Kehidupan yang sihat

Pasangan Sentiasa Diam Ketika Marah? Hadapi dengan cara ini

Mempunyai pasangan yang selalu pendiam ketika marah boleh membingungkan. Usaha yang anda lakukan untuk menjadikan keadaan seperti dulu sering sia-sia. Makan, jangan menyerah, okey? Ayuh, cuba hadapi dia dengan cara berikut.

Pertengkaran dalam hubungan adalah perkara biasa. Untuk menyatakan kemarahan, setiap orang mempunyai cara yang berbeza, ada yang menggerutu, menjerit, melempar objek, atau bahkan melakukan aktiviti positif, seperti membersihkan dan mengejar hobi.

Namun, tidak sedikit orang yang memilih untuk berdiam diri ketika mereka marah.perlakuan senyap). Diam sebentar ketika marah memang boleh membuat diri anda lebih tenang dan emosi mereda. Namun, jika kesunyian dilakukan dalam jangka masa yang panjang, ini sebenarnya boleh menjadikan perkara menjadi lebih rumit.

Cara berurusan dengan pasangan yang senyap ketika marah

Dalam hubungan, diam di tengah konflik biasanya dilakukan sebagai sikap menyerah untuk tidak memanjangkan masalah. Tetapi di sisi lain, ini juga boleh menjadi bentuk manipulasi dan tingkah laku pasif-agresif untuk mengawal pasangan mereka.

Orang yang mendapat rawatan ini boleh merasa bingung, takut, putus asa, tidak dihargai dan disayangi, rendah diri, hingga tertekan. Sekiranya ia terus berlaku, tekanan dan emosi negatif yang timbul daripada mendapat perlakuan senyap boleh menyebabkan seseorang berisiko mengalami kemurungan atau kegelisahan yang berlebihan, kamu tahu.

Selain itu, diam ketika marah juga boleh mempengaruhi kualiti hubungan. Oleh kerana mereka sering berdiam diri ketika bertengkar, masalah yang ada tidak akan mempunyai masa untuk dibincangkan dan akhirnya akan berkumpul dan menjadi beban di fikiran setiap pihak. Ini dapat menjadikan hubungan yang dijalani tberacun.

Sekiranya pasangan anda selalu diam ketika anda mengalami konflik, cubalah menanganinya dengan cara berikut:

1. Selamat berbincang dengan pasangan anda

Tidak diendahkan untuk waktu yang lama memang menjengkelkan, tetapi jangan biarkan diri anda terbawa emosi kerana ini, okey? Cuba okey selamat berbual dengannya.

Katakan bahawa anda merasa sedih dan keliru kerana diperlakukan seperti ini. Jelaskan juga bahawa masalah yang dihadapi tidak akan dapat diselesaikan, jika dia hanya diam.

2. Elakkan memaksa pasangan anda

Sekiranya anda telah membuat pendekatan yang baik tetapi pasangan anda masih tidak mahu bercakap, dia mungkin masih memerlukan masa untuk menenangkan dan menenangkan emosinya.

Dalam situasi seperti ini, lebih baik tidak memaksanya untuk bercakap atau membuat keputusan ketika anda berdua berada di puncak emosi, okey? Lebih baik, cari masa yang tepat dan susun semula masa untuk anda berdua membincangkan masalah yang anda alami dan berdamai dengan ikhlas.

3. Jangan ragu untuk meminta maaf

Kadang kala, kemarahannya berpunca dari kesalahan tidak sedar. Cuba menilai diri anda untuk mengetahui kesilapan apa yang telah dilakukan. Sekiranya anda salah, akui kesalahan anda. Kemudian minta maaf dengan ikhlas dan katakan kepadanya bahawa anda akan berusaha untuk tidak melakukannya lagi.

Namun, elakkan meminta maaf, jika anda tidak melakukan kesalahan, ya. Jangan biarkan anda menjadi seorang orang senang yang boleh memberi kesan negatif kepada kehidupan anda.

4. Nilaikan hubungan antara anda berdua

Bila mood pasangan anda telah bertambah baik, bincangkan masalahnya dan cari jalan penyelesaiannya. Selepas itu, nilaikan hubungan anda. Bercakap tentang cara yang baik untuk anda berdua menyelesaikan masalah. Jangan biarkan konflik dalam hubungan ini sebenarnya saling merugikan.

5. Alihkan perhatian anda ke aktiviti lain

Sekiranya anda merasakan keheningan pasangan anda terlalu banyak sehingga anda harus meletakkan diri anda atau menyalahkan diri sendiri, inilah masanya untuk mengalihkan perhatian anda kepada perkara lain. Cuba bertenang dan fokus pada aktiviti dan pekerjaan harian anda.

Namun, ingatlah bahawa kebahagiaan anda adalah keutamaan. Jangan biarkan konflik dengan pasangan anda membuat anda kecewa dan mengurangkan kualiti hidup anda. Lakukan perkara yang membuat anda lebih tenang dan selesa, seperti bersenam, belajar perkara baru, atau tempat lepak bersama rakan atau keluarga anda.

Sekiranya setelah melakukan kaedah di atas, pasangan anda masih enggan bercakap atau rawatan ini selalu diulang untuk mempengaruhi kualiti hidup dan hubungan antara anda berdua, ada baiknya anda meminta bantuan ahli psikologi untuk menjalani kaunseling dan mendapatkan nasihat yang betul.

Bagi pasangan yang sudah berkahwin, masalah ini juga dapat diatasi dengan kaunseling perkahwinan.