Kehidupan yang sihat

Pelbagai Cara Meningkatkan Motivasi Sukan

Walaupun senaman memberikan banyak faedah untuk tubuh, tidak jarang kita berasa malas atau bosan bersenam. Untuk mengakali, cubalah lakukan langkah-langkah berikut agar motivasi untuk bersenam tetap terjaga.

Bagi atlet, motivasi sukan boleh menjadi kemenangan, piala, atau hadiah. Bagi yang lain, motivasi bersenam boleh datang dari keinginan untuk sihat atau menurunkan berat badan.

Apa pun alasannya, selalunya seseorang merasa bosan atau kehilangan motivasi untuk bersenam secara teratur. Bagi mereka yang sudah bosan, ada beberapa cara untuk mencuba motivasi untuk menjalani kehidupan yang sihat dan bersenam secara teratur.

Bagaimana Memotivasikan Diri untuk Bersenam

Gunakan yang berikut untuk membuat anda termotivasi untuk terus berolahraga:

1. Tetapkan matlamat dan buat rancangan

Supaya motivasi sukan dikekalkan, ditetapkan matlamat mengikut keutamaan dan kemampuan anda. Kemudian buat rancangan untuk menyokong matlamat tersebut. Contohnya, jika anda ingin menurunkan berat badan, anda boleh membuat rancangan untuk bersenam 3 kali seminggu, berjalan 20 minit setiap hari, atau rancangan lain yang sesuai dengan kesibukan anda.

Catat rancangan anda dalam buku atau memo WL. Sekiranya perlu, susun penggera sebagai peringatan.

2. Pakai pakaian sukan walaupun anda malas bersenam

Malas bersenam? Hanya mengenakan pakaian gim anda terlebih dahulu. Berdasarkan hasil tinjauan terhadap 2.000 orang, sekitar 1.800 dari mereka mendapat motivasi bersenam dengan hanya memakai peralatan sukan mereka.

Anda juga boleh mencuba muslihat lain, iaitu menyediakan semua peralatan sukan yang ingin anda gunakan pada malam sebelumnya.

3. Jadikan ia sebagai kebiasaan

Jadikan senaman sebagai rutin harian mengikut jadual, atau pada waktu yang sama setiap hari. Contohnya, bersenam setiap pagi sebelum pergi bekerja, atau pada waktu petang setelah pulang dari tempat kerja. Anda juga boleh meluangkan sedikit masa untuk melakukan senaman ringan di pejabat semasa waktu rehat.

4. Fleksibel dengan masa dan jenis sukan

Ada kalanya kita bosan atau bosan dengan pergerakan sukan yang sama. Untuk mengelakkan kebosanan, anda boleh melakukan pelbagai jenis sukan atau latihan daripada biasa.

Contohnya, menggantikan berenang dengan berjoging, atau ketika sibuk dengan pekerjaan, anda boleh naik dan turun tangga di pejabat untuk melakukan senaman ringan.

5. Dengarkan muzik atau gunakan aplikasi sukan yang sedang berjalan hits

Mendengarkan muzik atau lagu kegemaran anda dapat memotivasi anda untuk bergerak dan bersenam. Satu kajian mendapati bahawa mendengar muzik dapat meningkatkan jangka masa dan daya tahan badan ketika bersenam.

Di samping itu, anda juga dapat merakam prestasi anda semasa bersenam dengan aplikasi sukan. Aplikasi ini boleh menjadi dorongan untuk anda bersenam kamu tahu!

6. Beri hadiah untuk diri bersendirian

Memberi ganjaran dalam bentuk hadiah kepada diri sendiri sama dengan memberi motivasi. Contohnya, jika anda berjaya menurunkan berat badan sebanyak 2 paun dalam satu atau dua minggu, anda boleh memberi hadiah kepada diri anda dengan pakaian baru atau apa sahaja yang anda suka.

7. Mengekalkan komitmen untuk hidup sihat

Tidak kurang pentingnya untuk menyokong motivasi sukan adalah mengekalkan komitmen terhadap kehidupan yang sihat. Cuba pejamkan mata anda sebentar di pagi hari, fikirkanlah hasil yang akan anda dapatkan dari senaman biasa setiap hari, contohnya bentuk badan yang anda inginkan.

Dengan cara ini, anda akan memfokuskan semula matlamat anda, sehingga anda dapat terus bersemangat untuk bersenam.

Menjaga motivasi sukan yang tinggi adalah mudah dan sukar dilakukan. Untuk itu, cari jenis sukan yang sesuai dengan minat dan hobi anda, dan ubah sesekali jika anda bosan. Di samping itu, anda juga boleh mengajak rakan atau keluarga untuk meningkatkan semangat bersenam.