Kesihatan

Tretinoin - Faedah, dos dan kesan sampingan

Tretinoin oral adalah ubat yang digunakan untuk merawat barah darah (leukemia). leukemia promyelocytic akut (APPL). Tretinoin oral digunakan bersama ubat lain untuk melegakan simptom dan kurangkan keparahan penyakit.

APL adalah sejenis leukemia myeloblastik akut (AML). Keadaan ini berlaku apabila bilangan sel darah putih yang belum matang meningkat secara tidak terkawal, merosakkan sel lain, termasuk sel darah merah dan platelet.

Tretinoin oral berfungsi dengan menekan pertumbuhan sel barah dan mendorong pertumbuhan sel darah putih normal. Ubat ini biasa digunakan pada pesakit APL yang kondisinya belum dapat diselesaikan dengan kemoterapi.

Tanda Dagangan: -

Apa itu Tretinoin oral

kumpulanUbat preskripsi
KategoriRetinoid
ManfaatMerawat jenis leukemia leukemia promyelocytic akut
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Tretinoin oral untuk wanita hamil dan ibu menyusuKategori D: Terdapat bukti positif risiko terhadap janin manusia, tetapi manfaatnya mungkin melebihi risiko, misalnya dalam menangani situasi yang mengancam nyawa. Tidak diketahui sama ada tretinoin oral diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Walau bagaimanapun, ibu yang menyusu tidak dinasihatkan untuk mengambil ubat ini.
Bentuk ubatKapsul

Amaran Sebelum Mengpenggunaan Tretinoin oral

Tretinoin oral hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor. Pesakit yang mengambil tretinoin oral harus dipantau dengan teliti oleh doktor. Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian sebelum menggunakan ubat ini adalah:

 • Jangan mengambil tretinoin oral jika anda alah kepada ubat ini atau ubat retinoid lain. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Jangan mengambil tretinoin oral jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan. Gunakan kontraseptif yang berkesan semasa menjalani rawatan dengan tretinoin oral.
 • Jangan menderma darah semasa menjalani rawatan dengan tretinoin oral sehingga 1 bulan selepas itu.
 • Jangan minum minuman beralkohol, limau gedang, atau makanan yang kaya dengan vitamin A, semasa rawatan dengan tretinoin oral.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau sedang menderita penyakit hati, penyakit jantung, kolesterol tinggi, penyakit ginjal, strok, atau kemurungan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor bahawa anda mengambil tretinoin oral sebelum menjalani prosedur pembedahan, termasuk pembedahan pergigian.
 • Jangan memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan semasa mengambil tretinoin oral, kerana ubat ini boleh menyebabkan sakit kepala dan pening yang teruk.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil tretinoin oral.

Dos dan Arahan Penggunaan Tretinoin Oral

Penggunaan kapsul tretinoin untuk merawat APL akan ditentukan oleh doktor mengikut keadaan setiap pesakit, luas permukaan badan, dan tindak balas pesakit terhadap rawatan.

Dos tretinoin oral yang biasa untuk orang dewasa dan kanak-kanak adalah 45 mg / m² luas permukaan badan setiap hari, dibahagikan kepada 2 jadual penggunaan, selama 30-90 hari.

Pengurangan atau penghentian dos mungkin diperlukan mengikut keadaan pesakit dan tindak balas pesakit terhadap rawatan. Khusus untuk pesakit pediatrik, pengurangan dos menjadi 25 mg / m² dapat dilakukan jika gejala keracunan ubat muncul, seperti sakit kepala yang teruk.

Kaedah Mengambil Tretinoin oral dengan betul

Ikuti cadangan doktor anda dan baca arahan penggunaan pada pembungkusan sebelum mengambil tretinoin oral. Jangan mengurangkan atau menambah dos tanpa berunding dengan doktor anda kerana ini boleh meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius.

Ambil kapsul tretinoin keseluruhan dengan air. Jangan membelah, mengunyah atau menghancurkan ubat.

Ambil kapsul tretinoin pada masa yang sama setiap hari, untuk kesan maksimum. Sekiranya anda terlupa mengambil kapsul tretinoin, disarankan untuk melakukannya dengan segera sekiranya waktu rehat dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Terus minum ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda walaupun keadaan anda semakin baik. Jangan berhenti mengambil kapsul tretinoin sebelum waktu yang ditentukan oleh doktor anda, kerana boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.

Semasa rawatan dengan tretinoin oral, doktor anda akan meminta anda menjalani ujian darah secara berkala.

Simpan kapsul tretinoin di dalam bilik pada suhu bilik. Jangan simpan di tempat yang lembap atau di bawah cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Tretinoin oral dengan ubat-ubatan lain

Berikut adalah beberapa interaksi yang boleh berlaku semasa mengambil tretinoin oral dengan ubat lain:

 • Peningkatan risiko kesan sampingan yang disebabkan oleh kelebihan vitamin A (hipervitaminosis) apabila diambil bersama dengan retinoid atau suplemen vitamin A yang lain
 • Peningkatan risiko peningkatan tekanan di otak (intrakranial) yang boleh membawa maut jika diambil dengan tetrasiklin
 • Peningkatan risiko komplikasi akibat pembentukan bekuan darah jika diambil dengan ubat antifibrinolitik, seperti asam tranexamic
 • Gangguan penyerapan tretinoin oral apabila diambil dengan rifampicin, kortikosteroid, phenobarbital, ketoconazole, verapamil, cimetidine, eritromisin, atau diltiazem

Kesan Sampingan dan Bahaya Tretinoin Mulut

Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul selepas mengambil tretinoin oral adalah sakit kepala, pening, kulit kering, mulut kering, sakit tulang, mual dan muntah, merasa letih dan lemah, sakit telinga, dan sering berkeringat, sukar tidur, kebingungan, atau gelisah.

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Sakit kepala yang teruk
 • Mual dan muntah yang tidak akan berhenti atau muntah darah
 • Bengkak di kaki atau tangan
 • Gangguan visual, seperti penglihatan berganda atau penglihatan kabur
 • Kehilangan pendengaran, seperti kehilangan pendengaran atau tinitus
 • Lebam mudah
 • Sakit perut yang teruk atau penyakit kuning
 • Palpitasi jantung, degupan jantung cepat, atau degupan jantung tidak teratur
 • Sakit dada