Keluarga

Wanita hamil, baca ini sebelum melakukan perjalanan dengan kereta api

Naik kereta api jauh lebih selamat untuk wanita hamil. Malangnya, menaiki kereta api boleh memakan masa lebih lama sehingga wanita hamil keletihan. Untuk menjangka ini, mari kita ketahui apa yang perlu dipertimbangkan oleh wanita hamil sebelum melakukan perjalanan dengan kereta api.

Kereta api boleh disebut sebagai salah satu alat pengangkutan yang selamat dan selesa semasa kehamilan. Pergerakan kereta api yang mengikuti landasan kereta api membuat wanita hamil mengelakkan pening dan loya serta kesesakan lalu lintas. Selain itu, wanita hamil dapat menikmati pemandangan yang indah di sepanjang jalan.

Namun, ada beberapa perkara yang harus diperhatikan oleh wanita hamil sebelum melakukan perjalanan dengan kereta api, agar perjalanan menjadi lebih nyaman dan aman.

Mengetahui Zaman Gestational Selamat Menunggang Keretapi

Untuk menempuh jarak jauh, PT Kereta Api Indonesia menghendaki wanita hamil telah memasuki usia kehamilan 14-28 minggu (trimester kedua). Di samping itu, wanita hamil juga harus dijamin dalam keadaan sihat dan tidak ada kelainan.

Wanita hamil dengan usia kehamilan kurang dari 14 minggu atau lebih dari 28 minggu diminta untuk melampirkan sijil doktor yang menyatakan bahawa kehamilan dalam keadaan sihat.

Wanita hamil juga diminta untuk ditemani oleh sekurang-kurangnya 1 penumpang dewasa sekiranya berlaku sesuatu, dan juga untuk membantu wanita hamil membawa barang mereka ketika porter tidak tersedia.

Sekiranya anda mengandung anak kembar, anda tidak boleh melakukan perjalanan selepas 20 minggu kehamilan. Wanita hamil juga perlu menangguhkan perjalanan jika mereka mengalami pendarahan, sakit perut atau kekejangan, bengkak, sakit kepala, gangguan penglihatan, atau gangguan lain pada kehamilan.

Panduan Menunggang Keretapi Semasa Hamil

Wanita hamil mesti bijak memilih jenis kereta api yang boleh membuat wanita hamil selesa. Kereta api eksekutif mungkin lebih selesa untuk wanita hamil daripada kereta api ekonomi atau perniagaan. Dalam kereta eksekutif, wanita hamil dapat dengan lebih mudah meregangkan kaki dan mendapatkan selimut dan bantal.

Terlepas dari jenis kereta api yang dipilih oleh wanita hamil, pertimbangkan beberapa panduan di bawah ini agar wanita hamil dapat merasa selesa dan selamat semasa perjalanan:

1. Pilih tempat yang selesa

Walaupun kerusi di dekat lorong memudahkan wanita hamil bangun dan berjalan, memilih kerusi di tepi tingkap akan mengurangkan risiko wanita hamil terkena kuman dari kerusi yang cenderung disentuh oleh orang lain ketika berjalan di lorong.

Selain itu, tempat duduk di dekat tingkap akan menjadi lebih selesa kerana wanita hamil dapat melihat pemandangan di sepanjang jalan. Kami mengesyorkan agar anda menempah tiket secara dalam talian di talian supaya wanita hamil dapat memilih kedudukan tempat duduk yang disukai oleh wanita hamil.

2. Duduk dan tidur dalam keadaan selesa semasa perjalanan

Sekiranya anda menaiki kereta api ekonomi, tidak mengapa meminta dan membayar bantal tambahan untuk keselesaan wanita hamil. Di samping itu, cuba berjalan sekurang-kurangnya setiap 1 jam untuk meningkatkan peredaran darah di kaki. Semasa tidur, wanita hamil dapat meluruskan dan sedikit mengangkat kaki menggunakan beg sebagai penyokong.

3. Elakkan jarak tempuh yang terlalu lama

Anggarkan berapa lama wanita hamil akan duduk di kereta api. Dianjurkan agar wanita hamil melakukan perjalanan dengan kereta api tidak lebih dari 5-6 jam.

4. Bawa minuman atau makanan

Jangan lupa membawa air minuman, makanan berat, dan makanan ringan anda sendiri supaya wanita hamil selamat dari pencemaran bakteria. Sebaliknya, pilih makanan kering yang berkhasiat dan boleh bertahan lama dalam perjalanan, seperti keropok gandum atau kacang.

Wanita hamil juga perlu mengambil air mineral yang mencukupi semasa perjalanan. Elakkan minuman berkafein, seperti kopi, teh, atau minuman bersoda. Selain dapat membuat wanita hamil cepat haus, minuman ini dapat membuat wanita hamil membuang air kecil lebih kerap.

5. Pakai pakaian dan kasut yang selesa

Pilih pakaian dan kasut yang selesa dan memudahkan ibu hamil menjaga keseimbangan ketika berjalan di kereta api. Juga, pertimbangkan suhu kereta api, yang boleh menjadi sangat sejuk atau sangat panas.

6. Bawa ubat, makanan tambahan, dan nombor telefon doktor

Jangan lupa membawa ubat atau makanan tambahan yang biasanya dimakan di tempat khas yang mudah diakses. Di samping itu, pastikan wanita hamil menyimpan nombor telefon pakar obstetrik yang biasanya mengendalikan wanita hamil supaya mereka dapat dihubungi pada bila-bila masa.

Adalah idea yang baik bagi wanita hamil untuk membawa rekod maklumat mengenai pemeriksaan obstetrik. Ini akan sangat membantu jika wanita hamil mungkin perlu diperiksa di tempat tujuan mereka. Wanita hamil juga disarankan untuk tidak membawa barang berat sahaja untuk mengelakkan risiko kecederaan.

Untuk mengelakkan terdedah kepada bakteria atau virus di tandas, selalu berikan pembasmi kuman, pembersih tangan, tisu basah, dan tisu kering untuk memudahkan ibu hamil membersihkan diri.

Dengan memperhatikan panduan perjalanan kereta api untuk wanita hamil, diharapkan perjalanan wanita hamil dapat berjalan dengan lancar dan selamat. Sebelum melakukan perjalanan, lebih baik bagi wanita hamil terlebih dahulu berjumpa pakar sakit puan.

Ini penting, terutamanya jika perjalanannya panjang atau wanita hamil mengalami komplikasi kehamilan, seperti diabetes, darah tinggi, gangguan plasenta, atau mengalami persalinan pramatang.

Selamat perjalanan di kereta api, ya, wanita hamil!