Kesihatan

Periksa Tekanan Darah Secara Berkala Untuk Menghindari Penyakit Berbahaya

Ramai orang memandang rendah kepentingan memeriksa tekanan darah.walaupunGangguan tekanan darah, tinggi dan rendah, boleh menyebabkan pelbagai penyakit yang boleh mengancam nyawa.

Masalah tekanan darah yang paling biasa adalah tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi adalah keadaan di mana tekanan aliran darah begitu tinggi sehingga dari masa ke masa akan menyebabkan masalah kesihatan, seperti penyakit jantung.

Keadaan yang Memerlukan Pemeriksaan Tekanan Darah Berkala

Seseorang yang berisiko mendapat tekanan darah tinggi disarankan agar rajin menjaga tekanan darah dan memeriksa tekanan darah secara berkala. Risiko tekanan darah tinggi termasuk lelaki berusia 45 tahun, wanita berusia 65 tahun, berat badan berlebihan atau obes, merokok dan minum banyak alkohol, tidak bersukan atau tidak aktif, mempunyai sejarah keluarga tekanan darah tinggi, kekurangan pengambilan kalium atau vitamin. D, begitu juga pada orang yang sering mengalami tekanan.

Sebagai tambahan kepada keadaan di atas, risiko tekanan darah tinggi juga dapat meningkat jika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu. Contohnya, penyakit jantung, gangguan tidur, atau diabetes. Sekiranya anda mempunyai keadaan ini, disarankan untuk memeriksa tekanan darah anda secara berkala seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Penyakit yang Disebabkan oleh Tekanan Darah Tinggi

Berikut adalah beberapa jenis penyakit dan komplikasi yang boleh berlaku akibat tekanan darah tinggi:

  • strok hemoragik

    Stroke hemoragik terjadi akibat kerosakan atau kebocoran saluran darah di otak, yang mengakibatkan pendarahan. Selain tekanan darah tinggi, kerosakan ini juga dapat terjadi akibat aneurisma saluran darah otak di mana terdapat titik di mana dinding saluran darah menipis dan kerana pengambilan ubat penipisan darah yang berlebihan. Stroke hemoragik mempunyai pelbagai jenis, termasuk pendarahan subarachnoid dan pendarahan intraserebral. Keadaan ini boleh membawa maut, jadi memerlukan rawatan segera. Rawatan awal yang paling penting adalah untuk mengurangkan tekanan di otak yang disebabkan oleh pendarahan, dan mengawal pendarahan. Sekiranya strok adalah keadaan yang cukup serius, maka diperlukan pembedahan untuk memperbaiki saluran darah yang bocor dan menghentikan pendarahan. Sementara itu, jika stroke ringan, maka penyembuhannya cukup dengan ubat dan rehat lengkap.

  • Retinopati hipertensi

    Tekanan darah tinggi juga dapat merosakkan saluran darah di lapisan retina bola mata, sehingga merosakkan lapisan retina. Keadaan ini boleh bertambah buruk sekiranya tekanan darah anda meningkat. Seboleh mungkin mengawal tekanan darah untuk mengelakkan keadaan ini. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami sakit kepala disertai dengan gangguan penglihatan, seperti penglihatan hilang, kabur, atau menjadi berganda (teduh).

Selain beberapa penyakit di atas, seseorang yang mempunyai tekanan darah tinggi juga dapat mengalami kerosakan pada arteri, jantung, otak, dan ginjal.

Memeriksa tekanan darah secara berkala dapat menjangkakan berlakunya tekanan darah tinggi yang akan mencetuskan pelbagai penyakit serius. Di samping itu, pakai gaya hidup sihat untuk menjaga tekanan darah anda, dan segera berjumpa doktor jika anda merasakan gejala masalah kesihatan yang berkaitan dengan tekanan darah.