Kehidupan yang sihat

Cara Menjaga Kesihatan Sendi untuk Tetap Selesa dalam Aktiviti

Hampir semua pergerakan badan melibatkan tulang dan sendi. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara menjaga kesihatan sendi dan tulang sehingga anda dapat menjalankan aktiviti harian dengan selesa dan lancar.

Sendi adalah penyambung atau penghubung antara dua tulang dan memainkan peranan penting dalam pergerakan badan. Terdapat banyak sendi di badan, seperti bahu, lengan, pergelangan tangan, jari, pinggul, pangkal paha, lutut, kaki, dan jari kaki.

Untuk beberapa keadaan, sendi boleh mengalami masalah, seperti kekejangan dan kesakitan. Sakit sendi boleh menjadi gejala pelbagai jenis penyakit, seperti gout, osteoartritis, dan rheumatoid arthritis.

Cara Menjaga Kesihatan Sendi

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan sendi:

1. Lakukan senaman secara berkala

Beberapa kajian mengatakan bahawa senaman yang jarang dilakukan dapat membuat otot, tulang, dan sendi menjadi lebih lemah. Aktiviti fizikal yang jarang diketahui juga dapat meningkatkan risiko artritis.

Oleh itu, untuk menjaga kesihatan sendi, anda disarankan untuk melakukan senaman secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari atau sekurang-kurangnya 3-5 kali seminggu.

Tidak hanya baik untuk kesihatan tulang dan sendi, senaman yang teratur juga baik untuk menjaga kesehatan jantung dan fungsi dan meningkatkan aliran darah.

2. Berhenti merokok

Tabiat merokok adalah salah satu faktor yang dapat meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan. Sebabnya, selain meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, gangguan paru-paru, dan barah, merokok juga boleh mengganggu kesihatan sendi badan.

Oleh itu, berhenti merokok adalah salah satu cara untuk mula menjaga kesihatan sendi dan kesihatan badan secara keseluruhan.

3. Mengekalkan berat badan yang ideal

Untuk mengekalkan kesihatan dan kekuatan sendi yang optimum, penting bagi anda untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Ini kerana berat badan berlebihan atau gemuk dapat meningkatkan tekanan pada sendi, terutama sendi yang digunakan untuk menyokong berat badan, seperti lutut dan kaki.

Kesannya, sendi akan mudah dilemahkan dan mengalami kerosakan. Dengan mengekalkan berat badan yang ideal, beban sendi akan dikurangkan sehingga sendi akan lebih lentur dan kuat.

4. Memperbaiki postur

Postur yang lemah, seperti kerap membongkok, boleh menyebabkan sendi badan lebih cepat putus. Selain itu, kebiasaan mengangkat benda berat atau sering melakukan pergerakan berulang-ulang juga boleh merosakkan sendi dari masa ke masa. Tabiat ini boleh menjadikan tubuh mudah diserang sakit belakang atau sakit lutut.

Oleh itu, biasakan duduk dan berdiri dalam keadaan lurus, dan berehat ketika badan mula letih setelah melakukan aktiviti.

5. Memenuhi keperluan vitamin D dan kalsium

Vitamin D dan kalsium adalah dua jenis nutrien yang berperanan penting dalam mengekalkan kekuatan dan kesihatan tulang dan sendi. Kekurangan kedua-dua pengambilan nutrien diketahui menyebabkan osteoporosis.

Untuk memenuhi keperluan vitamin D badan, anda boleh berjemur di bawah sinar matahari pagi, sebelum jam 9 pagi, atau mengambil makanan tambahan vitamin D.

Sementara itu, untuk memenuhi keperluan kalsium, anda boleh mengambil makanan yang tinggi kalsium, seperti susu, keju, yogurt, dan kacang-kacangan, atau tambahan kalsium tambahan.

Sekiranya selama ini anda tidak memperhatikan kesihatan sendi, mulai sekarang cubalah secara rutin menerapkan cara-cara untuk menjaga kesihatan sendi di atas. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami aduan sendi tertentu, seperti sendi kaku, bengkak, atau sakit, berjumpa dengan doktor anda supaya rawatan dapat dilakukan dengan segera.