Keluarga

Adakah Selamat Memberi Ubi Keledek kepada Kanak-kanak?

Ubi jalar sangat digemari oleh semua orang, termasuk kanak-kanak, kerana rasanya yang manis dan enak. Bukan hanya itu, ubi jalar ini juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Tetapi persoalannya, adakah selamat memberi ubi jalar kepada anak-anak?

Ubi jalar mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh, termasuk karbohidrat, serat, protein, natrium, kalium, kalsium, zat besi, asam folat, magnesium, zink, fosforus, serta vitamin A, B6, C, dan D. Ubi jalar juga diketahui mengandungi banyak antioksidan, terutama ubi jalar ungu dan oren.

Ubi Keledek Selamat Diberi kepada Anak-anak

Melihat kandungan khasiatnya, ubi jalar sangat baik diberikan kepada anak-anak kerana dapat membantu proses pertumbuhan dan perkembangannya. Pelbagai warna ubi jalar dapat digunakan untuk menarik perhatian anak-anak.

Ibu boleh memperkenalkan ubi jalar kepada anak kecil mereka sejak berumur 6 bulan atau ketika mereka mula pejal. Pada usia ini, ubi jalar harus diproses menjadi bubur pekat atau pekat, agar bayi tidak tersedak.

Tambahan pula, semasa anak kecil anda berumur 9 bulan atau lebih, ubi jalar dapat diberikan dalam bentuk makanan jari kerana kemampuan mengunyah dan mencengkamnya lebih baik dari sebelumnya.

Selain daripada dan makanan jariIbu juga boleh membuat ubi jalar menjadi pelbagai menu, kamu tahu, seperti donat, kompot, biji buah ular, dan puding. Ubi jalar dapat diproses dengan pelbagai cara, dari mengukus, memanggang, menggoreng, hingga menumis. Namun, pastikan tekstur ubi jalar disesuaikan dengan usia si kecil, ya, Bun.

Pelbagai Khasiat Ubi Keledek untuk Kanak-kanak

Bukan sahaja selamat diberikan kepada anak-anak, memakan ubi jalar secara berkala juga dapat membawa manfaat luar biasa untuk si kecil, termasuk:

1. Saluran pencernaan yang sihat

Serat dan antioksidan yang terdapat dalam ubi jalar mempunyai manfaat untuk kesihatan usus. Kedua-dua sebatian ini dipercayai dapat meningkatkan bakteria baik (probiotik) yang dapat menguatkan sel-sel yang melapisi dinding usus.

Ubi jalar mengandungi dua jenis serat, iaitu serat larut dan tidak larut. Serat ini diketahui dapat meningkatkan jumlah najis dan menyerap air serta melembutkan najis. Dengan cara itu, anak kecil anda akan mempunyai pergerakan usus yang lebih kerap dan mengelakkan risiko pelbagai jenis gangguan pencernaan, dari cirit-birit hingga barah usus besar.

2. Meningkatkan daya tahan

Kandungan vitamin A, C, dan antioksidan yang banyak dalam ubi jalar, terutama ubi jalar ungu dan ubi jalar, dapat menyokong kerja sel darah putih dan penghasilan antibodi sehingga dapat meningkatkan sistem imun anak. Selain itu, antioksidan juga dapat menangkal radikal bebas yang menyebabkan pelbagai penyakit.

3. Meningkatkan kesihatan mata

Ubi jalar oren mengandungi banyak beta-karoten, yang merupakan pewarna yang membentuk vitamin A. Vitamin ini sangat penting untuk ketajaman penglihatan. Aktiviti antioksidan ubi jalar juga dapat melindungi sel mata dari kerosakan dan menjaga kesihatan mata anak-anak.

4. Meningkatkan fungsi otak

Satu kajian pada haiwan menunjukkan bahawa antosianin yang terdapat pada ubi jalar ungu dapat melindungi otak dengan mencegah keradangan atau kerosakan dari terkena radikal bebas melalui aktiviti antioksidannya.

Walaupun diperlukan penyelidikan lebih lanjut, sifat antioksidan diketahui dapat mengurangkan risiko gangguan mental dan gangguan ingatan. Jadi, tidak ada salahnya mengambil manfaat ini untuk bayi.

Setelah mengetahui maklumat di atas, sekarang anda tidak perlu ragu untuk memberikan ubi jalar sebagai makanan ringan yang sihat atau sumber karbohidrat untuk anak-anak. Tambahan, ubi jalar juga senang didapati dan harganya agak murah.

Namun, perhatikan cara memasak ubi jalar, ya, Bun. Pengambilan ubi jalar yang digoreng, dibakar atau dibakar boleh menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat. Oleh itu, cubalah jangan makan ubi jalar terlalu banyak untuk mengelakkan kegemukan.

Walaupun jarang berlaku, sesetengah kanak-kanak mungkin mengalami alahan ketika memakan ubi jalar. Sekiranya setelah diberi ubi jalar, si kecil anda mengalami simptom alergi, seperti ruam, muntah, bibir dan kelopak mata bengkak, atau sesak nafas dan pingsan, segera bawa dia ke doktor atau bilik kecemasan untuk mendapatkan rawatan.