Keluarga

Makan Durian Semasa Hamil Bolehkah Memudaratkan Janin, Benarkah?

Rasanya manis dan sedap, menjadikan buah durian disukai oleh ramai orang. Namun, ketika hamil, banyak wanita menganggap buah ini sebagai "musuh". Ini kerana memakan durian semasa hamil dikatakan membahayakan janin. Adakah itu benar?

Terdapat banyak mitos kehamilan yang beredar, salah satunya ialah memakan durian semasa hamil boleh membahayakan janin kerana boleh menyebabkan keguguran, terutama pada trimester pertama. Kerana anggapan ini, sebilangan wanita hamil menjauhi buah durian dan tidak memakannya sama sekali sehingga hari kelahiran tiba.

Ini adalah fakta mengenai makan durian semasa hamil

Sebenarnya, makan durian semasa hamil tidak dilarang. Setakat ini, belum ada kajian yang mengesahkan andaian ini. Selagi dimakan dalam jumlah normal, memakan buah durian semasa hamil tidak akan membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin.

Sebenarnya, memakan buah ini semasa hamil sebenarnya dapat memberikan manfaat kesihatan, seperti menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan janin, meningkatkan pencernaan, dan meningkatkan tenaga.

Manfaat ini diperoleh daripada kandungan nutrien yang terdapat dalam durian. Buah dengan nama Latin Durio zibethinus Ini mengandung sejumlah nutrien penting yang diperlukan oleh wanita hamil, termasuk karbohidrat, lemak, serat, protein, folat, vitamin B, vitamin C, serta mangan, kalium, zat besi, kalsium, dan magnesium.

Petua Makan Durian Selamat Semasa Kehamilan

Buah durian memang mengandungi nutrien yang dapat menyokong kesihatan ibu hamil dan janin. Walau bagaimanapun, wanita hamil yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes kehamilan, tekanan darah tinggi, dan preeklamsia, mungkin perlu mengelakkan atau membatasi pengambilan buah ini.

Sebabnya, durian mengandungi gula dan karbohidrat tinggi. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, durian dapat meningkatkan kadar gula darah ibu hamil.

Selain itu, makan durian dalam jumlah yang berlebihan juga dapat membuat tekanan darah ibu hamil meningkat. Wanita hamil yang gemuk juga perlu memikirkan semula pengambilan buah ini, kerana durian mengandungi kalori yang cukup tinggi.

Sekiranya wanita hamil mempunyai keadaan perubatan ini, lebih baik berunding dengan doktor sebelum memakan durian, ya.

Untuk mendapatkan faedah kesihatan durian, ada beberapa petua selamat untuk memakan buah ini semasa hamil, iaitu:

  • Pilih durian yang mempunyai warna terang dan tidak ada noda pada kulit durian. Noda pada buah ini dapat menunjukkan bahawa durian busuk atau tidak segar.
  • Tengok batang durian. Pilih buah durian yang mempunyai batang yang tidak kering dan warnanya ringan.
  • Goncangkan buah ini sebelum membelinya. Jangan memilih durian yang mengeluarkan suara ketika digoncang, kerana ini menunjukkan buahnya tidak segar.
  • Jangan mengambil buah ini bersama-sama dengan minuman beralkohol. Ini kerana pengambilan durian dan minuman ini dapat membuat wanita hamil merasa mual, muntah, dan berdebar-debar di dada.
  • Hadkan pengambilan durian tidak lebih dari 250 gram sehari atau setara dengan 2−3 biji buah durian.

Jadi, kesimpulannya, makan durian semasa hamil tidak membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin. Namun, dengan catatan bahawa wanita hamil tidak mengkonsumsinya secara berlebihan, ya.

Sekiranya wanita hamil masih merasa ragu untuk makan durian ketika hamil atau makan makanan tertentu kerana bimbang ia boleh membahayakan kesihatan janin, wanita hamil boleh meminta doktor untuk memastikannya.