Keluarga

Agar tidak mengganggu, baca dahulu etika mengunjungi bayi yang baru lahir

Mengunjungi bayi yang baru lahir mempunyai etika. Sekiranya anda tidak memperhatikannya, lawatan anda boleh menjadi kerumitan bagi keluarga atau rakan anda yang baru saja melahirkan. Tidak mahu perkara itu berlaku? Ayuh, lihat papan tanda di sini!

Setelah melahirkan, perubahan hidup yang berlaku pada pasangan suami isteri sangat besar dan boleh menyebabkan keletihan fizikal dan mental. Oleh itu, etika mengunjungi bayi baru lahir mesti dipertimbangkan demi keselesaan dan keselamatan bersama.

Perkara yang perlu disediakan dan diberi perhatian

Apabila anda mendapat berita baik dari rakan atau saudara yang telah melahirkan, jangan tergesa-gesa untuk pergi. Anda harus memperhatikan etika mengunjungi bayi baru lahir berikut sebelum mengunjunginya:

1. Beritahu anda mengenai ketibaan anda

Daripada memberi kejutan, kedatangan tiba-tiba anda sebenarnya boleh menyusahkan rakan anda yang baru sahaja melahirkan. Oleh itu, sebelum berkunjung, tanyakan terlebih dahulu kapan anda seharusnya dapat mengunjunginya. Sekiranya rakan anda memberitahu bahawa lawatan anda harus ditunda, hormati dan ikuti nasihatnya.

2. Jangan ragu untuk menolong

Secara amnya pemilik rumah itu memang akan melayani tetamu yang datang. Tetapi jika hubungan anda dengannya cukup dekat, jangan ragu untuk menolongnya. Contohnya, anda boleh membasuh pinggan kotor yang telah menumpuk di mesin basuh pinggan selepas makan.

Ingat, ibu yang baru mesti merasa letih, terutamanya jika dia menjaga bayinya sendirian. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk bertanya apa yang boleh anda lakukan semasa menziarahi rumahnya.

3. Jangan sentuh dan cium bayi secara sembarangan

Anda harus sedar bahawa sistem imun bayi yang baru lahir masih lemah, menjadikannya lebih mudah terdedah kepada jangkitan bakteria atau virus yang mungkin dibawa oleh orang dewasa.

Jadi, jangan sentuh dan cium bayi secara sembarangan, okey? Walaupun rakan anda membenarkan anda memegang bayi, basuh tangan anda atau gunakannya pembersih tangan pertama.

Sekiranya anda mengalami selesema, batuk, sakit tekak, atau menderita penyakit berjangkit lain, lebih baik menangguhkan lawatan. Walaupun penyakit ini kelihatan tidak berbahaya, bayi dapat dijangkiti dan mengalami penyakit yang teruk.

4. Berhati-hati semasa memegang bayi

Semasa memegang bayi yang baru lahir, pastikan leher dan kepala disokong dengan baik. Juga, pastikan anda tidak menggoncangkannya, walaupun hanya untuk bersenang-senang atau jika anda hanya ingin membangunkannya. Menggoncang bayi yang baru lahir boleh menyebabkan sindrom bayi yang digegarkan yang sangat berbahaya bagi bayi.

5. Bawa makanan atau hadiah lain kepada ibu

Kebanyakan orang membawa hadiah untuk bayi baru lahir. Sebenarnya, ibu yang baru melahirkan juga perlu diberi perhatian. Tidak memerlukan semua jenis barang, makanan kegemaran, gincu atau peralatan solekan yang lain, atau pakaian menyusu yang sederhana dapat memberikan hadiah yang bagus untuknya.

6. Elakkan bertanya perkara tertentu

Semasa mengunjungi ibu baru, anda harus lebih berhati-hati dalam memberi komen atau bertanya. Elakkan bertanya mengenai pilihan kaedah bersalin atau pilihan penyusuan eksklusif atau tidak. Soalan-soalan ini mungkin kelihatan mudah, tetapi kadang-kadang boleh membuat rakan baru anda merasa tidak selesa.

7. Elakkan membandingkan dengan pengalaman anda

Anda juga tidak boleh terlalu banyak membincangkan pengalaman anda ketika melahirkan dan menjaga anak anda, apatah lagi untuk membandingkan. Lebih baik dengarkan kisah dan pengalamannya menjadi ibu baru. Berikan jawapan yang jujur ​​dan tidak menghina jika dia bertanya.

Sekiranya ketika bercakap, wajahnya kelihatan suram, sedih, atau letih, beri keselesaan dan beritahu dia bahawa anda bersedia berada di sisinya dan dengarkan kisahnya jika diperlukan. Ingat, ibu-ibu yang baru melahirkan cenderung mengalami tekanan dan baby blues jadi memerlukan sokongan dari orang sekeliling, termasuk dari anda.

Sekarang anda tahu bahawa terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan ketika melawat bayi yang baru lahir. Pada hakikatnya, cuba letakkan diri anda sebagai ibu baru untuk lebih memahami keadaan dan keperluannya. Pastikan juga lawatan anda tidak mengganggunya, tetapi menjadikannya bahagia dan tetap selesa.