Kesihatan

Apa yang Mencetuskan Gout?

Mengelakkan faktor pencetus rematik gout tidak bertujuan merawat penyakit, tetapi dapat membantu mengawal serangan.

Secara umum, terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan serangan gout. Sekiranya anda berlebihan berat badan, menurunkan berat badan adalah langkah utama dalam merawat gout. Sebagai tambahan, jika anda telah dikesan atau berpotensi menderita gout reumatik, lebih baik membatasi diri daripada memakan perkara berikut.

Minum keras seperti bir atau minuman yang mengandungi alkohol kecuali arak boleh mencetuskan tahap tinggi asid urik dan rematik atau gout. Selain itu, minuman jenis ini boleh mencetuskan dehidrasi.

Kekeringan. Apabila badan mengalami dehidrasi, kemampuan buah pinggang untuk menghilangkan asid urik berlebihan akan berkurang. Oleh itu, jika anda kekurangan air minuman, anda berisiko mendapat serangan reumatik gout.

Makanan yang mengandungi purin yang tinggi dapat meningkatkan kadar asid urik dalam darah. Purin adalah bahan yang berlaku secara semula jadi dalam beberapa makanan dan diproses di dalam badan menjadi asid urik.

Purin biasanya terdapat dalam makanan berprotein tinggi, seperti daging merah (daging sapi dan domba), hati sapi, hidangan makanan laut (ikan teri, kerang, sardin), dan bayam. Terutama jika makanan ini dimakan bersama. Anda harus mengehadkan pengambilan semua jenis daging, dari ayam hingga daging lembu.

Minuman yang tinggi gula umumnya mengandungi kadar fruktosa yang tinggi. Minuman ringan harus dielakkan. Karbohidrat yang diproses seperti roti putih atau mi tepung mempunyai kandungan air kencing yang rendah. Walau bagaimanapun, jenis makanan ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Jadi langkah yang lebih baik adalah makan karbohidrat sihat dengan serat tinggi, seperti kentang, kacang, dan sayur-sayuran. Perhatikan pilihan makanan bagi penghidap gout untuk mengurangkan risikonya.

Ubat-ubatan tertentu Ubat untuk merawat tekanan darah tinggi atau kegagalan jantung boleh mencetuskan kadar asid urik yang tinggi. Beberapa contoh jenis ubat yang boleh mencetuskan serangan rematik gout adalah: penyekat betadiuretik, aspirin dan siklosporin. Oleh itu, jika anda mempunyai asid urik yang tinggi, penting untuk memaklumkan sebelum doktor menetapkan ubat.

Tekanan kerana sakit atau prosedur perubatan seperti pembedahan boleh menyebabkan peningkatan kadar asid urik dan mencetuskan rematik.

Pencetus serangan gout boleh berbeza bagi setiap orang. Ada mereka yang dapat menurunkan kadar asid urik dengan mengurangkan satu jenis makanan, tetapi ada juga yang perlu melakukan lebih banyak. Mengenal pasti faktor pencetus serangan reumatik gout anda secara khusus dapat menjadikan hidup lebih sihat dan selesa.