Kehidupan yang sihat

4 Petua untuk Gaya Hidup Mesra Alam untuk Keluarga Sihat

Gaya hidup mesra alam tidak hanya bermanfaat untuk alam semula jadi, kamu tahu, Bun, tetapi juga membawa faedah untuk keluarga anda. Tabiat mesra alam yang dilakukan secara konsisten dapat menjadikan keluarga lebih sihat dan bahagia.

Mengamalkan gaya hidup yang mesra alam tidak bermaksud anda harus mengganti barang yang biasa digunakan dengan barang yang berlabel 'mesra alam ', ya, tunas. Gaya hidup yang mesra alam boleh dimulakan dari kebiasaan kecil yang dilakukan bersama keluarga di rumah.

Petua Gaya Hidup Mesra Alam untuk Keluarga Sihat

Berikut adalah beberapa petua gaya hidup mesra alam yang boleh anda gunakan bersama keluarga di rumah:

1. Ajak anak-anak bermaindi luar rumah

Selain bersenang-senang, bermain di luar adalah salah satu cara untuk memberi pemahaman kepada si kecil mengenai pentingnya menjaga alam.

sekarang, Untuk melakukan ini, Ibu dapat membiasakannya bermain di taman perumahan atau mengajaknya memetik buah dan sayur secara langsung di ladang.

Kemudian, semasa melakukan aktiviti luar dengan anak kecil anda, anda dapat memberi pemahaman tentang cara melindungi alam semula jadi, misalnya dengan memberitahu pentingnya menanam pokok dan tidak membuang sampah sarap.

Tetapi ingat, jika anda ingin membawa anak-anak anda bermain di luar semasa wabak COVID-19 seperti ini, anda perlu mematuhi protokol kesihatan yang berlaku, ya, tunas.

2. Gunakan produk mesra alam

Dengan menggunakan pelbagai produk rumah tangga yang mesra alam, anda juga dapat menggunakannya sebagai cara untuk melindungi alam sekitar bersama keluarga. Sebagai contoh, semasa mencuci, anda boleh memilih bahan pencuci tanpa wangi atau pencuci dengan busa yang kurang yang menghasilkan lebih sedikit bahan kimia.

Di samping itu, anda boleh menggunakan bahan semula jadi yang anda ada di rumah, seperti cuka sari apel, jus oren atau lemon, dan baking soda, untuk digunakan sebagai cairan pembersih rumah.

3. Mengaplikasikan sistem 3R

3R bermaksud menggunakan semula (guna semula), kurangkan (kurangkan penggunaan), dan kitar semula (kitar semula). Sistem 3R ini adalah kaedah terbaik untuk menangani dan menguruskan sampah, kamu tahu, Roti.

Salah satu contohnya ialah menyimpan pelbagai peralatan saudara yang lebih tua, seperti mainan, buku, dan pakaian, untuk digunakan kembali oleh adik lelaki di masa depan.

Di samping itu, ibu dapat membiasakan diri dengan anak-anak mereka untuk membawa botol minuman, bekas makanan, dan beg membeli-belah sendiri ketika melakukan perjalanan di luar rumah. Perkara-perkara ini dapat membantu mengurangkan dan mengelakkan plastik sekali pakai.

4. Elakkan membakar sampah secara sembarangan

Mengelakkan sampah juga penting untuk diingat dan dilakukan. Sebabnya, asap dari pembakaran sampah mengandungi bahan kimia berbahaya yang boleh memberi kesan buruk, baik kepada persekitaran dan kesihatan ibu dan keluarga.

Bagi alam sekitar, ini tentunya boleh menyebabkan pencemaran udara. Sementara itu, untuk kesihatan, ini dapat meningkatkan risiko tubuh mengalami pelbagai penyakit, seperti barah.

Sekarang, Setelah mengetahui pelbagai petua gaya hidup mesra alam seperti di atas, anda boleh mencubanya dengan keluarga. Ingat juga untuk melakukannya secara konsisten, agar gaya hidup ini menjadi kebiasaan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai gaya hidup mesra alam untuk keluarga yang lebih sihat, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda.