil

Penglihatan kabur semasa mengandung biasanya hilang sendiri kira-kira enam minggu selepas melahirkan atau selepas menyusui.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengatasi ketidakselesaan yang disebabkan oleh penglihatan kabur:

1. Pakai cermin mata semasa dalam perjalanan

Memakai cermin mata semasa bergerak akan menjadikan penglihatan wanita hamil lebih jelas dan melindungi mata mereka dari cahaya yang terlalu terang. Bagi wanita hamil yang sebelumnya menggunakan pelembut, sangat digalakkan untuk menggantinya dengan cermin mata.

2. Gunakan air mata buatan

Gunakan titisan air mata buatan (air mata tiruan) yang boleh dibeli di kaunter tanpa preskripsi doktor untuk merawat penglihatan kabur kerana mata kering. Walau bagaimanapun, wanita hamil harus berjumpa dengan pakar obstetrik mereka terlebih dahulu, kerana tidak semua tetes mata over-the-counter selamat untuk digunakan oleh wanita hamil.

3. Rehatkan mata secara berkala ketikaekereaktifan

Wanita hamil juga dapat merehatkan mata secara berkala untuk mengatasi penglihatan kabur. Terutama jika wanita hamil melakukan aktiviti harian di hadapan TV, telefon bimbit, komputer, atau komputer riba.

4.Memampatkan mata dengan air sejuk

Selain memberikan kesegaran pada mata, memampatkan mata dengan tuala bersih yang dicelupkan ke dalam air ais juga bermanfaat untuk merawat penglihatan kabur.

Dalam kebanyakan kes, penglihatan kabur semasa kehamilan tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, wanita hamil harus segera berjumpa pakar sakit puan jika penglihatan kabur berlaku secara tiba-tiba, atau disertai dengan sakit kepala, sakit perut, bengkak, atau ada titik hitam pada penglihatan.

Ini mungkin menunjukkan gangguan penglihatan yang disebabkan oleh preeklamsia, diabetes kehamilan, atau kerosakan pada retina.

Selain melakukan pemeriksaan mata, doktor juga akan memeriksa keadaan kesihatan wanita hamil, serta keadaan kehamilan dan janin, untuk mengetahui penyebab penglihatan kabur. Setelah penyebabnya diketahui, doktor dapat memberikan rawatan yang sesuai.