Keluarga

Sebelum Memberi MPASI Bayi Lebih Awal, Lihat Pertama Manfaat dan Bahaya

Makanan pelengkap atau makanan pelengkap untuk susu ibu secara amnya diberikan setelah bayi berumur 6 bulan. Walaupun begitu, ada juga ibu bapa yang memilih untuk memberi makanan tambahan kepada bayi mereka lebih awal. sekarang, sebelum anda memutuskan perkara ini, lebih baik anda melihat terlebih dahulu apa faedah dan bahaya, ya.

Berdasarkan saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), usia 6 bulan adalah usia yang paling tepat untuk memperkenalkan makanan pelengkap kepada bayi. Ini kerana pada usia 6 bulan, penyusuan susu ibu sahaja tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan nutrisi dan tenaga si kecil.

Di samping itu, pada usia 6 bulan, idealnya bayi juga telah menunjukkan tanda-tanda siap makan, seperti dapat duduk dengan bantuan, dapat mengangkat kepalanya, mengurangkan refleks untuk menjulurkan lidahnya, menjadi berminat untuk melihat orang lain makan, sering berusaha mencari makanan, dan refleks membuka mulutnya ketika diberi makanan.

Makanan pelengkap awal dan faedahnya

Walaupun usia 6 bulan adalah usia yang paling tepat untuk memperkenalkan makanan pelengkap, kadang-kadang bayi juga dapat diberi makanan pelengkap lebih awal. Makanan pelengkap awal biasanya diberikan ketika bayi berusia 4 bulan. Namun, ingat, Bun, pemberian makanan pelengkap kepada bayi di bawah usia 4 bulan pada umumnya tidak digalakkan.

Pemberian MPASI lebih awal biasanya disarankan oleh doktor untuk meningkatkan berat badan bayi yang kurang daripada biasa. Keadaan ini biasanya berlaku apabila berat badan bayi cenderung tidak meningkat atau bahkan kurang, hanya dengan memberi susu ibu atau susu formula.

Selain meningkatkan berat badan bayi, satu kajian menunjukkan bahawa penyusuan awal dan makanan pelengkap juga bermanfaat untuk membantu bayi tidur lebih lama dan nyenyak pada waktu malam. Ini kerana perut bayi dipenuhi dengan makanan sebelum dia tidur, jadi dia tidak perlu bangun makan setiap beberapa jam.

Dengan cara itu, Ibu dan Ayah juga dapat merasa lebih tenang kerana mereka mempunyai masa rehat yang lebih lama.

Bahaya Memberi MPASI Lebih Awal

Walaupun dalam beberapa keadaan makanan pelengkap awal dapat membawa manfaat, tanpa bimbingan dan cadangan yang tepat dari doktor, memberi makanan pelengkap awal sebenarnya dapat membahayakan kesihatan si kecil anda. kamu tahu.

Berikut adalah beberapa risiko dan bahaya memberi MPASI terlalu awal kepada bayi:

1. Meningkatkan risiko kegemukan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pemberian makanan pelengkap awal dapat membuat bayi lebih berisiko mengalami kegemukan, kamu tahu Roti.

Penyelidikan ini menyatakan bahawa bayi yang diberi makanan pelengkap lebih awal dapat memiliki risiko peningkatan obesiti hingga 6 kali pada usia 3 tahun, jika dibandingkan dengan bayi yang tidak diberi makanan pelengkap terlalu awal.

2. Mengalami senak

Memberi MPASI lebih awal juga dapat meningkatkan risiko anak kecil anda mengalami gangguan pencernaan, seperti cirit-birit dan sembelit. Ini boleh berlaku kerana saluran pencernaan tidak betul-betul siap untuk memproses makanan pejal.

3. Risiko tercekik

Tercekik juga merupakan salah satu bahaya memberi MPASI terlalu awal yang penting untuk disedari oleh ibu. Ini kerana bayi yang terlalu muda mungkin tidak bersedia atau dapat menelan dan menopang kepalanya dengan betul. Ini berisiko menyebabkan mereka tersedak apabila diberi makanan pejal.

Sekiranya anda masih ingin memberi makanan pejal lebih awal, cubalah memberi mereka makanan yang lebih nipis dan lebih tekstur yang cair, seperti bubur atau haluskan (makanan yang dilembutkan).

4. Meningkatkan risiko alahan

Memberi makanan pelengkap lebih awal juga dianggap dapat meningkatkan risiko bayi mengalami alergi makanan, terutama pada bayi yang berisiko tinggi mengalami alergi, misalnya kerana mereka mempunyai ibu bapa atau saudara kandung yang mempunyai sejarah alergi. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

Sekiranya diberikan dengan cara yang betul dan mengikut nasihat doktor, risiko alergi pada bayi yang diberi makanan pelengkap awal dapat dikurangkan.

sekarangItulah beberapa maklumat mengenai faedah dan risiko pemberian MPASI awal yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda ingin memberi makanan pelengkap awal kepada si kecil, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, Bun.

Dengan cara itu, doktor dapat memberikan cadangan dan nasihat terbaik mengenai penyediaan makanan pelengkap mengikut keadaan kesihatan si kecil.