Kehidupan yang sihat

Inilah pelbagai faedah belajar bahasa asing untuk kesihatan

Selain menjadikannya lebih mudah untuk berkomunikasi dengan orang dari negara lain atau bahagian dunia, belajar bahasa asing juga bermanfaat untuk kesihatan. Salah satu faedah ini adalah untuk menyuburkan otak secara keseluruhan.Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai faedahnya.

Manfaat belajar bahasa asing untuk otak serupa dengan faedah latihan untuk badan. Tubuh yang rajin bersukan akan lebih sihat dan terhindar dari pelbagai penyakit.tidak? Begitu juga otak anda. Memahami nada ucapan, perkataan, dan corak pemikiran yang berbeza dari pelbagai bahasa boleh menjadikannya pintar dan muda.

Lihat pelbagai faedah belajar bahasa asing untuk otak

Mempelajari bahasa asing boleh memberi kesan positif berikut:

Meningkatkan keberkesanan prestasi otak

Keupayaan kognitif atau prestasi otak akan lebih berkesan ketika belajar bahasa asing, kerana bahasa adalah bentuk rangsangan otak yang baik. Mempelajari ini membolehkan anda mengingat dan memahami pelbagai konsep susunan kata dan tatabahasa.

Ini akan menjadikan orang yang bercakap lebih daripada satu bahasa (dwibahasa) lebih fokus untuk melakukan tugas tersebut. Malah mereka dikatakan lebih mudah mencari kesalahan dengan maklumat yang tidak teratur. Bukan itu sahaja, orang dwibahasa juga dianggap dapat menggunakan ingatan mereka dengan lebih berkesan.

Dari masa ke masa, faedah belajar bahasa asing semakin meningkat. Sebabnya, belajar bahasa dapat memperlambat kelajuan penurunan volume otak. Penceramah dwibahasa dianggap mempunyai jumlah otak yang lebih besar atau biasa disebut cadangan kognitif. Cadangan ini menjaga prestasi otak mereka tajam dan tidak pikun.

Melambatkan permulaan demensia

Penciptaan simpanan kognitif juga menjadikan otak anda lebih tahan terhadap kerosakan. Ini dibuktikan dengan kelewatan kemunculan demensia kira-kira 4-5 tahun pada orang yang bercakap lebih daripada satu bahasa. Demensia yang biasanya muncul pada usia 71 tahun, biasanya berlaku pada usia 75 tahun pada penutur dwibahasa.

Sebenarnya, walaupun dengan demensia seperti Alzheimer, penutur dwibahasa mempunyai kemampuan kognitif yang lebih baik daripada monolingual (hanya berbahasa satu) penghidap Alzheimer.

Bukan hanya demensia, penghidap strok dengan kemahiran bahasa asing juga memulihkan kemampuan kognitif lebih cepat daripada mereka yang hanya bertutur dalam satu bahasa.

Menyokong pemikiran yang rasional dan kreatif

Setiap bahasa mempunyai watak tersendiri. Oleh itu, belajar bahasa asing membuat anda mengetahui lebih banyak mengenai pelbagai budaya, konsep pemikiran, dan juga sudut pandang untuk menilai sesuatu.

Ini secara tidak langsung menjadikan anda lebih kreatif dan rasional dalam menyelesaikan masalah dan membuat keputusan. Bukan hanya itu, fasih berbahasa asing juga dikatakan baik untuk kesihatan mental anda. Kanak-kanak yang belajar bahasa asing dianggap tidak mudah kecewa.

Bilakah masa terbaik untuk belajar bahasa asing?

Orang yang belajar bahasa asing lebih awal mendapat faedah. 0-3 tahun adalah masa terbaik untuk belajar bahasa asing. Walau bagaimanapun, masa yang optimum untuk belajar bahasa asing cukup lama, iaitu hingga remaja.

Apabila anda mempelajari bahasa asing sebagai orang dewasa, bahasa itu disimpan di kawasan otak yang berbeza. Oleh itu, anda perlu menerjemahkan sesuatu ke dalam bahasa ibunda anda sebelum dapat menyebutnya dalam bahasa baru yang anda pelajari.

Walaupun begitu, anda masih mendapat faedah sihat untuk belajar bahasa asing, jadi tidak pernah terlambat. Kesan positif dari belajar bahasa asing juga meningkat seiring dengan kekerapan penggunaan bahasa dan juga tahap kefasihan anda.

Mempelajari lebih dari satu bahasa bermanfaat untuk kesihatan otak, dari kecil hingga usia tua. Untuk mendapatkan faedah belajar bahasa asing, anda boleh bermula sekarang. Contohnya, dengan mendengar muzik, menonton filem, atau berkomunikasi secara langsung dengan penutur asli bahasa asing.