Kehidupan yang sihat

Insurans Kesihatan, Penting untuk Memilikinya Sekarang

Memiliki insurans kesihatan dari usia muda adalah penting. Ini kerana selain dapat memberikan perlindungan untuk kesihatan masa depan, insurans juga dapat mengurangkan perbelanjaan perubatan ketika anda atau orang yang anda sayangi dilanda penyakit tertentu atau masalah kesihatan.

Mungkin sebilangan anak muda masih berpendapat bahawa mereka akan terus sihat dan jauh dari penyakit, jadi mereka kurang berminat ketika ditawarkan produk insurans kesihatan. Sebenarnya, penyakit boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia, termasuk penyakit serius seperti strok dan penyakit jantung.

Sekiranya pada bila-bila masa anda sakit dan memerlukan perbelanjaan perubatan yang besar, tetapi tidak mempunyai insurans kesihatan, ini tentunya akan menjadi beban kerana kos rawatannya sangat besar.

Sebab-Sebab Kepentingan Memiliki Insurans Kesihatan

Berikut adalah beberapa sebab di sebalik pentingnya memiliki insurans kesihatan mulai sekarang:

 • Dapatkan akses langsung ke rawatan apabila anda mengalami kemalangan atau penyakit tertentu, seperti barah
 • Memberi anda perlindungan dari perbelanjaan perubatan yang tinggi dan tidak dijangka
 • Kurangkan perbelanjaan semasa anda atau ahli keluarga jatuh sakit
 • Biasanya jumlah premium yang perlu dibayar relatif lebih kecil berbanding dengan mereka yang baru memulakan insurans pada usia lanjut

Di samping itu, beberapa syarikat insurans swasta juga mempunyai polisi yang merangkumi kos untuk pemeriksaan kesihatan rutin atau pemeriksaan kesihatan. Ini adalah pemeriksaan penting untuk mengesan sebarang masalah kesihatan lebih awal agar mereka dapat dirawat dengan lebih cepat.

Sekiranya anda belum mempunyai insurans kesihatan, anda boleh mula memeriksa produk insurans pilihan anda dan mencari maklumat yang berkaitan dengan faedahnya mulai sekarang.

Kenali Insurans Kesihatan dari Kerajaan

Kad Kesihatan Nasional-Indonesia Health Insurance (JKN-KIS) adalah nama insurans kerajaan yang dianjurkan oleh Badan Pentadbiran Jaminan Sosial (BPJS).

Semua penduduk Indonesia diwajibkan menjadi peserta JKN-KIS, termasuk warga asing yang telah bekerja sekurang-kurangnya 6 bulan di Indonesia dan telah membayar iuran. JKN-KIS dikenali sebagai insurans kesihatan yang mempunyai yuran yang rendah dan berpatutan.

Biasanya setiap syarikat telah memasukkan pekerjanya dalam JKN-KIS oleh BPJS Health. Anda yang mempunyai kad ini boleh mengakses perkhidmatan kesihatan di hospital atau klinik tertentu yang bekerjasama dengan BPJS.

Walau bagaimanapun, bagi anda yang tidak bekerja di syarikat dan belum menjadi ahli BPJS, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil:

 • Daftar dalam talian di talian atau datang ke pejabat BPJS dengan mengisi borang dan menunjukkan kad keluarga dan kad pengenalan (KTP / SIM / KK / Pasport).
 • Sediakan foto untuk tujuan dokumen lengkap atau muat naik gambar jika dilakukan melalui di talian.
 • Pilih kemudahan kesihatan (faskes) yang akan digunakan. Pastikan kemudahan kesihatan yang dipilih bekerjasama dengan perkhidmatan Kesihatan BPJS.
 • buka e-mel untuk pengesahan akaun, selepas itu anda akan mendapat akaun maya BPJS sebagai syarat untuk membayar yuran.
 • Berikan pengesahan pembayaran sumbangan kepada BPJS. Selepas itu, kad JKN-KIS baru diberikan kepada peserta.

Anda boleh mengetahui terma dan syarat BPJS dengan melayari laman web rasmi Badan Pentadbiran Keselamatan Sosial (BPJS) untuk Kesihatan.

Insurans Kesihatan Swasta

Sekiranya kemudahan kesihatan dari pejabat atau kesihatan BPJS tidak memenuhi keperluan atau harapan anda, anda boleh mempertimbangkan untuk mendaftar insurans kesihatan swasta.

Berbanding dengan insurans kerajaan atau BPJS, insurans kesihatan swasta biasanya mengurangkan kos premium lebih banyak, bergantung pada pakej atau keperluan yang diambil.

Memandangkan sejumlah besar insurans kesihatan swasta, penting untuk memahami atau bertanya dengan lebih terperinci mengenai produk, faedah, dan terma dan syarat insurans.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih produk insurans kesihatan swasta:

 • Periksa dengan teliti produk apa yang dilindungi oleh syarikat insurans. Kami mengesyorkan agar anda memilih insurans yang merangkumi semua kos kesihatan, kerana biasanya kos pembedahan dan ubat adalah yang paling mahal.
 • Pilih insurans yang premiumnya mengikut kemampuan atau belanjawan. Sebilangan ejen insurans biasanya akan mengesyorkan pakej atau produk mengikut pendapatan anda.
 • Pastikan anda mengetahui doktor atau hospital yang bekerja dengan insurans kesihatan yang dipilih. Pastikan juga doktor dan hospital berada di tempat yang anda tinggal.
 • Pilih ejen insurans yang boleh dipercayai semasa anda sakit dan perlu mengemukakan tuntutan perbelanjaan perubatan.
 • Pastikan anda memahami terma dan syarat insurans swasta yang ingin anda pilih. Sekiranya perlu, minta lebih banyak perincian mengenai dasar, prosedur, dan layanan yang ditawarkan.

Juga, tidak menjadi masalah jika anda membandingkan beberapa produk insurans swasta sebelum memilihnya. Ini sebenarnya penting agar anda mengetahui lebih banyak mengenai kelebihan dan kekurangan setiap produk, dan dapatkan pilihan insurans yang sesuai dengan keperluan dan kemampuan anda.

Setelah memahami pentingnya memiliki insurans kesihatan seperti yang dijelaskan di atas, mulailah mendaftar insurans bagi anda yang tidak memilikinya dan keluarga anda. Dengan memanfaatkan insurans kesihatan, sudah tentu anda tidak akan risau apabila anda terpaksa menanggung kos yang tidak dijangka kerana jatuh sakit.

Sekiranya anda masih keliru dengan pelbagai pilihan produk insurans kesihatan, tidak mengapa meminta input daripada doktor atau orang yang memahami perkara ini, jadi anda boleh mendapatkan cadangan insurans kesihatan yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda.