Keluarga

Perpisahan Boleh Menurunkan Berat Badan, Bagaimana Anda Boleh?

Tamatnya hubungan dengan pasangan memang boleh menimbulkan perasaan sedih dan kehilangan. Selain mempengaruhi perasaan, perpisahan juga diketahui menurunkan berat badan, kamu tahu. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sambungan, lihat ulasan berikut.

Kesedihan, kemarahan, atau ketakutan adalah reaksi normal yang dialami seseorang semasa perpisahan. Walau bagaimanapun, reaksi putus tidak lagi boleh dikatakan normal jika berlangsung terlalu lama, bahkan hingga memberi kesan kepada kesihatan fizikal. Salah satu kesan tidak sihat yang paling biasa adalah penurunan berat badan.

Hubungan Antara Pecah dan Penurunan Berat Badan

Ketika perpisahan, beberapa orang dapat menerima keadaan dan teruskan dengan pantas. Namun, sebilangan dari mereka sebenarnya terperangkap dalam ingatan bekas kekasih mereka atau memikirkan kesalahan yang mungkin telah dilakukan.

Perubahan psikologi akibat putus cinta dapat dengan mudah mengurangkan keinginan seseorang untuk makan, sehingga kebiasaan makan yang biasa dikurangkan sebelumnya. Sekiranya anda mempunyai ini, tentu berat badan dapat turun.

Perpisahan juga boleh mencetuskan kegelisahan dan tekanan. Keadaan ini boleh mengganggu kerja sistem pencernaan dan menyebabkan keluhan pencernaan, seperti sakit perut, bisul, cirit-birit, atau sembelit. Masalah pencernaan ini dapat mengurangkan selera makan anda.

Selain itu, kerja sistem pencernaan yang terganggu juga dapat menghalang penyerapan nutrien dari makanan. Ini tentu saja dapat menjadikan tubuh kekurangan nutrien dan menggunakan lebih banyak simpanan makanan di dalam badan. Kesannya, anda dapat menurunkan berat badan.

Sekiranya semua ini berlangsung cukup lama, seseorang yang mengalami putus cinta boleh mengalami kemurungan. Satu kajian mendapati bahawa kemurungan dapat melambatkan kerja metabolisme dalam badan.

Metabolisme yang perlahan akan membuatkan tubuh terasa seperti tidak memerlukan banyak makanan. sekarangInilah yang membuat anda makan lebih sedikit, sehingga anda menurunkan berat badan.

Selain penurunan berat badan, perpisahan juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan juga kegemukan. Ini bergantung pada keadaan metabolisme dalam tubuh seseorang dan bagaimana dia menguruskan tekanannya.

Cara Mengekalkan Berat Ideal Selepas Perpisahan

Tidak mengapa bersedih setelah putus cinta. Namun, jangan biarkan kesedihan ini berlangsung terlalu lama, apatah lagi menurunkan berat badan.

Walaupun penurunan berat badan ini menjadikan anda mencapai berat badan ideal, tekanan bukanlah cara yang tepat untuk mencapainya. Berat badan anda juga berisiko untuk kembali dengan cepat atau menjadi lebih berat dari sebelumnya.

Ayuh, terapkan cara berikut untuk mengekalkan berat badan yang ideal setelah berpisah:

1. Makan dengan kerap

Kunci untuk tidak menurunkan berat badan adalah makan dengan kerap. Kawal pengambilan kalori, konsumsi pelbagai vitamin dan mineral dari buah-buahan dan sayur-sayuran, dan tingkatkan pengambilan protein, seperti telur, susu, ikan, ayam, daging lembu, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

Di samping itu, pastikan anda juga mengamalkan diet yang sihat. Makan bahagian yang betul, tidak terlalu banyak dan tidak terlalu sedikit, dan makan makanan ringan yang sihat dan elakkan makan makanan goreng atau goreng makanan ringan.

2. Bersenam secara berkala

Putus cinta memang menyedihkan. Namun, tahukah anda? Senaman dapat menghilangkan fikiran anda dari hati yang hancur dan menghasilkan hormon secara semula jadi yang dapat membuat anda merasa bahagia. Selain itu, senaman dapat mencegah kehilangan jisim otot.

Jadi, cubalah terus bersenam secara teratur agar berat badan anda terjaga dan elakkan masalah kesihatan yang lain. Anda boleh mencuba jenis sukan yang belum pernah dilakukan sebelumnya untuk mendapatkan pengalaman baru.

3. Cukup rehat

Seboleh mungkin elakkan bersedih untuk masa yang lama dan terlalu banyak berfikir yang boleh mengelakkan anda tidur sepanjang malam. Pastikan anda cukup tidur selama 7-9 jam setiap malam untuk mempunyai cukup tenaga untuk melakukan aktiviti.

4. Lakukan apa yang anda suka

Cuba buat perkara yang anda gemari untuk menghiburkan diri, seperti menonton TV, membaca buku, mendengar muzik, memasak, berkebun, atau melancong. Juga, jangan lupa untuk membuka diri dengan rakan anda. Hanya dengan berselawat atau bersembang secara santai dapat membantu anda melupakan perpisahan anda.

Ingat bahawa perpisahan bukanlah akhir dari segalanya. Jadikan ini sebagai pengalaman dan pembelajaran agar di masa depan anda dapat menjadi lebih baik dalam membina hubungan dan lebih berhati-hati dalam memilih pasangan.

Di samping itu, terapkan juga cara-cara untuk mengekalkan berat badan ideal yang telah dijelaskan di atas agar anda tidak menurunkan berat badan ideal anda selepas putus cinta. Kaedah ini juga dapat membantu anda teruskan dan mengelakkan masalah kesihatan.

Sekiranya perasaan sedih tidak hilang dan keadaan fizikal anda semakin teruk walaupun menggunakan kaedah di atas, anda harus berjumpa doktor atau psikologi. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan nasihat mengenai kaedah terbaik untuk teruskan dan jaga kesihatan anda.