Keluarga

Bahaya Berat Wanita Hamil Terlalu Rendah

Bketat wanita hamil secara amnya akan meningkat sebanyak 11–16 kg berat badan awal. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa wanita hamil yang berat badannya terlalu rendah. Hati-hati, bahaya berat badan wanita hamil terlalu rendah bukan hanya untuk kesihatan wanita hamil itu sendiri, tetapi juga untuk janin.

Peningkatan berat badan semasa kehamilan sangat berpengaruh untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi di dalam kandungan. Di samping itu, kenaikan berat badan semasa hamil adalah cara tubuh ibu hamil untuk menyimpan tenaga yang akan diperlukan ketika menyusui nanti.

Oleh itu, jika berat badan ibu hamil terlalu rendah, iaitu dengan indeks jisim badan (BMI) di bawah 18.5, wanita hamil perlu menambah berat badan sebanyak 13-18 kg. Sekiranya tidak, keadaan ini boleh menimbulkan pelbagai risiko kehamilan.

Risiko berat wanita hamil terlalu rendah

Berat wanita hamil terlalu rendah boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti: sakit pagi, senaman berlebihan, gangguan makan, atau masalah kesihatan, seperti hipertiroidisme.

Sekiranya berlaku pada trimester pertama, kekurangan berat badan boleh menyebabkan wanita hamil mengalami keletihan. Namun, keadaan ini tidak begitu membimbangkan bayi dalam kandungan, kerana pada trimester pertama ini, keperluan pemakanan janin masih terhad.

Walau bagaimanapun, jika berat badan wanita hamil terlalu rendah dan bertahan hingga trimester kedua dan ketiga, ini boleh mengganggu perkembangan dan kesihatan janin, dan bahkan meningkatkan risiko komplikasi kehamilan, seperti anemia, keguguran, berat lahir rendah, dan kelahiran pramatang.

Cara Menambah Berat Badan Semasa Mengandung

Sekiranya wanita hamil kurang berat badan, jangan risau, kerana ada beberapa cara untuk menambah berat badan semasa kehamilan, termasuk:

  • Penggunaan makanan dengan nutrien seimbang, iaitu makanan yang kaya serat, protein, lemak sihat, kalsium, vitamin, dan mineral.
  • Makan dalam bahagian kecil tetapi dengan kekerapan yang lebih kerap, contohnya 6 kali sehari.
  • Elakkan melangkau makanan.
  • Elakkan melangkau sarapan.
  • Makan makanan ringan yang padat nutrien dan tinggi kalori, seperti kacang, atau keropok gandum dengan keju.
  • Penggunaan minuman berkalori tinggi, seperti smoothie atau jus yang dicampurkan dengan susu krim penuh.
  • Masak makanan dengan lemak tambahan, misalnya menggunakan minyak atau mentega.
  • Ambil suplemen pranatal yang disyorkan oleh doktor anda, seperti suplemen asid folik, kalsium, dan zat besi.

Itulah pelbagai risiko berat wanita hamil terlalu rendah dan bagaimana mengatasinya. Sekiranya ibu hamil telah mencuba petua di atas tetapi berat badannya tidak meningkat, wanita hamil harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan, agar wanita hamil sentiasa sihat.