Keluarga

Ibu, inilah yang perlu anda ketahui mengenai penderma susu ibu

Selepas melahirkan, sebilangan ibu tidak dapat mengeluarkan susu ibu (AS)Saya), walaupun berhari-hari. Satu perkara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah ini adalah meminta penderma susu ibu. Pertanyaannya adalah, apakah penderma ASI itu aman dan apa peraturan di Indonesia?

Susu ibu yang tidak keluar sering membuat ibu menyusu gelisah pada hari-hari awal selepas bayi dilahirkan. Sekiranya pelbagai usaha telah dilakukan tetapi susu ibu belum keluar, susu ibu penderma mungkin menjadi pilihan agar penyusuan susu ibu yang eksklusif tetap dapat dipenuhi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pertimbangan yang perlu anda fahami terlebih dahulu.

Menganggap Penderma Penyusuan

Budaya menderma susu ibu atau ibu yang menyusui (bayi yang tidak diberi susu ibu oleh ibu kandung) telah lama wujud dan cukup biasa sehingga sekarang. Walau bagaimanapun, penderma susu ibu tetap mengundang kebaikan dan keburukan, misalnya kerana kebimbangan mengenai penyakit yang mungkin diderita oleh penderma susu ibu.

Pemerintah Indonesia melalui Kementerian Kesehatan telah menetapkan berbagai kebijakan yang berkaitan dengan penderma penyusuan. Terdapat beberapa syarat di mana penderma susu ibu perlu dipertimbangkan, termasuk:

 • Bayi mempunyai masalah kesihatan.
 • Bayi itu dilahirkan dengan keadaan ibu kandungnya meninggal.
 • Bayi mesti dipisahkan dari ibu kandungnya kerana sebab-sebab tertentu.

Di negara-negara seperti Amerika Syarikat dan Kanada, ada bank susu ibu yang akan mengatur syarat-syarat mengenai kesihatan penderma susu ibu. Organisasi ini juga mengatur di mana penderma susu ibu akan diutamakan, misalnya kepada bayi yang berada di unit rawatan rapi (ICU) hospital dan yang ibunya tidak dapat menyusui.

Di Indonesia, pendermaan susu ibu sering dilakukan, tetapi tanpa bank susu ibu. Secara amnya, pemberian susu ibu dilakukan secara tidak formal di kalangan rakan dan saudara atau melalui forum dalam talian.

Sebelum Memberi atau Menerima Susu Ibu Penderma

Dalam peraturan pemerintah No. 33 tahun 2012 mengenai penyusuan susu ibu secara eksklusif, dinyatakan bahawa terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memberi atau menerima susu ibu penderma, termasuk:

 • Susu ibu penderma boleh diberikan jika diminta oleh ibu kandung atau keluarga bayi.
 • Keluarga bayi mempunyai hak untuk mengetahui identiti penderma susu ibu, termasuk agama dan alamat mereka.
 • Penderma susu ibu juga mesti mengetahui identiti bayi yang akan mereka menyusui.
 • Penyusuan susu ibu mesti diberikan mengikut norma agama, dan dengan mengambil kira nilai sosio-budaya dan keselamatan penyusuan.

Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang mesti dipenuhi oleh penderma susu ibu, iaitu:

 • Mempunyai bayi yang berumur kurang dari 6 bulan
 • Anda sudah memenuhi keperluan bayi sebelum memutuskan untuk menderma, kerana pengeluaran susu yang berlebihan
 • Tidak mengambil ubat yang boleh menjejaskan kesihatan bayi, termasuk hormon tiroid dan insulin
 • Tidak mempunyai sejarah penyakit berjangkit, seperti hepatitis atau HIV
 • Jangan mempunyai pasangan seksual yang berisiko mendapat jangkitan, misalnya, pasangan yang mempunyai sejarah aktiviti seksual berisiko tinggi atau yang kerap mendapat penderma darah
 • Jangan minum alkohol atau merokok
 • Menjalani ujian saringan yang meliputi pengujian HIV, virus T-limfotropik manusia (HTLV), sifilis, hepatitis B, hepatitis C, dan CMV

Selain itu, susu ibu juga perlu disediakan dengan betul. Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian adalah:

 • Luangkan susu ibu dengan pam payudara atau alat bersih.
 • Susu ibu yang dinyatakan disimpan dalam bekas tertutup, seperti botol kaca atau beg simpanan susu ibu khas.
 • Susu ibu telah melalui proses pemanasan atau pasteurisasi.

Derma penyusuan susu ibu adalah satu bentuk menolong memenuhi hak bayi untuk penyusuan susu ibu secara eksklusif. Namun, sebilangan orang mungkin merasa ragu untuk menerima susu ibu penderma.

Sekiranya bayi tidak dapat mendapatkan susu ibu sama sekali dari ibu kelahirannya dan keluarganya tidak mahu menderma susu ibu, ada pilihan lain yang boleh dilakukan, iaitu induksi penyusuan.

Namun, sebenarnya tidak perlu ragu untuk menerima atau menderma susu ibu. Namun, pastikan anda sudah mengetahui syarat-syarat mengenai penderma susu ibu, agar susu ibu yang anda dapat dapat dijamin selamat.

Selain dari artikel ini, anda juga boleh mengambil maklumat dengan membaca pengalaman mereka yang pernah menerima atau menderma susu ibu di forum dalam talian untuk ibu yang menyusui. Berunding dengan perkhidmatan perundingan laktasi juga boleh sangat membantu. Jadi, tidak perlu bingung lagi tentang menderma susu ibu, betul, Bun.