Kesihatan

Naftifine - Faedah, dos dan kesan sampingan

Naftifine adalah ubat yang digunakan untuk merawat penyakit yang disebabkan oleh jangkitan kulat pada kulit, seperti tinea pedis, tinea corporis, atau tinea cruris. Ubat ini hanya boleh digunakan dengan preskripsi doktor.

Naftifine adalah ubat antijamur yang berfungsi dengan merosakkan dinding sel kulat. Dengan cara itu, pertumbuhan dan pembiakan kulat yang menyebabkan jangkitan akan berhenti dan kulat akan mati.

tanda dagangan naftifine: Exoderil, Naftin

Apa itu Naftifine

kumpulanUbat preskripsi
Kategori Antikulat kelas Allylamine
ManfaatMerawat jangkitan kulit kulat
Dimakan olehDewasa dan kanak-kanak 12 tahun ke atas
Naftifine untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B:Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Tidak diketahui sama ada Naftifine diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatKrim dan gel

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Naftifine

Naftifine hanya boleh digunakan dengan preskripsi doktor. Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan naftifine:

  • Jangan gunakan naftifine jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda jika anda alah kepada ubat antijamur lain, seperti terbinafine.
  • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
  • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan atau produk herba.
  • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi terhadap ubat tersebut setelah menggunakan naftifine.

Dos dan Peraturan Penggunaan Naftifine

Berikut adalah dos naftifine biasa untuk kurap (tinea corporis), jangkitan yis di pangkal paha (tinea cruris, atau kutu air (tinea pedis):

  • Krim Naftifine hidroklorida (Hcl) 1%: Sapukan sekali sehari di kawasan yang dijangkiti, selama 2-6 minggu.
  • Gel Naftifine 1%: Sapukan 2 kali sehari pada waktu pagi dan petang di kawasan yang dijangkiti, selama 2-6 minggu.

Cara Menggunakan Naftifine dengan Betul

Pastikan anda membaca arahan pada bungkusan ubat dan ikuti nasihat doktor anda sebelum menggunakan naftifine. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Krim dan gel Naftifine hanya boleh digunakan pada kulit. Bersihkan kawasan yang dijangkiti kemudian keringkan, kemudian sapukan lapisan naftifine nipis ke kawasan yang dijangkiti. Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan sebelum dan selepas menggunakan ubat ini.

Jangan gunakan ubat ini di mata, hidung, mulut, atau vagina. Sekiranya kawasan ini terkena ubat secara tidak sengaja, bersihkan segera dan bilas di bawah air yang mengalir. Gunakan naftifine secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Simpan naftifine pada suhu bilik. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari langsung dan jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Naftifine dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak ada kesan interaksi yang diketahui yang boleh berlaku jika naftifine digunakan bersama dengan ubat lain. Untuk mengelakkan interaksi ubat, pastikan untuk memberitahu doktor anda jika anda mengambil ubat tertentu.

Kesan Sampingan dan Bahaya Naftifine

Beberapa kesan sampingan yang boleh muncul setelah menggunakan naftifine adalah:

  • Ruam gatal
  • Rasa terbakar pada kulit
  • Kulit kering
  • Iritasi kulit

Periksa dengan doktor jika aduan itu berterusan. Segera berjumpa doktor sekiranya terdapat reaksi alergi terhadap ubat tersebut setelah menggunakan naftifine yang boleh dicirikan oleh munculnya ruam kulit gatal, bengkak bibir atau kelopak mata, dan kesukaran bernafas.